Veilig werken met oplosmiddelen

Naar schatting werken in Nederland zo’n 500.000 mensen per dag met oplosmiddelen. Bijvoorbeeld schilders die werken met oplosmiddelen om verfkwasten schoon te maken. Als er niet veilig mee wordt omgegaan, kunnen deze middelen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij langdurige blootstelling. Lees in dit blog van Strooming de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over (veilig) werken met oplosmiddelen.

 

Wat zijn oplosmiddelen precies?

We krijgen regelmatig de vraag wat oplossingen precies zijn. Oplosmiddelen is een verzamelnaam voor vluchtige stoffen die gebruikt kunnen worden om andere stoffen in op te lossen. Dit vindt u bijvoorbeeld terug in verfproducten, schoonmaakmiddelen of kit. Een aantal bekende voorbeelden zijn thinner en terpentine om verf op te lossen. Aceton en Ethyl acetaat worden veel gebruikt om lijm te verwijderen. En wasbenzine is een bekende vlekverwijderaar.

 

Hoe wordt u eraan blootgesteld?

Mensen kunnen op verschillende manieren aan oplosmiddelen worden blootgesteld.

 

 1. Door direct huidcontact
 2. Doorslikken via voedsel, drinken of aanraking van vieze handen
 3. Inademing van de gassen en dampen van de vluchtige stoffen

 

Vluchtige stoffen betekent dat de oplosmiddelen makkelijk verdampen en dus al snel worden ingeademd. Zeker in het binnenmilieu van een slecht geventileerde ruimte, lopen de concentraties snel op. Om nog maar niet te spreken over kleine ruimtes zoals een badkamer of toilet.

Wie komt ermee in aanraking?

Vooral ondernemers en medewerkers in de bouwsector werken met oplosmiddelen. Denk aan aannemers, schilders, tapijtleggers, verfspuiters, dakdekkers. Maar ook mensen die in drukkerijen, onderzoekslaboratoria of of metaalbewerkingsbedrijven hebben ermee te maken. En zo zijn er nog wel meer sectoren.

Werken met oplosmiddelen

Wat zijn de gevolgen?

De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker dat veel oplosmiddelen schade toebrengen aan het centrale zenuwstelsel bij langdurige en te hoge blootstelling. Een aantal voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn:

 

 • Ontregelde hormoonhuishouding
 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde ogen en slijmvliezen
 • Vermoeidheid/lusteloosheid
 • Nervositeit
 • Depressiviteit
 • Huidklachten
 • Vergeetachtigheid
 • Organisch Psycho Syndroom

 

 

Wat is het Organisch Psycho Syndroom?

Het Organisch Psycho Syndroom is een toestand die kan ontstaan bij te hoge en te langdurige blootstelling aan oplosmiddelen. Het centrale zenuwstelsel wordt dan aangetast en deze schade is onherstelbaar. De ziekte wordt ook wel de schildersziekte genoemd. Uw persoonlijkheid en gevoelens kunnen voorgoed veranderen en zelfs vervroegde dementie is mogelijk.  Zodra de blootstelling aan oplosmiddelen stopt, stopt ook de achteruitgang van de gezondheid.

 

Wat kunt u doen om veilig te werken?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om veilig te werken met oplosmiddelen.

 

 1. Draag altijd beschermende kleding om huidcontact te voorkomen
 2. Gebruik maskers en mondkapjes om inademing te vermijden
 3. Ventileer de ruimte waarin wordt gewerkt met oplosmiddelen zoveel mogelijk
 4. Zorg voor zo min mogelijk blootstelling aan oplosmiddelen, bijvoorbeeld door kortere werktijden, afwisseling van werk of medewerkers of andere materialen.
 5. Was direct uw handen na huidcontact, houd drinken en voedsel uit de buurt van oplosmiddelen en zorg voor goede schoonmaak bij het lekken of morsen van oplosmiddelen.

 

Oplosmiddelen & Arbo

Vanwege de gezondheidsrisico’s heeft de Arbo regels opgesteld over het werken met vluchtige organische stoffen. Lees er alles over via: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/vluchtige-organische-stoffen

 

Luchtonderzoek via Strooming

Wordt binnen uw bedrijf veel gewerkt met oplosmiddelen? Dan kunt u contact opnemen met Strooming voor een luchtonderzoek. Wij beschikken over alle apparatuur en technieken die nodig zijn voor een professioneel luchtonderzoek. Zo krijgt u direct een indruk van de omstandigheden waaronder u en/of uw medewerkers werken en wat u kunt doen om ieders veiligheid te garanderen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.