Geur neutraliseren: De 10 beste tips

Gaat u met de familie gourmetten? Heerlijk, die gewokte gamba’s in knoflook, maar hoe komt u van die knoflook geur in huis af? Of een leuk feestje in huis georganiseerd? Hoe komt u na zo’n feest af van de ongewenste achterblijvers: sigarettenrook, etenslucht en andere stank? In dit blog van Strooming onze beste tips om vieze geuren te neutraliseren in huis en om uw huis zo snel mogelijk te ontgeuren. Vieze luchtjes in uw huis kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is vocht. Vocht zorgt voor een muffe geur in huis. Dit kan komen door optrekkend vocht in de muren of vocht onder de vloer. Andere mogelijke oorzaken van vocht onder de vloer zijn een slechte ventilatie, een lekkage of een hoge grondwaterstand.

 

Huisdieren

Huisdieren zijn enorm gezellig, maar helaas zijn ze ook vaak verantwoordelijk voor vieze luchtjes in uw woning. Ze kunnen verharen en de haren vormen dan ware stofnesten achter gordijnen en tussen de kussens op de bank. Ook deze stofnesten kunnen voor een onaangename vieze geuren in huis zorgen. Wanneer deze huisdieren buiten zijn geweest nemen ze ook vuil mee naar binnen en als het geregend heeft is de geur die van een natte hond of kat niet prettig. En de kattenbakken ruiken ook niet altijd fris. Of misschien heeft uw huisdier stiekem ergens geplast.

Onze tips voor geur neutraliseren van huisdieren zijn:

 

  • Wekelijks kleedjes en kussens wassen
  • Hond/kat natgeregend? Na het afdrogen kunt u met Zwitsal spray het huisdier inspuiten waardoor deze weer lekker ruikt. Was de handdoeken meteen na het afdrogen.
  • Geef uw huisdier regelmatig een bad met huisdiervriendelijke shampoo.

 

Waarom geur in huis neutraliseren?

Fris ruikende en gezonde lucht is van groot belang om u fijn te voelen in uw huis. Maar frisse lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Vooral richting de wintermaanden verslechtert vaak de luchtkwaliteit in huis. Er wordt minder gelucht en de kachel gaat aan. Een huis kan in de herfst- en wintermaanden snel muf gaan ruiken. De lucht ontgeuren kan dan een goed idee zijn. Als u muffe lucht in huis niet goed aanpakt, kunt u te maken krijgen met verschillende klachten. Zeker als de lucht bestaat uit ziekmakers zoals schimmels en bacteriën.  Mensen kunnen allergisch zijn voor schimmels en bacteriën en kunnen er flink ziek van worden. Veel voorkomende klachten zijn:

 

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn/migraine
  • Verkoudheidsklachten
  • Huiduitslag
  • Allergieën
  • Longproblemen zoals astma

 

Dé 10 tips om nare geurtjes weg te krijgen

Er zijn een aantal doeltreffende tips waarmee u snel een vieze lucht weg kunt krijgen. Veel van de vieze luchtjes in uw woning kunt u hier effectief mee neutraliseren of maskeren.

 

1. Ventilatie

Simpel, maar doeltreffend. Voor u uw toevlucht zoekt in schoonmaakmiddelen: zet allereerst een paar uur de ramen tegen elkaar open zodat het flink kan doorluchten. Het is sowieso aan te raden om een aantal uur per dag voor frisse lucht in huis te zorgen. Een constante luchtstroom creëert u door ramen standaard op de ventilatiestand of -schuif te zetten. Dan kunnen (schadelijke) gassen en stoffen zich niet ophopen in uw woning. Verder is het handig om tijdens/na het koken even te luchten, en ‘s ochtends raden we aan uw slaapkamer te ontgeuren door even goed te ventileren.

 

2. Azijn: kampioen geur neutraliseren in huis

Onze oma’s wisten het al. Azijn is een geweldig middel, gebruik het als wasverzachter, schoonmaakmiddel, ontkalker én als geurneutraliseerder.

Witte azijn en schoonmaakazijn hebben de fantastische eigenschap om vieze luchtjes te neutraliseren en absorberen. Breng witte azijn in een pan aan de kook en u zult zien dat de stank, bijvoorbeeld bak- en braadlucht, binnen een mum van tijd is verdwenen.

 

3. Koffie om geur te neutraliseren in huis

Niet alleen onmisbaar om uw dag goed te beginnen, koffie is ook perfect geschikt om ongewenste luchtjes weg te krijgen. Vul een pot met koffiebonen en laat in het midden een waxinelichtje branden. Door de warmte verspreiden de bonen de geur van koffie. En dat neutraliseert of ontgeurt alle andere luchtjes in uw woning. Daarnaast kunt u ook koffiedik gebruiken met hetzelfde doel. Zet een paar kleine schaaltjes neer in de ruimte.

 

4. Luchtionisator om geur in uw woning te neutraliseren

Als u regelmatig in de stank zit, bijvoorbeeld omdat uw net kruidige gekookt heeft, kan het slim zijn om een luchtionisator aan te schaffen. Deze luchtreiniger zuivert de lucht door middel van speciale filters. Daarbij verdwijnen niet alleen nare luchtjes als sneeuw voor de zon, uw hele binnenklimaat knapt ervan op. Bijkomend voordeel is namelijk dat het apparaat bacteriën, pollen en huisstofmijt vasthoudt. Daar heeft u ook baat bij als u last heeft van hooikoorts of een huisstofmijtallergie. Een luchtverfrisser maskeert nare geuren in huis, een luchtreiniger zuivert daadwerkelijk de lucht.

 

5. Vochtvreter

Heeft u last van een muffe geur in huis? Een luchtontvochtiger of vochtvreter kan een effectief middel zijn om muffe en bedompte lucht weg te nemen. Het vermindert het vochtgehalte in de lucht, waardoor u bovendien de bacteriën- en schimmelgroei in uw woning remt.

 

6. Kattenbakvulling

Kattenbakkorrels zijn goedkope en effectieve geurvreters. Neem een oude sok en vul deze met kattengrit. Leg de sok neer in de ruimte waar het stinkt en u zult snel verbetering merken. Een laag korrels op de bodem van de vuilnisbak voorkomt dat afvalluchtjes zich opdringen in uw woning.

Let op: kattenbakkorrels nemen natuurlijk vocht op. Gooi ze weg zodra ze vochtig worden. Heeft u geen kat in huis? Misschien kunt u een sok vullen bij een poezenliefhebber uit de buurt.

 

7. Baking soda (zuiveringszout)

Vervelende geuren trekken snel in tapijten en gestoffeerde meubels, met als gevolg dat deze geuren langdurig blijven hangen in uw kamer. Soda absorbeert geuren. Strooi daarom een handje baking soda over tapijten en gestoffeerde meubels heen. Laat de soda ongeveer een uur intrekken en zuig deze vervolgens op met een stofzuiger.

 

8. Luchten in de zon

Is een vervelende geur in uw woning afkomstig uit textiel? Bijvoorbeeld gordijnen, beddengoed of het tapijt? Dan kan schoonmaken en drogen in de zon ook wel eens effect hebben. Hierdoor kan het vocht weg en zal kan de mate van schimmel in uw woning ook verminderen.

 

9. Chemische reiniging

Niet alle stoffen en spullen in uw woning kunt u zelf schoonmaken. Soms is een chemische reiniging nodig, waarvoor u naar een stomerij moet. Met behulp van een reinigingsmiddel wordt het vuil verwijderd en worden de geuren geneutraliseerd. Hierdoor heeft u met behulp van een professional snel weer een schone en frisse gordijnen of tapijt.

 

10. Ozonbehandeling

Heeft u al van alles geprobeerd om vieze geuren uit uw woning te verwijderen? Maar lukt het niet? Dan kunt u bij Strooming ook terecht voor een ozonbehandeling. Ozon is een gas van het element zuurstof en breekt geuren af en heeft een luchtzuiverende werking. Daardoor is het zeer effectief om geuren te verwijderen uit ruimtes.

Met een zogeheten ozongenerator zorgen wij dat geuren op moleculair niveau worden vernietigd en omgezet naar zuurstof. Dit is een tijdrovend proces, maar wel effectief: de ozon dringt door in de bacteriën en schimmels waardoor deze worden afgebroken. Zo worden dus niet alleen vervelende geurtjes verwijderd, maar wordt de totale binnenlucht van uw woning gereinigd.

 

Professioneel geur neutraliseren in huis?

Slaagt u er met onze tips niet in om vieze geuren te neutraliseren in uw woning? Schakel Strooming in voor een gedegen geuronderzoek, onze adviseurs gaan op zoek naar de morgelijke bron van het geurprobleem en geven u advies hoe dit op te lossen. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button. Binnen 24 uur krijgt u reactie van ons.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.