Naar schatting werken in Nederland zo’n 500.000 mensen per dag met oplosmiddelen. Bijvoorbeeld schilders die werken met oplosmiddelen om verfkwasten schoon te maken. Als er niet veilig mee wordt omgegaan, kunnen deze middelen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij langdurige blootstelling. Lees in dit blog van Strooming de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over (veilig) werken met oplosmiddelen.
Wat zijn oplosmiddelen precies?
We krijgen regelmatig de vraag wat oplossingen precies zijn. Oplosmiddelen is een verzamelnaam voor vluchtige stoffen die gebruikt kunnen worden om andere stoffen in op te lossen. Dit vindt u bijvoorbeeld terug in verfproducten, schoonmaakmiddelen of kit. Een aantal bekende voorbeelden zijn thinner en terpentine om verf op te lossen. Aceton en Ethyl acetaat worden veel gebruikt om lijm te verwijderen. En wasbenzine is een bekende vlekverwijderaar.
Hoe wordt u eraan blootgesteld?
Mensen kunnen op verschillende manieren aan oplosmiddelen worden blootgesteld.
- Door direct huidcontact
- Doorslikken via voedsel, drinken of aanraking van vieze handen
- Inademing van de gassen en dampen van de vluchtige stoffen
Vluchtige stoffen betekent dat de oplosmiddelen makkelijk verdampen en dus al snel worden ingeademd. Zeker in het binnenmilieu van een slecht geventileerde ruimte, lopen de concentraties snel op. Om nog maar niet te spreken over kleine ruimtes zoals een badkamer of toilet.