Oorzaak rioollucht in huis: 4 boosdoeners

De oorzaak van een rioollucht in huis is niet altijd direct duidelijk. Dat maakt de vreselijke stank er niet minder op. Sterker nog, het kan uw woonplezier behoorlijk bederven. Zeker als u de vieze lucht niet alleen bij vlagen, maar de hele dag door ruikt. Bovendien bestaat bij een penetrante rioollucht het gevaar dat u schadelijke stoffen inademt. Daarom is het belangrijk dat u de bron van rioollucht in huis zo snel mogelijk weet op te sporen. In dit blog van Strooming vertellen wij u over 4 mogelijke boosdoeners. De oorzaak van rioollucht in huis.

 • Lekkage
  Een belangrijke oorzaak van een rioollucht in huis is lekkage, bijvoorbeeld bij een afvoer. Controleer niet alleen de meest voor de hand liggende plekken zoals het toilet, de vaatwasser of de wasmachine. Onderzoek bijvoorbeeld ook de meterkast, kruipruimte of cv-ketel. Overal waar waterleidingen zijn, bestaat de kans op lekkage en stankoverlast.
 • Gebrekkige ontluchting
  Rioollucht kan het gevolg zijn van problemen met de ontluchting van uw riool. Zeker als u vooral last heeft van de stank wanneer het buiten flink heeft geregend, is het goed om dit te controleren. Als het regent en de ontluchting is gebrekkig, dan ‘drukt’ de regel als het ware de lucht uit het riool, waardoor de stank via de wc of afvoerputjes in huis komt.

 • Verstopping
  Misschien wel de meest voorkomende oorzaak van rioollucht in huis: een verstopping. Spoelt het toilet slecht door? Loopt het water niet goed weg in uw vaatwasser? Hoort u een borrelend geluid bij het afvoerputje in de douche? Dan heeft u vast last van een verstopte leiding. Soda wegspoelen met heet water doet vaak wonderen. Ook zijn er verschillende chemische middelen op de markt om te ontstoppen. Het kan natuurlijk ook zijn dat niet de leiding, maar het riool zelf verstopt zit. Vraag dan even aan uw buren of zij ook last hebben van de rioollucht. Is het antwoord ja? Neem in dat geval contact op met de gemeente. Als de buren nergens last van hebben, is de kans groot dat het probleem zich onder of rondom uw woning bevindt. Schakel dan een rioleringsbedrijf in.
 • Verzakking
  Heeft u behalve stank veel last van rioolvliegjes? Kleine, grijze insecten van ongeveer 5 millimeter, met veel haartjes op rug en vleugels? Dan is mogelijk de rioolbuis is verzakt of gescheurd. Vermoedt u dat uw riolering kapot is? Schakel ook dan snel een rioleringsbedrijf in, want er kan afvoerwater uw kelder of kruipruimte instromen. En die stank is niet zomaar verholpen.

Oorzaak rioollucht in huis onbekend? Goed ventileren!

Een rioollucht in uw woning is ongezond. Ventileer de woning daarom goed, in ieder geval tot de oorzaak van het probleem is verholpen. Zorg voor frisse lucht in huis, zodat (schadelijke) gassen zich niet kunnen ophopen in huis. Ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kleine kiepraampjes zorgen voor een goede luchttoevoer.

De geur blijft.

Wij kunnen goed helpen met ons geuronderzoek.  Na het onderzoek door de adviseur die gebruik gemaakt van test- en meetapparatuur geven wij aan waardoor het probleem is ontstaan en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.  Vraag de vrijblijvende offerte aan via de button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.