Luchtkwaliteit meten op kantoor: Verbeter de werkomgeving en voorkom klachten

Zijn er klachten over benauwdheid, vermoeidheid, hoofdpijn of geïrriteerde ogen op kantoor? Slechte luchtkwaliteit kan een belangrijke oorzaak zijn van deze gezondheidsproblemen. Door de luchtkwaliteit te meten, kunnen we deze problemen identificeren en aanpakken. Lees verder om te ontdekken hoe wij uw werkplek gezonder kunnen maken en het welzijn van iedereen kunnen verbeteren.

 

Herken luchtkwaliteitsproblemen

Veelvoorkomende klachten zoals benauwdheid, vermoeidheid, hoofdpijn, branderige ogen, niezen en hoesten kunnen wijzen op luchtkwaliteitsproblemen in het kantoor. Deze symptomen komen vaak voor in gebouwen met slechte luchtkwaliteit, ook wel bekend als ‘sick buildings’. Maar wat maakt een gebouw nu precies ‘sick’?

 

Oorzaken van problemen in een ‘sick building

 

  1. Slechte ventilatie: Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat verontreinigde lucht binnen blijft hangen. Dit leidt tot ophoping van CO₂, stofdeeltjes en vluchtige organische stoffen (VOS), wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Goede ventilatie en luchtverversingscapaciteit zijn essentieel om een gezonde werkomgeving te waarborgen.
  2. Microbiologische contaminatie: Vochtproblemen kunnen de groei van bacteriën en schimmels bevorderen, wat kan leiden tot allergieën en luchtweginfecties. Ook slechte schoonmaakkwaliteit draagt bij aan microbiologische contaminatie.
  3. Chemische stoffen: Veel kantoorproducten en -materialen stoten VOS uit, die irritaties en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Printers en kopieerapparaten kunnen ozon en andere schadelijke stoffen uitstoten.
  4. Slechte regulatie van luchtvochtigheid: Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid kan gezondheidsklachten veroorzaken. Droge lucht kan leiden tot geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen, terwijl een te hoge luchtvochtigheid schimmelgroei kan bevorderen.
  5. Gebrek aan onderhoud: Onvoldoende onderhoud van HVAC-systemen kan leiden tot ophoping van stof en schimmels. Regelmatig onderhoud is essentieel voor een gezonde luchtkwaliteit.
  6. Thermisch comfort: Ongecontroleerde temperaturen kunnen leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen. Een goede balans in temperatuur is cruciaal voor het welzijn van iedereen in de werkomgeving.
  7. Psychologisch aspect: Wanneer één persoon klachten uit over de luchtkwaliteit, kunnen al snel meer mensen volgen. Dit kan leiden tot onrust en verminderde productiviteit. Snelle en nauwkeurige metingen kunnen helpen de werkelijke oorzaken van de klachten te identificeren en aan te pakken.
  8. Gebouwgebonden factoren: Slecht ontworpen gebouwen kunnen problemen hebben met luchtcirculatie en isolatie. Veranderingen in de kantoorindeling of het gebruik van nieuwe machines, zoals printers, kunnen ook invloed hebben op de luchtkwaliteit.

 

Waarom luchtkwaliteit meten?

Het meten van de luchtkwaliteit helpt om de oorzaak van klachten te identificeren en op te lossen. Soms blijkt uit het onderzoek dat klachten niet direct verband houden met de luchtkwaliteit, maar psychologisch van aard zijn of veroorzaakt worden door gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Wij toetsen de luchtkwaliteit aan de gestelde normen en zorgen ervoor dat uw werkplek gezond is.

 

Onafhankelijk onderzoek voor huurders

Voor bedrijven die kantoorruimtes huren, is het belangrijk om de verhuurder te kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Wij voeren onafhankelijk onderzoek uit naar de luchtkwaliteit, zodat u met onze rapportage de verhuurder kunt overtuigen om noodzakelijke verbeteringen door te voeren.

 

Hoe meten we de luchtkwaliteit ?

We beginnen met het inventariseren van de klachten en maken een meetplan. We meten verschillende parameters zoals CO₂-niveaus, microbiologische contaminaties, luchtvochtigheid, fijnstof, VOS en formaldehyde. Luchtmonsters worden op strategische plekken binnen het gebouw genomen en in een laboratorium geanalyseerd. Daarnaast beoordelen wij de luchtverversingscapaciteit en plaatsen we sensoren die twee weken lang de luchtkwaliteit monitoren.

 

Het meetproces

Na goedkeuring van de offerte plaatsen we sensoren om de luchtkwaliteit te monitoren. We nemen luchtmonsters op strategische plekken binnen en buiten het gebouw. Deze monsters worden in een laboratorium geanalyseerd om de concentraties van verontreinigingen te bepalen. Tevens meten we de luchtverversingscapaciteit om te beoordelen of er voldoende frisse lucht wordt aangevoerd.

 

Resultaten en aanbevelingen

We vergelijken de verzamelde data met de richtlijnen van het RIVM, WHO, SER en Binnenklimaat Nederland. Op basis hiervan stellen we een rapport op met bevindingen en aanbevelingen, zoals verbeteringen in ventilatie, regulatie van luchtvochtigheid en vervanging van filters. Dit helpt de oorzaken van klachten te elimineren en zorgt voor een gezondere werkomgeving.

 

Ervaringen van klanten

Onze diensten hebben veel bedrijven geholpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezondere werkomgeving te creëren. Bekijk een overzicht van onze opdrachtgevers en hun ervaringen.

 

Conclusie: Actie voor een gezondere werkomgeving

Wacht niet langer om de luchtkwaliteit op uw kantoor te verbeteren en klachten te voorkomen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een uitgebreide luchtkwaliteitsmeting en ontvang advies op maat voor een gezonde werkomgeving.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.