Keelpijn door schimmel in huis … Kan dat?

Jazeker. Misschien verbaast het u, maar keelpijn door schimmel in huis komt vaak voor. Bent u allergisch voor zwarte schimmels? Dan kunt u zelfs flink ziek worden. Lees in dit blog van Strooming hoe u effectief vocht en schimmel in huis bestrijdt en zo daaraan gerelateerde gezondheidsklachten wegneemt.

 

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Een schimmel gedijt het best in vochtige ruimtes. Is ook sprake van een slechte ventilatie? Dan heeft u de perfecte kraamkamer om rondzwevende sporen uit te laten groeien tot volwaardige schimmels. Ze doemen vaak op in doucheruimtes, bijkeukens en kelders.

Ontdekt u kleine zwarte plekjes op hout, behang of een andere zachte ondergrond? Hoe eerder u ingrijpt en de schimmel bestrijdt, hoe beter. Zijn muren of plafonds niet aangetast, maar heeft u wel vochtproblemen? Dan is het ook goed om preventief actie te ondernemen als uw gezondheid u lief is.

 

Gezondheidsrisico’s van schimmels

Een paar vlekjes op het plafond van uw badkamer zijn niet erg. Ziet u zwarte plekken, die zich langzaam als een olievlek lijken te verspreiden? Dan kunt u gezondheidsklachten krijgen die vergelijkbaar zijn met hooikoorts:

 

 • loopneus
 • huiduitslag
 • geïrriteerde slijmvliezen
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • benauwdheid
 • kriebelhoest

 

Keelpijn door schimmel in huis … Kan dat?

Jazeker. Schimmels produceren sporen en enzymen. Als u in een huis woont dat is aangetast door schimmel, ademt u deze sporen en enzymen in. Dat kan een allergische reactie geven. Afhankelijk van hoe gevoelig u bent, varieert deze van keelpijn door schimmel in huis tot ernstige ademhalingsproblemen en benauwdheid. Kortom, u kunt er flink ziek van worden.

 

Vochtproblemen sowieso ongezond

Schimmels zijn een symptoom van een ander probleem, namelijk een vochtige leefomgeving. En een vochtige leefomgeving is ongezond. Vooral mensen met een lage weerstand lopen daardoor mogelijk infecties op. Maar ook u en ik hebben er last van. Een (te) hoge luchtvochtigheid maakt benauwd en zorgt dat we ons slecht kunnen concentreren. Bovendien – het woont simpelweg niet comfortabel.

Maakt u zich zorgen over de luchtvochtigheid in uw woning? Strooming kan bij u een luchtonderzoek uitvoeren. We meten onder andere de luchtvochtigheid en met een warmtebeeldcamera sporen we verborgen lekkages in muren en plafonds op.

 

Schimmel bestrijden

Last van schimmelplekken in huis? Met deze tips komt u ervan af:

 

 • Ventileer goed, vooral in vochtige ruimtes als badkamer, toilet, keuken en kelder
 • Laat vochtproblemen snel verhelpen, want voorkomen dat schimmels groeien is

 

beter dan genezen

 

 • Gebruik goede materialen om uw huis op te knappen: verf muren bijvoorbeeld met

 

schimmelwerende verf of betegel vochtige ruimtes

 

 • Hoge luchtvochtigheid in huis? Schaf een vochtvreter aan
 • Maak schimmelplekken schoon met speciale reinigingsproducten.

 

Let op: deze producten zijn vaak chemisch en dus niet ongevaarlijk. Lees de voorschriften zorgvuldig, ventileer goed en doe een mondkapje voor.

Meer bestrijdingsmethoden leest u in onze blog schimmels in huis bestrijden. Zijn de muren en plafonds weer schoon? Dan zal keelpijn, door schimmel in huis veroorzaakt, ook snel verdwijnen.

 

Schimmelvrij en toch last van keelpijn in huis? Strooming helpt

Houden uw keelklachten aan terwijl uw huis schimmelvrij is? Dan kunnen deze een andere oorzaak hebben. Ons luchtonderzoek voor particulieren biedt uitkomst. Met geavanceerde meettechnieken maken we helder hoe het met de kwaliteit van uw binnenklimaat gesteld is. We nemen monsters en laten die in een laboratorium analyseren. Na ongeveer een week heeft u uitsluitsel en geven wij u advies om blijvend uw binnenmilieu te verbeteren. Dan kan uw hoestdrank in de kast tot het griepseizoen weer aanbreekt.

Laat een binnenmilieu onderzoek doen door Strooming. Wij helpen u uw binnenmilieu te verbeteren. Gezondheidsklachten veroorzaakt door vocht of schimmels, behoren dan snel tot het verleden.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan