Fijnstof gaskachel? Wat is er nou fijner dan op een koude dag het huis binnenkomen en ontspannen voor de kachel te kruipen? Gaskachels zijn dan ook al jarenlang erg populair. Ze zijn er in alle soorten en maten, voor elk interieurs valt iets passends te vinden. Toch is een gaskachel niet geheel zonder gevaar: kachels en haarden zijn bestempeld tot een van de grootste veroorzakers van fijnstofproductie binnenshuis. In deze blog geeft Strooming u tips om volop te genieten van uw gaskachel, zonder zorgen over uw gezondheid te hoeven hebben.
Bekend van:
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Het is een verzamelnaam voor deeltjes die zo licht en klein zijn, kleiner dan 10 micrometer, dat ze in de lucht blijven zweven. Waar fijnstof uit bestaat, wisselt. Het zijn deeltjes met een verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Fijnstof deeltjes, oftewel aerosolen, kunnen een vaste stof zijn of gedeeltelijk in water opgelost.
De uitstoot van fijnstof ontstaat op verschillende plekken, denk aan:
Bij inademing is fijnstof schadelijk voor de gezondheid, ook als het om kleine concentraties gaat. Dit geldt vooral voor mensen die al een luchtwegaandoening hebben, zoals astma, of mensen met hart- en vaatziekten. Bij deze groepen kunnen de symptomen verergeren. Maar ook bij mensen zonder klachten kunnen longziektes en andere gezondheidsklachten ontstaan. Bij kinderen kan het inademen van fijnstof invloed hebben op de ontwikkeling van de longen. Blijf dus niet doorlopen met klachten. Vermoedt u dat er een probleem is met fijnstof in huis? Pak dat dan aan.
Met wat waakzaamheid en een zorgvuldig gekozen kachel, vergroot u uw kansen op veel sfeer en weinig fijnstof in huis. Gashaarden moeten sinds 1 januari 2018 namelijk voldoen aan strengere eisen voordat ze op de markt komen. Het gaat dus met name om oude kachels die problemen veroorzaken. Behalve de strengere eisen moeten kachels sinds 1 januari 2018 voorzien zijn van een energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig de kachel is. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder fijnstof er uitgestoten wordt. Kijk dus goed naar het label voordat u een aankoop doet.
Denkt u dat het fijnstofniveau in huis te hoog is? Heeft u zelf een kachel of bent u bijvoorbeeld bang dat het kachelgebruik van de buren ervoor zorgt dat het fijnstof ook uw woning binnenkomt? Wij controleren door middel van een fijnstofmeting of het fijnstofgehalte in uw woning te hoog is. Bij ons geen wachtlijsten, we kunnen binnen 24 uur op locatie zijn.
Wacht dus vooral niet tot er gezondheidsklachten zijn, maar pak het fijnstofrisico nu aan. Wij staan u graag bij met deskundig advies. Wilt u meer informatie? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.