Prikkende ogen in huis: 10 boosdoeners

Branderige ogen? Dan is dit vaak een signaal dat er iets niet goed zit in het binnenmilieu van uw huis. Een van de meest voorkomende redenen van prikkende ogen is namelijk de aanwezigheid van een lichaamsvreemde stof. Meestal verdwijnt het branderige gevoel als de irriterende stof of oorzaak gevonden is. Daarom hebben we in dit artikel van Strooming 10 oorzaken op een rij gezet die vak zorgen voor prikkende ogen in huis.

 

  1. Roken

 

Sigarettenrook kan de ogen flink irriteren. Er kan een prikkend gevoel optreden en de ogen kunnen gaan tranen of rood worden. In de roet van sigaretten zitten veel gevaarlijke stoffen zoals teer, koolmonoxide en nog tientallen anderen stoffen waar het lichaam niet goed tegen kan.

 

  1. Droge lucht

 

Een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent zorgt voor een gezond binnenklimaat in huis. Als de lucht droger is, worden de ogen niet genoeg bevochtigd en kunnen ze gaan prikken.

 

  1. Schimmel

 

Zwarte schimmel staat bekend om de mogelijkheid mycotoxinen voort te brengen. Dit zijn giftige stoffen die bij langdurige blootstelling voor milde tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Onder andere luchtweg- en oogirritaties. Pak zwarte schimmel in huis dus direct aan

 

  1. Gevaarlijke stoffen

 

Er zijn verschillende gevaarlijke stoffen die regelmatig binnenshuis voorkomen en voor prikkende ogen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld formaldehyde.

 

  1. Chemicaliën en schoonmaakmiddelen

 

Natuurlijk is regelmatig schoonmaken belangrijk voor een gezond binnenmilieu. Maar niet als daarbij (te) veel chemicaliën en schoonmaakmiddelen worden gebruikt die schadelijk voor de gezondheid zijn. Bijvoorbeeld bleek en ammoniak kunnen zorgen voor prikkende ogen in huis. Kies dus bij voorkeur milde en natuurlijke reinigingsmiddelen.

 

  1. Stoffen van buiten

 

Prikkende ogen in huis kunnen ook worden veroorzaakt door stoffen of gassen van buiten. Bijvoorbeeld ammoniak in landbouwgebied of uitlaatgassen langs snelwegen in de Randstad.

 

  1. Te weinig zuurstof

 

Zuurstof is een belangrijke voedingsstof voor de ogen. Ze hebben zuurstof nodig om gezond te blijven. Als een woning slecht wordt geventileerd of om een andere reden te weinig zuurstof bevat, worden de ogen droog en geïrriteerd. Gevolg: prikkende ogen in huis.

 

  1. Huisdieren / allergie

 

Huisdieren verliezen (net als mensen) huidschilfers, haar en meer. Die kunnen voor allergische reacties zorgen, waaronder prikkende ogen. Lang niet iedereen heeft hier last van, maar bij sommige mensen zijn de reacties heftig.

 

  1. Kunstlicht

 

Een dagelijkse dosis daglicht is erg belangrijk. Het houdt ons lichaam en ook de ogen gezond. Maar vaak krijgen we niet voldoende licht omdat we bijna de hele dag binnen zitten. Kunstlicht heeft absoluut niet dezelfde kwaliteit als daglicht en kan zorgen voor prikkende ogen.

 

  1. Binnenklimaat

 

Ook andere zaken in het binnenklimaat kunnen zorgen voor prikkende ogen. Bijvoorbeeld een te lage temperatuur, airconditioning, een te lage luchtvochtigheid of slechte ventilatie.

 

Schakel Strooming in bij prikkende ogen in huis

Heeft u ook regelmatig last van prikkende ogen in huis? Misschien kunt u met behulp van bovenstaande lijst de oorzaak vinden en verhelpen. Lukt dat niet? Schakel Strooming dan in voor onderzoek. Met behulp van luchtonderzoek met speciale apparatuur kunnen wij snel achterhalen wat er aan de hand is in uw huis. En natuurlijk krijgt u ook tips om het probleem vervolgens zo snel mogelijk te verhelpen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan