Ziek worden in huis

Thuis is de plek om te ontspannen. Om bij te komen en uit te rusten. Maar wat als uw huis juist de plek is die u stress bezorgt en die u ziek maakt? Dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Welke stoffen hangen in de lucht? Wat is er mis met uw binnenmilieu? In dit artikel van Strooming hebben we een aantal bronnen op een rij gezet die we veel tegenkomen tijdens onze onderzoeken.

 

Oorzaken op een rij

Herkent u deze situatie? In uw woning voelt u zich constant verkouden. De kinderen hoesten en proesten en zelf sleept u de zakdoeken af en aan. Maar na een paar dagen op vakantie of op een andere plaats, heeft u nergens meer last van. In dat geval is het goed mogelijk dat er iets aan de hand is in uw woning. Iets wat maakt dat u ziek wordt in huis.

Dit zijn 9 veel voorkomende oorzaken:

 

  1. Fijnstof

 

Fijnstof is een verzamelnaam voor luchtverontreinigende deeltjes die klein genoeg zijn om in te ademen en schade aan te richten in de longen. Fijnstof in huis komt van verschillende bronnen zoals een nabijgelegen industriegebied of snelweg, rook uit de houtkachel en nog veel meer.

 

  1. Weinig zuurstof

 

Een slecht binnenklimaat zorgt eenvoudig voor een zuurstoftekort in huis. Een gebrek aan zuurstof zorgt onder andere voor hoofdpijn, droge en geïrriteerde ogen, droge huid, keelpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen of een droge mond. Zelfs allergieën kunnen erger worden.

 

  1. Slechte ventilatie

 

Zuurstoftekort kan onder andere worden veroorzaakt door slechte ventilatie. Maar te weinig ventilatie en frisse lucht zorgt voor nog veel meer problemen in huis. Bijvoorbeeld een te hoog vochtgehalte of gassen en dampen die niet kunnen ontsnappen.

 

  1. Tocht

 

Tocht zorgt voor een aantal vervelende klachten zoals koude vingers, concentratieproblemen, hoofdpijn, tranende ogen of stramme spieren en ledematen.

Voor een comfortabel binnenklimaat is het belangrijk om  uw huis tochtvrij te maken.

 

  1. Formaldehyde

 

Ziek worden in huis kan ook komen door formaldehyde: een sterk ruikend, prikkelend gas dat onder andere wordt gebruikt in gelijmde materialen zoals spaanplaat, MDF en triplex. In te hoge concentraties kan formaldehyde allerlei gezondheidsklachten veroorzaken zoals benauwdheid, hoofdpijn, misselijkheid of slapeloosheid.

 

  1. Vocht en schimmel

 

Vochtproblemen en schimmel – twee dingen die vaak hand in hand gaan – kunnen voor allerlei problemen in huis zorgen. Bijvoorbeeld geïrriteerde ogen en luchtwegen, hoofdpijn en ook ernstigere gezondheidsschade.

 

  1. Ongedierte

 

Heeft u last van muizen of ander ongedierte in huis? Dan kunt u daar ziek van worden. Muizen kunnen verschillende ziektes overdragen op mensen. Sommige daarvan zijn vervelend, anderen erg gevaarlijk. Symptomen zoals buikkramp, hoesten, hoofdpijn en huiduitslag komen dan vaak voor.

 

  1. Chemische gassen en dampen

 

In uw huis kunnen allerlei chemische gassen en dampen hangen die voor gezondheidsklachten zorgen. Bijvoorbeeld door schoonmaakmiddelen of gassen en dampen van buiten.

 

  1. Te weinig daglicht

 

Om goed te functioneren, hebben mensen voldoende ruimte en genoeg daglicht nodig. Is uw woning erg donker en gebruikt u daarom veel kunstmatige verlichting? Dan kan dit op lange termijn zorgen dat u ziek wordt in huis of dat u zich niet prettig voelt.

 

Zelf op onderzoek uit

Ziek worden in huis is goed mogelijk. Het is daarom belangrijk om de bron te achterhalen. Met de bovenstaande lijst kunt u controleren of een van deze zaken in uw woning speelt. Komt u er niet uit? Dan kunt u onderzoek laten doen door Strooming.

 

Onderzoek laten doen door Strooming

Weet u niet waardoor u ziek wordt in huis? In dat geval kan Strooming u helpen met onderzoek. Met speciale apparatuur onderzoeken wij welke stoffen in uw binnenmilieu hangen en of die risico’s met zich meebrengen. Natuurlijk krijgt u ook direct advies om verbeteringen te treffen, zodat u weer plezierig kunt wonen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan