Stank in huis? dit kan de oorzaak zijn!

Stank in huis is niemand vreemd; het kan iedereen overkomen. Vervelend is het altijd. Soms heeft het een onschuldige oorzaak met een simpele oplossing, maar een andere keer vereist het een professionele aanpak. In dit blog van Strooming leest u alles over de mogelijke oorzaken van stank in huis. We dragen uiteraard ook oplossingen aan.

Oorzaken van stank in huis

Stank in huis kan verschillende oorzaken hebben. Sommige geuren zijn direct te herleiden, terwijl andere lastig te plaatsen zijn. Wat de oorzaak ook is, stank moet worden aangepakt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken.

Droog stankslot

Het stankslot, ook wel zwanenhals of sifon genoemd, voorkomt nare luchtjes uit de riolering door middel van een waterbarrière. Echter, als dit water verdampt door bijvoorbeeld langdurige leegstand, kunnen er vieze geuren ontsnappen. Zie ook onze blog: stinkend doucheputje.

Verstopte riolering

Een verstopping in de riolering, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer of toilet, kan stankoverlast veroorzaken.  Niet alleen zorgt het voor geurproblemen, maar ook voor mogelijk overstromingen en verdere schade.

Weersinvloeden en vocht

Bij hevige regenval raakt het riool soms overbelast, wat een doordringende geur kan veroorzaken. Daarnaast kunnen vochtproblemen in kruipruimtes leiden tot schimmels en muffe luchtjes. Gebrekkige ventilatie verergert dit probleem.

Zweet en slechte ventilatie

Soms is de oorzaak van een geur simpel, zoals vergeten schoenen in een kast of een vochtige handdoek. In dit geval is het belangrijk om goed te ventileren en vochtige materialen op tijd te verwijderen.

Afvoer niet op afschot

Als de afvoer van uw toilet of wastafel niet juist is gemonteerd, kan het water niet goed wegstromen. Hierdoor blijft het water staan, wat zorgt voor stankoverlast. Een goede afschot is cruciaal voor het voorkomen van dit probleem.

Schimmel en ongedierte

Schimmelvorming door overmatig vocht in huis is een bekende bron van muffe lucht. Daarnaast kunnen dode muizen of ander ongedierte, verborgen in kruipruimtes of muren, voor doordringende geuren zorgen.

 

Veelvoorkomende oorzaken in huis

Sommige alledaagse situaties kunnen ook geuroverlast veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gevallen:

  • Onhygiënische keuken: Vergeten etensresten in de vaatwasser, koelkast of oven kunnen een onaangename geur verspreiden.
  • Stofzuiger: Een volle stofzuigerzak kan gaan stinken, vooral als deze vol zit met vuil of natte stoffen. Regelmatig legen helpt dit te voorkomen.

 

Oplossingen voor stank in huis

Gelukkig zijn er voor veel stankproblemen in huis eenvoudige oplossingen. Hieronder vindt u een aantal praktische tips die u kunt toepassen.

Afval goed scheiden

Het goed scheiden van droog en nat afval is essentieel om gisting en schimmelvorming te voorkomen. Nat afval, zoals etensresten, gaat anders rotten en verspreidt nare luchtjes. Door afval op de juiste manier te scheiden, voorkomt u dit probleem.

Gebruik van azijn en koffie

Azijn is een uitstekende neutralisator voor geuren. Door een mengsel van water en azijn te gebruiken, kunt u bijvoorbeeld uw vuilnisbak geurvrij maken. Daarnaast kunt u koffiedik laten opdrogen en gebruiken om vieze luchtjes in de koelkast of prullenbak te absorberen.

Ventilatie en luchtcirculatie

Een goede luchtcirculatie is cruciaal om frisse lucht in huis te brengen en nare geuren te verdrijven. Het regelmatig openen van ramen en deuren zorgt ervoor dat de lucht in uw woning schoon blijft. Dit helpt niet alleen om stank te bestrijden, maar ook om vochtproblemen tegen te gaan.

Stofzuiger en etherische olie

Om de geur van uw stofzuiger te verbeteren, kunt u een paar druppels etherische olie aan de stofzuigerzak toevoegen. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het schoonmaken een aangename geur door uw huis verspreid wordt.

 

Professionele hulp bij hardnekkige geuren

Blijft de stank ondanks al uw inspanningen aanwezig? Dan kan het tijd zijn voor een professioneel geuronderzoek. Bij Strooming helpen wij u de bron van de geur te achterhalen en adviseren wij u over de juiste maatregelen om het probleem definitief op te lossen. Hulp nodig? Klik op de button die voor u van toepassing is.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan