Stofallergie door het werk

Bij stof denken we meestal aan het al dan niet dunne laagje op de tv-kast of bovenop de boekenkast waar we toch nooit kijken. Toch is stof zoveel meer dan dat. Zeker als u werkt met stof, kunt u er aardig ziek van worden. Sterker nog: u kunt stofallergie door het werk oplopen. In dit blog van Strooming ontdekt u alles over stofallergie als beroepsziekte.

 

Wat is stof?

Stof is eigenlijk niets anders dan minuscule deeltjes van uit elkaar gevallen materie. Dit kan gaan om huidcellen, haar, houtschilfers, maar ook bijvoorbeeld schadelijke stoffen als fijnstof. Stof ontstaat overal en het kan dus eigenlijk ook alles zijn. Meestal kan dit geen kwaad, onze longen kunnen best wat stof verwerken. Daarnaast houden de haartjes in onze neus en luchtpijp al een groot deel tegen. Komt u beroepsmatig en dus veelvuldig in contact met stof? Dan kunt u daar wel last van krijgen. Een stofallergie ligt dan op de loer en het is extra gevaarlijk als de stof bestaat uit schadelijke stoffen.

 

Wat is een stofallergie?

Stofallergie is een sterke reactie van uw afweersysteem op het stof. Uw immuunsysteem probeert het onschadelijk te maken: dit is de allergische reactie. Het kan leiden tot allergie (overgevoeligheid), maar ook tot ziektes als astma, een longontsteking, eczeem en zelfs galbulten. Zodra u eenmaal allergisch bent voor stof, is er nog maar een klein beetje nodig om de allergische reactie te bewerkstelligen. U kunt last krijgen van een loopneus, rode en jeukende ogen, benauwdheid en u moet vaak niezen. Werkgevers moeten maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen.

 

Risicoberoepen: waar kunt u stofallergie van krijgen?

Mensen die in de bouw werken, hebben te maken met een hoop stof. Maar ook bijvoorbeeld asbestspecialisten, mijnwerkers, metaalarbeiders, vloerenleggers, houtbewerkers, timmerlieden en interieurbouwers lopen het risico stofallergie te krijgen. Ze ademen langdurig bepaalde stofdeeltjes in en dat is zeer zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid. Vooral fijnstof, kwartsstof en houtstof zijn boosdoeners die stofallergie op hun geweten kunnen hebben.

 

Kunt u stofallergie voorkomen?

U kunt een aantal dingen doen. Natuurlijk is niet met volle zekerheid te zeggen dat u geen last krijgt van de allergie, maar het helpt u in ieder geval het risico zo klein mogelijk te maken en te houden. Om stofallergie te voorkomen, houdt u rekening met in ieder geval de volgende dingen:

 

  • Zo veel mogelijk stofvrij houden van de werkomgeving.
  • Goede afzuiging op de apparatuur.
  • Maak altijd goed schoon, zodat neergedwarreld stof niet weer opwaait.
  • Draag beschermende kleding en een mondkapje en/of een masker voor uw gezicht.
  • Werk waar mogelijk met ander materiaal dan bijvoorbeeld kwarts.
  • Zorg te allen tijde voor voldoende afzuiging, zodat stof niet kan ophopen.
  • Stel uzelf zo kort mogelijk bloot aan gevaarlijke stofdeeltjes.

 

Schakel Strooming in voor een onderzoek naar stof

Heeft u het idee dat er in uw werkomgeving onveilig of niet veilig genoeg met stof wordt gewerkt? Wilt u weten hoe veel stof er in de lucht hangt? Of heeft u of een van uw collega’s last van benauwdheid en andere allergische reacties? Strooming kan voor u een luchtonderzoek uitvoeren. Zo ontdekken we precies hoeveel stof er op uw werkplek aanwezig is. Onder andere met een datalogger kunnen we behulp van de laser stofdeeltjes in de lucht tellen. Een computer leest de data uit en zo weten we of de grenswaarden overschreden worden. Uiteraard geven we u, indien nodig, tips om de hoeveelheid stof te verminderen en een gezonde werkplek te creëren.

 

Onderzoek door Strooming geeft lucht als niets anders meer helpt

Met ons luchtonderzoek helpen wij bedrijven door ervoor te zorgen dat medewerkers niet of zo min mogelijk worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. En dat de werkgever voldoet aan wetten en regels zoals de ARBO-regelgeving en NEN-normen.

 

FAQ

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wilt u direct een offerte aanvragen? Dat kan natuurlijk ook, geheel gratis en vrijblijvend.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan