Te veel licht op de werkplek

Wij mensen zijn visueel ingesteld. Licht stimuleert dan ook een hoop belangrijke processen in ons lichaam. Goede verlichting is dus noodzakelijk, niet alleen thuis maar ook op de werkplek. Hier brengen we immers de meeste tijd door. Teveel licht op de werkplek kan voor gezondheidsklachten zorgen. Branderige ogen of symptomen als hoofdpijn, concentratieproblemen en spanning in de schouders en nek komen vaak door teveel licht op de werkplek. In dit blog geeft Strooming tips voor een goede lichtinval op kantoor.

 

Klachten door teveel licht op werkplek

Het werken met beeldschermen in ruimtes met daglicht leidt vaak tot problemen. Teveel licht op de werkplek, bijvoorbeeld door een spiegeling van licht, zorgt ervoor dat medewerkers zich niet comfortabel voelen. Met als gevolg dat de productiviteit naar beneden gaat. Ook kan daglicht bij beeldschermwerk onbewust tot gezondheidsklachten leiden. Zo worden ze sneller vermoeid doordat de ogen extra inspanningen moeten doen om iets goed te kunnen lezen. Teveel licht op de werkplek leidt tot branderige ogen, hoofdpijn, concentratieproblemen en spanning in de schouders en nek.

 

Tips voor gezond licht op kantoor

Een juist verlichte werkplek zorgt ervoor dat uw werknemers minder vaak ziek zijn, een beter humeur hebben en meer produceren. Gezond licht op kantoor voorkomt zowel fysieke klachten als oog- en vermoeidheidsklachten bij uw werknemers. De volgende maatregelen zorgen ervoor dat werknemers voldoende, maar niet teveel licht op het werk hebben:

 

  • Plaats de werkplekken ver genoeg van het raam. Zo voorkomt u spiegeling en verblinding door teveel daglicht.
  • Zorg dat de kijkrichting van de werkplekken parallel is aan het raam. Hierdoor kijkt men niet tegen het daglicht in en valt het daglicht niet op het scherm.
  • Zorg voor goede zonwering, zodat spiegelend daglicht tegengehouden wordt. Denk hierbij aan zonneschermen, jaloezieën en getint glas.
  • Is er sprake van nachtwerk? Maak dan gebruik van daglichtlampen of een dynamisch lichtsysteem. Deze boost de  veranderende kleurtemperaturen van het daglicht na.

 

Teveel licht op de werkplek? Lichtmeting!

In het kader van een goed binnenmilieu en goede arbeidsomstandigheden, is het gewenst dat het oog de werkzaamheden zo optimaal mogelijk kan zien en hierbij zo min mogelijk vermoeid, gehinderd of afgeleid wordt. Om uw medewerkers zo effectief en optimaal mogelijk te laten werken, is het dus belangrijk dat er niet teveel licht op de werkplek is. De kwaliteit, manier van schijnen, verblinding, spiegeling en kleur spelen een rol bij een zo effectief mogelijke werkstructuur. Strooming voert voor u een lichtmeting uit en adviseert u vervolgens over de mogelijke verbeteringen op het gebied van binnenmilieu.

 

Advies over een lichtmeting?

Wilt u advies over een lichtmeting of vraagt u zich af uw werkplek voldoet aan de arbeidsvoorwaarden? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. We geven u vrijblijvend advies en bespreken graag de mogelijkheden met u.