Alles over rioolstank in huis

Is rioolstank in huis gevaarlijk? Hoe ontstaat een rioolstank? En nog veel belangrijker… Wat kunt u eraan doen? Strooming wordt met regelmaat gebeld om een rioolstank in woningen op te lossen en deelt in dit artikel een aantal tips om (gezondheids)risico’s en stankoverlast in de woning te voorkomen. Lees alles wat u moet weten over een rioolstank in huis.

 

Uit welke gassen bestaat een rioollucht?

Bah! Een rioolstank in huis. Niemand zit erop te wachten. Deze geur in huis is namelijk niet alleen overlast gevend; het is ook nog eens gevaarlijk. Onder andere door de gezondheid van bewoners van het huis. In een riool hangen verschillende gassen, waarvan waterstofsulfide en methaan twee belangrijke zijn. Methaan is licht ontvlambaar en dus erg gevaarlijk in een woning. Waterstofsulfide – ook wel zwavelwaterstof genoemd ¬– is een gevaarlijk gas dat ontstaat door een rottingsproces. De stank wordt door veel mensen omschreven als een rotte eierenlucht. Waterstofsulfide is erg giftig en in hoge concentraties zelfs levensgevaarlijk. Het kan onder andere leiden tot:

 

  • Oogirritaties/oogschade
  • Verlamming van het reukorgaan
  • Longembolie
  • Versnelde ademhaling
  • Bewusteloosheid
  • Ademuitval
  • Overlijden

 

Is een rioolstank in huis gevaarlijk?

In lage concentraties is een rioolstank in huis niet gevaarlijk. Vervelend, dat wel. Maar op het moment dat de stank duidelijk waarneembaar is (door meerdere mensen) is de kans groot dat de gassen het binnenmilieu verstoren en een risico vormen voor bewoners. Erg belangrijk dus, om de oorzaak van de geur te achterhalen. Ruikt u de rioolstank door het hele huis? Of slechts op 1 of 2 plekken? Bekijk hieronder de verschillende ruimtes in huis waar een rioolstank regelmatig voorkomt en wat een mogelijke oorzaak is.

Lees alles over het gevaar van een rioollucht in huis in het blog Rioollucht in huis ongezond? Ja!

In veel woningen hangt de Cv-ketel op zolder. Bij problemen met de afvoer kan die voor een rioolstank zorgen. Ook een defect aan de ontluchting die vaak via het dak naar buiten loopt, kan de oorzaak zijn.

 

Stankoverlast in huis verwijderen

Een rioolstank in huis verwijderen? Dat doet u in een aantal stappen:

 

Stap 1. Achterhaal de bron
Stap 2. Controleer de ontluchting
Stap 3. Ga na of er sprake is van een verstopping
Stap 4. Houd de buitenlucht in de gaten
Stap 5. Houd tijdstippen van overlast bij
Stap 6. Schakel de goede professional in

 

De bovenstaande stappen heeft Strooming uitgebreid beschreven in het blog: Rioollucht in huis verwijderen in 6 stappen. Lees daarin precies wat u kunt doen en hoe belangrijk ventilatie is bij een rioolstank in huis.

 

Het blijft stinken. Strooming, help!

Wij kunnen goed helpen met ons geuronderzoek.  Na dit onderzoek door de deskundige met speciale apparatuur bij u thuis geven wij aan waardoor het probleem is ontstaan en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.  Vraag vrijblijvend de gratis offerte aan via de groene button.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan