Hoe de Terpentinegeur in Huis te Verwijderen

Niemand heeft graag last van onaangename geuren in zijn woning, vooral niet als het gaat om een indringende geur zoals terpentine. Terpentine wordt gedestilleerd uit aardolie en wordt vaak gebruikt in huizen en bedrijven om verf te verdunnen, verfresten te verwijderen of kwasten schoon te maken. Het heeft een doordringende geur die langdurig in een ruimte kan blijven hangen. Als u worstelt met een terpentinegeur in uw huis en niet weet hoe u ervan af kunt komen, lees dan deze tips van Strooming.

 

Terpentinegeur binnenshuis

Om een terpentinegeur in huis te verhelpen, is het belangrijk om eerst de bron van de geur te achterhalen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

 

 • Gemorste terpentine tijdens schilderwerkzaamheden.
 • Een lekkende fles terpentine.
 • Lekkage van een stof met een terpentine-achtige geur, zoals een gasaansteker of lampenolie.
 • Rottend fruit of andere voedselwaren die een terpentine-achtige geur kunnen verspreiden.
 • Gaslucht/gaslek.
 • Grondwater in de kruipruimte.
 • Oude, slecht afgesloten schoorstenen.
 • Problemen met radiatoren of cv-ketels.

 

Als geen van deze situaties op u van toepassing lijkt te zijn, kan een geuronderzoek helpen om de oorzaak van de geur in uw binnenmilieu te achterhalen.

 

Terpentinegeur van buiten

Terpentinegeur is zo indringend dat het zelfs van buiten naar binnen kan komen, bijvoorbeeld via het riool. Hier is een voorbeeld van de Brandweer:

“In de Talmastraat in Zwanenburg is vanavond een sterke terpentinelucht geroken. De brandweer kreeg rond 19.00 uur een melding van ‘een sterke stanklucht’. Ter plaatse werd inderdaad een zeer penetrante geur ontdekt, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.

In eerste instantie werd gemeld dat de bewoners geëvacueerd zouden zijn, maar de woordvoerder ontkende dat. “Het is weliswaar een penetrante en vervelende lucht, maar de officier van dienst heeft vastgesteld dat er geen schadelijke stoffen voor de gezondheid aanwezig zijn.” Vermoedelijk komt de geur uit het riool. Het riool zal dan ook gereinigd worden met een hoge drukspuit. De bewoners wordt geadviseerd de ruimte goed te ventileren.”

 

Gevaren van terpentinegeur in huis

Ongeacht of de terpentinegeur van binnen of buiten komt, is het belangrijk om te weten hoe u er vanaf kunt komen, aangezien een hoge concentratie terpentinedamp ernstige risico’s met zich meebrengt, met name brand- en explosiegevaar. Terpentine is namelijk een ontvlambare stof en daardoor gevaarlijk in huis. Inademing kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.

 

Terpentinegeur verwijderen uit uw woning

Terpentine heeft een zeer sterke, onaangename geur die niet eenvoudig verdwijnt. Hier zijn enkele stappen die u kunt proberen om de geur uit uw huis te verwijderen:

 

 • Identificeer eerst de bron van de terpentinegeur en verwijder deze indien mogelijk.
 • Spoel de getroffen gebieden grondig met water.
 • Azijn staat bekend om geuren te neutraliseren. Plaats bakjes azijn in de ruimte of reinig de aangetaste oppervlakken met azijn. Spoel vervolgens grondig met water om de azijngeur te verwijderen.
 • Hang kleding of textiel met terpentinegeur buiten in de zon, dit kan soms helpen.
 • Zorg voor goede ventilatie en lucht de ruimtes waar u geurproblemen ervaart grondig door.

 

Strooming Onderzoek

Als de terpentinegeur in uw huis aanhoudt en u geen oplossing kunt vinden, kan een geuronderzoek door Strooming helpen om de oorzaak te achterhalen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan