Schimmels en zwammen in huis

Zwam is een verzamelbegrip voor de 100.000 verschillende soorten schimmels die hout aantasten. Bij de zwammen in huis gaat het meestal om de huis- en kelderzwam. De huiszwam kan erg gevaarlijk zijn voor woningen en gebouwen die vooral bestaan uit hout en waarbij het hout ook een dragende functie heeft. Want de huiszwam kan het hout zó aantasten dat de constructie niet meer veilig is: het draagvermogen van bijvoorbeeld balken wordt aangetast. Dit is niet het enige gevaar. Deze schimmelsoort ook slecht voor uw gezondheid. In dit blog van Strooming leest u alles over schimmels en zwammen in huis!

Wat is het verschil tussen zwam en schimmel?

Er is eigenlijk geen verschil. Zwammen en schimmels zijn synoniemen: een zwam is een schimmel en een schimmel is een zwam. De wetenschappelijke naam van beide is Fungi. Het zijn organismen die uit cellen met een celkern, mitochondriën, celwand en een cytoskelet bestaan.

Wat is zwarte schimmel?

De zwarte schimmel is zwart of zeer donker van kleur. Het gaat meestal om een giftige schimmelsoort: de Stachybotrys Chartarum. Zwarte schimmel huist vooral in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet. Of plekken met lekkages of waar water heeft gestaan, zoals een ondergelopen kelder.

 

Welke soorten zwammen in huis zijn er?

Zwammen in huis zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zwammen in huis zijn:

 

 • De huiszwam
  De enige zwam die niet in de natuur groeit. Huiszwam nestelt zich op het hout in uw woning en voedt zich hiermee. In tegenstelling tot de andere soorten heeft de huiszwam een hoge luchtvochtigheid (90 tot 95 procent) en een constante temperatuur (5 tot 45 graden) nodig om te overleven. De huiszwam is gek op hout. De huiszwam nestelt zich graag in donkere ruimtes, slecht geventileerde ruimtes met een houten ondergrond. Kelders, vloeren, vochtige wanden en plafonds zijn perfecte ruimtes voor de huiszwam. De groei van huiszwam is afhankelijk van zijn leefomstandigheden. Meestal groeit een huiszwam een meter per jaar. Het gevaar van de huiszwam is dat hij ook tijdens langdurige droogte meerdere jaren aaneen kan overleven en soms zelfs na meer dan negen jaar actief kan worden. Hierdoor is droogleggen alleen niet voldoende. Ook een chemische behandeling geeft vaak problemen: door zijn sporen kan de huiszwam op andere plaatsen gewoon weer opnieuw beginnen.
 • De kelderzwam
  Deze zwam ontwikkelt zich ook op hout, maar heeft veel meer vocht nodig. De kelderzwam is minder agressief dan de huiszwam, omdat hij zich alleen kan verspreiden naar plekken met een hoog vochtniveau.
 • De poriënzwam
  De poriënzwam ontstaat vooral wanneer ruimtes slecht worden geventileerd. Een effectieve aanpak begint dus met het ventileren van de aangetaste delen van het huis. Als de zwam zich onder de vloer heeft genesteld, is het ook aan te raden om de eerste 5 tot 10 centimeter van het zand met de schimmel te verwijderen en vervolgens nieuw zand te storten.

 

Op welke plekken komen zwammen in huis voor?

Schimmels en zwammen zijn dol op vocht. Een natte kelder of kruipruimte, een vochtig raamkozijn of een badkamer waar dagelijks een flinke wolk waterdamp hangt. Heerlijke plekjes waar schimmels zich prima thuis voelen. Neem nu de huiszwam. Deze veel voorkomende schimmel is dol op vochtig hout en weinig licht. Een kelder of kruipruimte is dus zijn lievelingsplekje. En pas op! De huiszwam verspreidt zich razendsnel en is oersterk. Hij kan zelfs na een paar jaar weer de kop op steken. Zonder twijfel een serieus probleem dus.

 

Oorzaken van vocht in huis

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Soms door domme pech zoals noodweer of een lekkage, een andere keer door slechte bouw van de woning of slecht onderhoud door de bewoners. Een aantal veel voorkomende oorzaken:

 • Doorslaand vocht in muur
  Doorslaand vocht ontstaat als neerslag tegen de buitenmuur van de woning slaat, wordt opgenomen en bij verzadiging van de muur zijn weg naar binnen zoekt. Door vocht in de muur ontstaan er vochtplekken en bruine kringen aan de binnenzijde van de muur. Dit kunt u verhelpen door de buitenmuur te impregneren of de woning van nieuwe gevelbekleding te voorzien.
 • Optrekkend vocht
  Optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Met name oudere woningen hebben hier last van, omdat vroeger geen vochtwerende laag tussen de fundering en de muur werd aangebracht. Voor optrekkend vocht zijn verschillende behandelingen mogelijk. Van injecties met een vochtwerend middel tot bouwkundige aanpassingen.
 • Lekkage
  Lekkage is een vervelende vorm van vocht in de woning. Bij een flinke regenbui stroomt het water opeens via het zijraam naar binnen of een dik pak sneeuw smelt via het dak de zolder op. Afhankelijk van de situatie is een lekkage doorgaans relatief eenvoudig te verhelpen. Ook goed onderhoud speelt een rol. Leeg dakgoten regelmatig, controleer uw houtwerk zoals kozijnen jaarlijks en dicht losgelaten kit(naden) op tijd.

 

Een goede luchtvochtigheid voorkomt zwammen

Wilt u voorkomen dat uw last krijgt van schimmel in uw badkamer en heeft u geen zin in zwammen in uw kelder? Dan moet u ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Want waterdamp in bijvoorbeeld de badkamer gaat condenseren bij afkoeling en slaat neer als vocht. En dat vocht wilt u liefst zo snel mogelijk uit huis krijgen. Daarmee zorgt u voor een gezond binnenklimaat en een goede luchtvochtigheid in huis. Een binnenklimaat waarin u en uw gezinsleden zich thuis voelen, maar waar schimmels niets te zoeken hebben. We zetten de meest effectieve tips om zwammen te voorkomen voor u op een rijtje:

 

 • Ventilatie
  Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie om zwammen in huis te voorkomen. Even het raam openzetten is niet voldoende! Zorg dat de woning ventilatieroosters boven de ramen heeft, kleine kiepraampjes die altijd op een kier staan of mechanische ventilatie die altijd werkt.
 • Afzuiging
  Zorg voor goede afzuiging van ruimtes waar veel vocht is, zoals de badkamer en de keuken. Zet die altijd aan tijdens het douchen of koken om vochtproblemen voor te blijven.
 • Woningonderhoud
  Onderhoud de woning goed om lekkages te voorkomen. Leeg met regelmaat de dakgoten (door verstopping hiervan ontstaan vaak lekkages), verwijder bladeren en andere troep van platte daken, onderhoud kozijnen en schilderwerk goed en repareer kapotte kitnaden direct.
 • Droog was buiten
  Hang nat wasgoed het liefst zoveel mogelijk buitenshuis te drogen om een goede luchtvochtigheid in het binnenklimaat te behouden.
 • Gevelbehandeling
  Laat bij doorslaand vocht van buiten de gevel behandelen met waterafstotende vloeistof. Of laat een bakstenen muur opnieuw voegen. Ook andere gevelbekleding kan een oplossing bieden. Laat u hierover goed informeren door een vakkundig bouwbedrijf.

 

Zwammen en ongedierte in huis

Het hebben van zwammen en schimmels in huis is al zeer vervelend. Maar het kan ook nog voor bijkomende problemen zorgen. Ze kunnen namelijk ongedierte in uw woning aantrekken. Dat is namelijk ook dol op een vochtige leefomgeving en gedijt dus prima tussen zwammen en schimmels. De meest voorkomende ongenode gasten die u kunt tegenkomen zijn:

 

 • Zilver- en papiervisjes
  Dit zijn kleine grijze of zilverachtige insecten met lange voelsprieten. Hieraan verwant zijn papiervisjes, maar deze verschillen in kleur en grootte. Vooral papiervisjes veroorzaken veel overlast en schade bijvoorbeeld aan boeken. Ze zijn lastig te bestrijden.
 • Muggen
  Waar vocht is, zijn vaak muggen. Vooral in het voorjaar. Deze irritante insecten kunnen uw nachtrust flink verstoren door hun gezoem en de jeukende muggenbulten die ze veroorzaken.
 • Houtwormen en torren
  Deze insecten zijn dol op vochtig en beschimmeld hout. Ze vreten zich een weg door door houten balken en meubilair en verzwakken dat doordat ze het uithollen. Door hout regelmatig te behandelen met verf of lak verkleint u de kans dat houtwormen zich in het hout wurmen.
 • Kakkerlakken

 

Deze verspreiders van bacteriën komen vooral voor in warme, vochtige keukens. Ze kunnen ziektes als Salmonella, E.Coli en Listeria monocytogenes veroorzaken.

 

 • Ratten en muizen
  Deze grotere dieren hebben het ook prima naar hun zin in vochtige ruimtes. Is daar ook nog voedsel te vinden? Bijvoorbeeld in keukens, voorraadschuren of opslagruimtes? Dan is dit helemaal een walhalla voor deze beestjes.

 

Zwammen en schimmels verwijderen

Als u toch last heeft van bijvoorbeeld zwarte schimmel in uw badkamer, dan is het tijd voor een flinke schoonmaakactie. Pak een emmer met sop, een goede spons en een oude tandenborstel en schrob uw tegels en voegen grondig schoon. Lukt dit niet? Aarzelt u dan niet om professionele hulp in te roepen.

Dit moet u ook doen als u last heeft van zwammen in huis. Bijvoorbeeld in uw kelder of kruipruimte. Zwammen en schimmels nestelen zich diep in het hout of metselwerk en zijn daardoor moeilijk te verwijderen. Meestal moet u de eerste laag stucwerk afbreken en ook chemische middelen in de muren zelf spuiten.

Als de schimmel in de keldervloer zit, moet u een groot gedeelte bovendien afgraven en vervangen. Zit de schimmel op een gladde ondergrond, ga dan de schimmel te lijf met dikke bleek, azijn, soda of waterstofperoxide. U heeft dan een goede kans dat de schimmel verwijdert. Als de schimmel op een poreuze ondergrond zit, dan is het beter een speciale schimmelverwijderaar te gebruiken. U kunt deze aanschaffen bij een supermarkt of bouwmarkt.

 

Zijn schimmels en zwammen slecht voor de gezondheid?

Lelijke zwarte puntjes in de voegen van uw tegels in de badkamer? Ook dit is schimmel. Vervelend én niet al te best voor uw gezondheid. Schimmel kan gevaarlijk zijn, maar is in principe niet dodelijk. Een klein rond plekje in de douchecabine is geen reden tot zorg, maar zodra u grotere plekken (zwarte) schimmel ontdekt, is het tijd om maatregelen te nemen. U kunt anders last krijgen van uw longen of luchtwegen, zeker als u hier toch al gevoelig voor bent. Schimmel kan ook allergieën veroorzaken of verergeren. Bent u zwanger, heeft u kleine kinderen of bent u wat ouder? Let u dan nog een beetje extra op, want dan is de kans groter dat schimmel een negatief effect heeft op uw gezondheid of op die van uw kinderen. Heeft u een schimmelallergie? Dan kunt u zeer heftig reageren op de aanwezigheid van zwam in uw huis. U kunt last krijgen van ademhalingsproblemen die lijken op die van astmatische aanvallen, maar ook van jeukende, tranende ogen en huidklachten.

Zwaminspectie: bij vocht en stank

Een goede inspectie begint met het aanpakken van de oorzaak. Negen van de tien keer is de oorzaak van zwammen een teveel aan vocht in huis. Dat kan door van alles komen: te weinig ventilatie, optrekkend vocht of een verborgen lekkage. Is het vochtprobleem opgelost? Dan kan het verwijderen van de zwammen beginnen. Alle aangetaste delen door houtrot worden schoongemaakt of verwijderd als dit moet. Daarna worden alle nieuwe en schoongemaakte onderdelen bewerkt met een zwammenwerend middel. Een flinke en tijdrovende klus die u kunt laten uitvoeren door een professional. Een grondige schoonmaakbeurt is helaas niet voldoende.

Strooming helpt

Heeft u last van zwammen? Of ruikt u iets verdachts? Wij kunnen goed helpen met ons binnenmilieu onderzoek.  Na dit onderzoek door de deskundige met speciale apparatuur bij u thuis geven wij aan waardoor het probleem is ontstaan en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.