Veilig Werken met Oplosmiddelen: Bescherm Uw Gezondheid

In Nederland werken naar schatting zo’n 500.000 individuen dagelijks met oplosmiddelen. Dit geldt onder andere voor schilders die oplosmiddelen gebruiken om verfkwasten schoon te maken. Onveilig gebruik van deze middelen kan bij langdurige blootstelling ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. In deze blog van Strooming worden veelgestelde vragen over (veilig) werken met oplosmiddelen beantwoord.

 

Oplosmiddelen: Wat Zijn Ze Precies?

Oplosmiddelen zijn vluchtige stoffen die worden gebruikt om andere stoffen op te lossen. Ze komen voor in producten zoals verf, schoonmaakmiddelen en kit. Bekende voorbeelden zijn thinner en terpentine voor verf, aceton en ethylacetaat voor het verwijderen van lijm, en wasbenzine als vlekverwijderaar.

 

Blootstelling aan Oplosmiddelen

Mensen kunnen op verschillende manieren met oplosmiddelen in aanraking komen:

 

  1. Direct huidcontact
  2. Inname via voedsel, drinken of contact met vuile handen
  3. Inademing van gassen en dampen van vluchtige stoffen
  4. Vluchtige stoffen verdampen gemakkelijk en worden dus snel ingeademd. In slecht geventileerde ruimtes, zoals kleine badkamers of toiletten, kunnen de concentraties snel oplopen.

 

Blootstelling in Diverse Sectoren

Vooral in de bouwsector komen ondernemers en medewerkers in aanraking met oplosmiddelen. Denk aan schilders, tapijtleggers, verfspuiters en dakdekkers. Ook sectoren zoals drukkerijen, onderzoekslaboratoria en metaalbewerkingsbedrijven hebben ermee te maken.

Werken met oplosmiddelen

Gezondheidsgevolgen

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat langdurige en overmatige blootstelling aan oplosmiddelen het centrale zenuwstelsel kan beschadigen. Enkele gezondheidsproblemen zijn onder andere hormonale verstoringen, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en slijmvliezen, vermoeidheid, nervositeit, depressie, huidklachten, vergeetachtigheid en het Organisch Psycho Syndroom.

 

Het Organisch Psycho Syndroom

Dit syndroom ontstaat bij langdurige, overmatige blootstelling aan oplosmiddelen en tast het centrale zenuwstelsel onherstelbaar aan. Ook bekend als de ‘schildersziekte’, kan het leiden tot blijvende veranderingen in persoonlijkheid en gevoelens, en zelfs vroegtijdige dementie.

 

Veilig Werken: Wat Kunt U Doen?

Om veilig met oplosmiddelen te werken, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen:

 

  1. Draag beschermende kleding om huidcontact te voorkomen
  2. Gebruik maskers en mondkapjes om inademing te minimaliseren
  3. Zorg voor goede ventilatie in de werkruimte
  4. Beperk blootstelling door kortere werktijden, taakwisselingen of andere materialen
  5. Was direct uw handen na huidcontact en houd voedsel en dranken gescheiden van oplosmiddelen
  6. Lees de Arbo-richtlijnen voor werken met vluchtige organische stoffen op

 

 

Luchtonderzoek via Strooming

Indien oplosmiddelen veelvuldig binnen uw bedrijf worden gebruikt, kunt u Strooming benaderen voor een luchtonderzoek. Onze geavanceerde apparatuur en technieken bieden professionele inzichten in werkomstandigheden en mogelijke veiligheidsmaatregelen, om uw gezondheid en die van uw medewerkers te waarborgen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.