Natte ramen in huis? Lees alles over condens

Heeft u last van natte ramen in huis? Constant of misschien alleen bij koud weer? Dan heeft u last van condens. Dit uit zich met name op koude, gladde oppervlakten zoals ramen. Een vervelend probleem, dat op termijn ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid als de vochtproblemen zich uitbreiden. Lees via Strooming wat u kunt doen om natte ramen en andere vochtproblemen te voorkomen.

Waardoor ontstaat het?

Het wordt veroorzaakt door condens; vocht die als damp in een ruimte hangt en vloeibaar wordt op het moment dat het met een kouder oppervlak in aanraking komt. Bijvoorbeeld een koud raam of een koude, betegelde muur in uw toilet of badkamer. Het vocht gaat daarop condenseren, zoals dit genoemd wordt.

Natte ramen ontstaan dus vooral met kouder weer buiten. Condens en natte ramen in huis is op zich niet raar of schadelijk. In bijna iedere badkamer vindt condensatie plaats op een koude spiegel. Of tijdens het koken op de afzuigkap. Op zich is dat geen groot probleem. Als u er maar voor zorgt dat het vocht weer verdwijnt. Want permanent een te hoog vochtgehalte in uw woning, is wél schadelijk.

3 oorzaken van condens

Condens in huis kan alleen ontstaan als er veel vocht – in de vorm van damp – in uw woning hangt. Dit zorgt op langere termijn voor een ongezond binnenklimaat. Condens kan verschillende oorzaken hebben:

 

  • Verschillende vochtproblemen. Doorslaand vocht, optrekkend vocht, lekkages: vocht in huis kan op allerlei manieren ontstaan. Lees hier alles over in het blog: Vocht in huis? Tips van Strooming.
  • Slechte ventilatie. Ventilatie is een van de belangrijkste factoren om vochtproblemen, condens en natte ramen in huis te voorkomen. De lucht wordt niet voldoende ververst en waterdamp krijgt niet de kans om te ontsnappen.
  • Hoge luchtvochtigheid. Ook een hoge luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor condens en natte ramen. Vaak ontstaat dit door slechte afzuiging van ruimtes waar veel vocht en waterdamp aanwezig is, zoals de badkamer, keuken of een washok.

 

Natte ramen in huis, wat nu?

Heeft u last van natte ramen in huis? Dan heeft het weinig tot geen zin om ze droog te maken, want dat is letterlijk dweilen met de kraan open. Zorg daarom dat de bron van het vochtprobleem wordt opgespoord en verholpen. Dit kan van alles zijn, van een poreuze buitenmuur tot slechte isolatie of ventilatie. Komt u er zelf niet uit? Laat dan een specialist de oorzaak van het probleem achterhalen.

Natte ramen in huis zijn is een teken van een ander vochtprobleem. En die kunnen op termijn voor allerlei (gezondheids-)problemen zorgen zoals ongedierte, schimmels, allergische reacties, ademhalingsproblemen en nog veel meer ellende. Belangrijk dus om te achterhalen wat de oorzaak is en die te verhelpen.

Bij Strooming kunt u terecht voor advies en ondersteuning met betrekking tot vochtproblemen. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertebutton.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan