Naar schatting werken in Nederland zo’n 500.000 mensen per dag met oplosmiddelen. Bijvoorbeeld schilders die werken met oplosmiddelen om verfkwasten schoon te maken. Als er niet veilig mee wordt omgegaan, kunnen deze middelen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij langdurige blootstelling. Lees in dit blog van Strooming de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over (veilig) werken met oplosmiddelen.
Bekend van:
We krijgen regelmatig de vraag wat oplossingen precies zijn. Oplosmiddelen is een verzamelnaam voor vluchtige stoffen die gebruikt kunnen worden om andere stoffen in op te lossen. Dit vindt u bijvoorbeeld terug in verfproducten, schoonmaakmiddelen of kit. Een aantal bekende voorbeelden zijn thinner en terpentine om verf op te lossen. Aceton en Ethyl acetaat worden veel gebruikt om lijm te verwijderen. En wasbenzine is een bekende vlekverwijderaar.
Mensen kunnen op verschillende manieren aan oplosmiddelen worden blootgesteld.
Vluchtige stoffen betekent dat de oplosmiddelen makkelijk verdampen en dus al snel worden ingeademd. Zeker in het binnenmilieu van een slecht geventileerde ruimte, lopen de concentraties snel op. Om nog maar niet te spreken over kleine ruimtes zoals een badkamer of toilet.
Vooral ondernemers en medewerkers in de bouwsector werken met oplosmiddelen. Denk aan aannemers, schilders, tapijtleggers, verfspuiters, dakdekkers. Maar ook mensen die in drukkerijen, onderzoekslaboratoria of of metaalbewerkingsbedrijven hebben ermee te maken. En zo zijn er nog wel meer sectoren.
De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker dat veel oplosmiddelen schade toebrengen aan het centrale zenuwstelsel bij langdurige en te hoge blootstelling. Een aantal voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn:
Het Organisch Psycho Syndroom is een toestand die kan ontstaan bij te hoge en te langdurige blootstelling aan oplosmiddelen. Het centrale zenuwstelsel wordt dan aangetast en deze schade is onherstelbaar. De ziekte wordt ook wel de schildersziekte genoemd. Uw persoonlijkheid en gevoelens kunnen voorgoed veranderen en zelfs vervroegde dementie is mogelijk. Zodra de blootstelling aan oplosmiddelen stopt, stopt ook de achteruitgang van de gezondheid.
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om veilig te werken met oplosmiddelen.
Vanwege de gezondheidsrisico’s heeft de Arbo regels opgesteld over het werken met vluchtige organische stoffen. Lees er alles over via: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/vluchtige-organische-stoffen
Wordt binnen uw bedrijf veel gewerkt met oplosmiddelen? Dan kunt u contact opnemen met Strooming voor een luchtonderzoek. Wij beschikken over alle apparatuur en technieken die nodig zijn voor een professioneel luchtonderzoek. Zo krijgt u direct een indruk van de omstandigheden waaronder u en/of uw medewerkers werken en wat u kunt doen om ieders veiligheid te garanderen.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.