5 vragen over binnenluchtkwaliteit beantwoord

Is de binnenluchtkwaliteit van mijn huis gezond? Kan stankoverlast kwaad of is het alleen vervelend? Is schimmel gevaarlijk? Dagelijks krijgt Strooming allerlei vragen over het binnenmilieu in woningen. In dit blog zijn daarom de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen op een rij gezet. Lees alles over een gezonde binnenluchtkwaliteit en hoe u die kunt bereiken.

 

1. Wat is een gezonde binnenluchtkwaliteit?

In een gezond binnenmilieu is de samenstelling van de lucht zoals die zou moeten zijn. Dat wil zeggen: ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. Daarnaast bevat lucht in zeer kleine percentages nog wat sporen van andere (edel)gassen. Met name in huis, in het binnenmilieu dus, kunnen bepaalde stoffen en gassen de lucht vervuilen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn fijnstof, koolstofdioxide (door uitademing van verbrande zuurstof) chemische stoffen en andere microbiologische vervuiling. Denk aan schimmels, gisten en bacteriën. Bij een gezonde binnenluchtkwaliteit is van dit alles geen sprake. De samenstelling van de lucht is goed en zorgt daardoor niet voor stankoverlast, gezondheidsklachten of andere problemen.

 

2. Wat zijn oorzaken van een ongezonde binnenlucht?

Zoals in de vraag hierboven ook al werd vermeld, zijn er verschillende factoren die een ongezonde binnenlucht kunnen veroorzaken. Een aantal problemen die Strooming regelmatig in woningen tegenkomt en die voor luchtvervuiling binnen zorgen, zijn:

 

Slechte binnen luchtkwaliteit door Vochtproblemen:

Teveel vocht in huis (bijvoorbeeld condens, doorslaand vocht of optrekkend vocht) trekt schimmels en bacteriën aan, waarvan de sporen de binnenluchtkwaliteit verslechteren.

 

Slechte ventilatie betekend slechten binnen luchtkwaliteit

. Door te weinig ventilatie neemt de hoeveelheid zuurstof in een woning af en “slechte” gassen zoals koolstofdioxide (CO2) toe. Dit kan zorgen voor een onbehaaglijk gevoel in huis. Of als de waardes echt ongezond worden, voor gezondheidsproblemen.

 

Slechte luchtkwaliteit binnen door Vervuiling van buiten.

Veel woningen worden binnen geplaagd door luchtvervuiling van buiten. Bijvoorbeeld langs drukke wegen kan de hoeveelheid fijnstof in huis de toegestane waardes overschrijden. En in industrieel- of landbouwgebied komen (chemische) gassen en dampen de binnenluchtkwaliteit niet ten goede.

 

Slechte luchtkwaliteit door Rook.

Een open haard, tabakslucht van medebewoners of de buren of problemen met een verbrandingstoestel zoals een geiser of CV-ketel: rookgassen zijn niet goed voor de binnenluchtkwaliteit. Ze kunnen de hoeveelheid fijnstof in huis verhogen. Dat is op zichzelf al slecht voor de gezondheid, maar fijnstof vormt ook weer een bodem voor andere organismen/ziektekiemen.

 

Slechte binnen luchtkwaliteit door  Chemische dampen.

Materialen en meubelen in huis zoals spaanplaat, MDF, gordijnen, keukenkastjes of bekleding, bevatten chemische stoffen die de binnenluchtkwaliteit kunnen aantasten. Formaldehyde is daarvan een bekend voorbeeld; een stof Bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid ‘uitdampt’ en vrijkomt. Formaldehyde kan andere zorgen voor hoofdpijn en irritatie van ogen, neus en keel.

 

Slechte binneluchtkwaliteit door Temperatuur.

Ook de temperatuur in huis kan een veroorzaker zijn voor een verslechterde binnenluchtkwaliteit. Is een woning altijd erg warm, neemt bijvoorbeeld de kans op schimmel toe. Schimmels groeien nu eenmaal graag op warme en broeierige plaatsen. Ook andere organismen en bacteriën gedijen goed bij een warm binnenklimaat, met name in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

 

Slechte luchtkwaliteit in huis door Lekkages en bouwfouten.

Bij een lekkage in huis kunnen allerlei problemen ontstaan zoals vocht en stankoverlast. Die brengen ieder op zich weer hun eigen problemen mee. Ook bouwfouten kunnen het binnenmilieu aantasten. Denk aan een rookafvoer die onjuist is aangelegd, een CV-ketel waarvan het systeem niet gesloten is of de ontluchting van het riool die niet doet wat hij moet doen. Aantasting van de binnenlucht is dan een kwestie van tijd.

 

Slechte binnenluchtkwaliteit door Ongedierte.

Ongedierte in huis zoals muizen of ratten, zorgen ook voor aantasting van de binnenluchtkwaliteit. De dieren dragen ziekteverwekkers bij zich en laten overal urine en uitwerpselen achter die voor binnenluchtvervuiling zorgen. Ook bij het overlijden van een beest, kan een rottingsproces onder de vloer of tussen de spouwmuren zorgen voor (zeer) giftige gassen zoals bijvoorbeeld waterstofsulfide; ook wel bekend als de rotte-eierenlucht.

Bekijk ook: Particulier Binnenmilieu Onderzoek

3. Wat zijn de gevolgen van ongezonde binnenlucht?

Als mensen brengen we tegenwoordig zo’n 85% van onze tijd binnenshuis door, waarvan een deel op het werk en het grootste deel in de woning. Daarom is een gezonde binnenluchtkwaliteit van groot belang. Sterker nog: soms zelfs van levensbelang. Een ongezonde binnenluchtkwaliteit kan namelijk voor verschillende problemen in huis zorgen. Bijvoorbeeld stankoverlast, gezondheidskwaaltjes of serieuze ziektes zoals astma, longontstekingen of zelfs kanker. Erg belangrijk dus om te zorgen voor een gezond binnenmilieu.

 

Gezonde binnenluchtkwaliteit? Particulier binnenmilieu-onderzoek!

Maakt u zich zorgen over het binnenmilieu van uw woning? Bijvoorbeeld omdat u en medebewoners vaak ziek of benauwd zijn? Of omdat er sprake is van stankoverlast of weinig ventilatiemogelijkheden? Neem dan contact op met Strooming. Met een luchtonderzoek of geuronderzoek controleert Strooming hoe het met uw luchtkwaliteit gesteld is. Ook een mogelijkheid is het particulier binnenmilieu-onderzoek. Dit is een voordelig pakket dat speciaal is samengesteld om alle aspecten van het binnenmilieu in een woning te controleren. Zo weet u zeker of u gezondheidsrisico’s loopt en welke verbeteringen u kunt treffen om gezond en veilig te wonen.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan