Uitlaatgassen in huis voorkomen en verhelpen

Een gezond binnenmilieu in je huis is belangrijk. En dan bedoelen we vooral voldoende frisse lucht, zonder schadelijke stoffen, gassen of dampen. Zeker in stedelijke gebieden is dat niet altijd eenvoudig, bijvoorbeeld door uitlaatgassen in huis. Hoe voorkomt u dit probleem? In dit artikel van Strooming leest u alles over uitlaatgassen in huis. Wist u dat die samen met fijnstof hoog op de lijst staan van gevaarlijke stoffen in huis?

 

Uitlaatgassen en fijnstof in huis

Fijnstof is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een hoeveelheid zeer kleine stofdeeltjes die bij inademing voor gevaarlijke gezondheidsrisico’s kunnen zorgen. Fijnstof in huis wordt onder andere veroorzaakt door roken, een open haard of door uitlaatgassen die van buiten naar binnen dringen. Vooral als u langs een drukke (snel)weg woont, heeft u hiermee te maken.

Er zijn verschillende kaarten beschikbaar die laten zien hoeveel fijnstof er in uw omgeving aanwezig is. In Nederland meten naast het RIVM ook lokale instanties de luchtkwaliteit.

Op de website luchtmeetnet.nl presenteert het RIVM samen met die instanties alle luchtkwaliteitsdata. Daar kunt u precies zien of u een verhoogd risico loopt op fijnstof door uitlaatgassen in huis.

 

Is het gevaarlijk om uitlaatgassen in huis te hebben?

Per jaar overlijden naar schatting een paar duizend mensen aan blootstelling aan te veel fijnstof. Ja, het is dus gevaarlijk om uitlaatgassen in uw woning te hebben. Er bestaan niet voor niets Europese richtlijnen die aangeven hoe hoog de fijnstof-uitstoot maximaal mag zijn. Fijnstof kan al schadelijk zijn in lagere concentraties dan aangegeven bij de richtlijn. Vooral voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Als u te veel wordt blootgesteld aan fijnstof, kunt u last van de volgende gezondheidsklachten krijgen:

 

  • Vaak hoesten
  • Benauwd zijn
  • Klachtentoename bij hart- en vaatziekten
  • Luchtwegproblemen
  • Longziektes

 

Hoe voorkomt of verhelpt u uitlaatgassen in huis?

Woont u langs een drukke weg of middenin de stad? Dan kunnen we ons voorstellen dat u zich zorgen maakt om uw gezondheid in verband met alle uitlaatgassen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om de uitlaatgassen en daarmee fijnstof in huis te verminderen.  Bijvoorbeeld:

Voorzetgevel. Met een voorzetgevel zorgt u ervoor dat de uitlaatgassen uw woning niet binnen kunnen dringen. Het is geen goedkope oplossing, wel een effectieve. Jonge woningen die in de buurt van een snelweg staan, hebben zo’n voorzetgevel standaard bij de bouw gekregen.

Ventilatie. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is slim te ventileren als u langs een snelweg of middenin een drukke stad woont. Veel mensen zijn bang dat ze dan juist alle uitlaatgassen en alle schadelijke fijnstof naar binnen jagen. Handig om rekening mee te houden is dat u dan juist ventileert buiten de spits en aan de kant waar de weg zich niet bevindt. Goede ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in uw woning!
Aanzuigen schone lucht. Kunt of wilt u niet altijd de ramen openzetten, dan is het aanzuigen van schone lucht noodzakelijk. Met een mechanisch luchtsysteem zuigt u schone lucht aan, aan de ‘goede’ kant van de woning.

Luchtreiniging. U kunt investeren in een apparaat dat de lucht reinigt: een ionisator. U ademt dan lucht in die veel gezonder is.

 

Fijnstofmeting

Maakt u zich zorgen over de binnenluchtkwaliteit in uw woning? Dan kunnen de specialisten van Strooming bij u thuis komen om een fijnstofmeting te doen. Zo heeft u snel uitsluitsel over de aanwezigheid van fijnstof en in welke hoedanigheid de schadelijke stof al dan niet aanwezig is.

 

Laat Strooming uw woning van uitlaatgassen ontdoen

Woont u langs een drukke weg of middenin de randstad? Grote kans dat u last heeft van te veel fijnstof in huis. Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op als u last heeft van eerder genoemde gezondheidsklachten of als u zekerheid wilt. Bij Strooming reiken we u een efficiënte oplossing aan.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan