Metaaldampkoorts voorkomen

Werkt u veelvuldig met metaal(oxiden), zoals bijvoorbeeld zink en koper? Bent u dan ook op de hoogte van het feit dat u metaaldampkoorts kunt krijgen? In dit blog van Strooming leggen we u alles uit over de beroepsziekte en vertellen we u hoe u metaaldampkoorts kunt voorkomen.

 

 

Wat is metaaldampkoorts?

Metaaldampkoorts is een acute ziekte die u op kunt lopen door het inademen van hoge concentraties damp of rook van metaal(oxiden). Het gaat hier dan om zink, mangaan, koper, zinkoxide, koperoxide, aluminiumoxide, mangaanoxide, tinoxide, magnesiumoxide en nikkeloxide. De dampen of rook kunnen ontstaan als u metaal bewerkt, zoals lassen of snijbranden. Ook het verhitten door gutsen, draaien en frezen kan zorgen voor metaaldampkoorts. Metaaldampkoorts is een toxische inhalatiekoorts (de medische term is: alveolitis) en het lijkt heel erg op griep. De ingeademde metaaloxiden horen niet in het lichaam thuis en daarom reageren bepaalde cellen in de longen. Ze maken afweerstoffen aan, waardoor u de griepverschijnselen krijgt.

 

Symptomen metaaldampkoorts

Wanneer u last krijgt van een van onderstaande symptonen of een combinatie is het verstandig een dokter te bezoeken.

  • Een paar uur na de blootstelling aan de damp kunt een algeheel gevoel van malaise krijgen. U heeft dorst, krijgt een droge hoest, het zweet staat op uw voorhoofd en uw spieren beginnen pijn te doen.
  • Uw ledematen voelen niet lekker aan en u krijgt koorts.
  • Soms gaat de metaaldampkoorts gepaard met pijn op de borst, benauwdheid en een beklemd gevoel.
  • U kunt ook last krijgen van hoofdpijn, rillingen, braakneigingen en een metaalsmaak in de mond.

 

Meestal verdwijnen de klachten van metaaldampkoorts binnen 24 tot 48 uur. Helaas is het wel zo dat de klachten terugkeren zodra u opnieuw blootgesteld wordt aan de damp of rook. Het kan ook zo zijn dat u bij herhaalde blootstelling niet meer gevoelig bent voor de metaaldamp en dat u geen klachten krijgt. Deze tolerantie verdwijnt weer als u een paar dagen lang niet wordt blootgesteld aan de dampen of rook.

 

Wanneer loopt u risico op metaaldampkoorts?

Metaaldampkoorts is een echte beroepsziekte. Komt u niet beroepsmatig veelvuldig in contact met metaal(oxiden), dan hoeft u niet bang te zijn voor metaaldampkoorts. Mensen die werken als lasser, in de productie in de metaalsector of mensen die veelvuldig met snijbranders werken, lopen het risico metaaldampkoorts te krijgen. Werkt u in deze sector en krijgt u griepverschijnselen? Raadpleeg dan een arts.

 

Hoe werkt u gezond en veilig?

Werkt u vaak met metalen die u verhit en bewerkt, dan is het raadzaam dit veilig te doen omwille van uw gezondheid. Om te voorkomen dat u ziek wordt van de metaaldamp, kunt u een aantal dingen doen. Hieronder sommen we ze voor u op.

  • Volg altijd de strikte voorschriften die bestaan omtrent blootstelling aan rook als gevolg van lassen, gutsen, plasmasnijden en solderen van metaal.
  • Tref maatregelen die passen bij de gebruikte laselektrode, het beschermingsgas en de lasmethode om lasrook en andere schadelijke stoffen te laten verdwijnen.
  • Zorg voor goede bronafzuiging, ruimteventilatie en bescherm uzelf met de juiste kleding en adembescherming (bijvoorbeeld een filtermasker of een luchthelm), zodat u de rook niet inademt.
  • Een mobiele werkplek? Een verplaatsbare lasdampafzuiger biedt uitkomst.

 

Metaaldampkoorts voorkomen? Laat een luchtonderzoek uitvoeren!

Bent u benieuwd naar hoe veilig uw werkplek is? Strooming kan voor u onderzoeken hoe het zit met schadelijke dampen in de lucht. Door middel van een luchtonderzoek weten we precies wat er in de lucht hangt en of dat binnen de vastgestelde normen is. Moet er iets gebeuren om de lucht gezond(er) te krijgen, dan geven we u passend advies en handvatten om dit te realiseren.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze offertebutton.