Stank in huis? dit kan de oorzaak zijn!

Stank is huis is niemand vreemd, het kan iedereen overkomen. Vervelend is het wel altijd. Soms heeft het een onschuldige oorzaak en een simpele oplossing, een andere keer vereist het een professionele aanpak. In dit blog van Strooming leest u alles over mogelijke oorzaken van stank in huis. Natuurlijk dragen we ook oplossingen aan.

 

Oorzaken van stank in huis

Ieder heeft het weleens meegemaakt. Snuivend door het huis op zoek naar dat nare, vieze, muffe of niet thuis te brengen geurtje. Of de bron is juist heel duidelijk, maar de oorzaak niet. Stank in huis kan veel verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden op een rij:

 

 • Stankslot staat droog

 

Het stankslot, ook wel zwanenslot of sifon genoemd, zorgt er met een waterbarrière voor dat vieze luchtjes niet naar binnen komen. Tijdens een lange vakantie of bij leegstand kan het water uit het stankslot verdampen.

 

 • Verstopte rioleringsbuis

 

In de badkamer, het toilet of de keuken kan een geblokkeerde rioleringspijp voor veel geuroverlast en zelfs overstromingen zorgen. Met uiteraard nog meer stankoverlast tot gevolg.

 

 • Weersomstandigheden

 

Bij hevige hoosbuien kan het rioleringssysteem overbelast raken waarna er een penetrante lucht naar boven komt.

 

 • Zweetlucht

 

Toch vergeten die oude stinkende schoenen uit de kast te halen? Of die natte handdoek uit de zwemtas? Stank heeft soms een simpele oorzaak.

 

 • Afvoer niet op afschot

 

Als het afvoer van uw toilet of wastafel te hoog is gemonteerd, dus niet op afschot, kan het water niet goed weglopen.

 

 • Haren in bad- of doucheputje

 

Een onsmakelijk klusje, maar haren verwijderen uit het doucheputje heeft zeker nut. Het voorkomt dat het stankslot verstopt raakt.

 

 • Vochtige kruipruimte

 

In donkere, vochtige en koude ruimtes ontstaan makkelijk vochtproblemen. Zeker als de afvoerbuizen in de kruipruimte gebreken vertonen en afvalwater lekken.

 

 • Onhygienische keuken

 

Misschien wel de laatste plaats waar u stankoverlast wilt! U kunt nog zo proper zijn, maar vergeten of aangekoekte etensresten in de vaatwasser, koelkast of oven kunnen behoorlijk ruiken.

 

 • Probleem in de meterkast

 

Gebrekkige mechanische ventilatie, lekkage van leidingen of een muizennest. De weggestopte meterkast kan uiteenlopende bronnen van stank hebben.

Oplossingen voor stank in huis oorzaak.  

Vaak ligt de oplossing voor onaangename huisgeuren gelukkig voor de hand. Heeft u wel eens gedacht aan de volgende oplossingen?

 

 • Verzamel droog en nat afval gescheiden.

 

Nat afval, zoals etensresten, gaat gisten. Dat betekent dat er schimmel ontstaat en daarmee ook stank.

 

 • Kattenbakvulling is een hele nuttige geurbestrijder.

 

De korrels absorberen niet alleen vocht, maar ook geurtjes als de beste. Neem een paar oude sokken, opvullen met korrels en leg ze op stinkende plekken.

 

 • Azijn is misschien wel de beste aanrader uit de categorie ‘oma weet raad’.

 

Azijn werkt als neutralisator, het vermengt geen geuren, maar haalt ze weg. Meng wat azijn met water om bijvoorbeeld uw container te ontdoen van stank.

 

 • Gooi uw koffiedik niet weg!

 

Laat het opdrogen en gebruik het in de koelkast of vuilnisbak.

 

 • Luchtdoorstroming is niet alleen gezond, het brengt frisse buitenlucht in huis.

 

Ventileer door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten.

 

 • Een dode muis, rat of ander ongedierte kan flink stinken.

 

Vaak liggen ze op ontoegankelijke plaatsen als kruipruimtes, achter keukenkastjes of in muurholletjes. Het vinden en opruimen van dood ongedierte is een noodzaak om de stank te verwijderen.

 

 • Een stofzuiger is onmisbaar, maar kan ook stinken.

 

Een paar druppels parfum of aromatische olie op de stofzuigerzak doet wonderen.

 

 • Planten zijn natuurlijke reinigers.

 

Ze verhogen het zuurstofgehalte in uw huis.

 

Strooming om de oorzaak van stank vast te stellen.

Kunt u de oorzaak van hardnekkige stank in huis niet achterhalen? Heeft u alles wat logisch lijkt geprobeerd en de stank verdwijnt niet? Strooming helpt graag uw stankprobleem op te lossen. Vraag direct een geuronderzoek aan. Wij helpen u snel en kundig met een onderzoek naar uw binnenmilieu. Het onderzoek richt zich op de bron van de stank en mogelijke gezondheidsproblemen.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan