Toename airco’s op kantoren: een zegen of een vloek?

Airconditioning is tegenwoordig onmisbaar in veel kantoren, vooral tijdens warme zomers. Toch blijkt dat deze systemen soms leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn door de airco, droge ogen, of zelfs een verkoudheid. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals slecht onderhoud of een verkeerde afstelling van het systeem.

 

 

Onderhoud: essentieel voor een gezond binnenklimaat

Veel klachten over de airco ontstaan door slecht onderhoud. Als filters niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. Deze vervuiling verspreidt zich via het systeem en kan medewerkers ziek maken. Hoofdpijn door airco’s en andere klachten komen vaak voor in gebouwen waar het onderhoud niet op orde is. Door tijdig onderhoud te laten uitvoeren, kunnen deze problemen eenvoudig worden voorkomen.

 

Het juiste temperatuurverschil is belangrijk

Een ander veelvoorkomend probleem met airco’s is een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich niet prettig voelen, met klachten als hoofdpijn of een verkoudheid door de airco. Het beperken van het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur tot ongeveer 6 graden kan dergelijke klachten aanzienlijk verminderen. Dit geldt overigens niet alleen voor airco’s op kantoor, maar ook voor situaties zoals airco’s in hotels of zelfs in voertuigen, waar medewerkers of reizigers ziek worden van de airco.

 

Luchtvochtigheid kantoor: een onderbelicht probleem

Naast de temperatuur speelt de luchtvochtigheid een cruciale rol in de luchtkwaliteit en het comfort. Te droge lucht door intensief gebruik van airconditioning kan leiden tot klachten zoals droge ogen, een droge huid en hoofdpijn. Dit probleem komt vaak voor in kantoren waar de luchtvochtigheid door de airco te laag is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid kantoor zich tussen de 45 en 60 procent bevindt om een gezond binnenklimaat te behouden.

 

Oplossingen voor aanhoudende klachten

Blijven de klachten bestaan ondanks regulier onderhoud? Dan kan een onafhankelijk onderzoek naar het binnenklimaat duidelijkheid geven. Dit onderzoek biedt inzicht in de oorzaken van de klachten en kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit op kantoor. Wanneer de klachten worden veroorzaakt door problemen zoals schimmel in de airco of een verkeerde afstelling van de luchtvochtigheid, kan dit onderzoek ook een basis vormen om met de verhuurder in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.