Bromtoon mechanische ventilatie

Een mechanische ventilatie kent vele voordelen. Maar helaas heeft ieder voordeel z’n nadeel. Zo ervaren veel mensen een vervelende bromtoon van hun mechanische ventilatie. Hoe lost u bromtoon mechanische ventilatie op? En is het schadelijk voor uw gezondheid? U leest het in dit blogartikel.

 

Oorzaak van het brommend geluidVeroorzaakt uw mechanische ventilatiesysteem een vervelende bromtoon in huis?

Dat komt door de luchtkanaalsystemen die door de gehele woning lopen en verschillende ruimtes akoestisch met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen geluiden en trillingen vanuit een rumoerige ruimte in een stille ruimte terecht komen. Dit kan leiden tot een vervelende bromtoon in huis. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘overspraak’ genoemd. Door gebruik te maken van geluiddempende materialen (zoals trillingsdempers) kunnen bijgeluiden tot een aanvaardbaar niveau worden gereduceerd.

 

Gezondheidseffect

Een bromtoon van een mechanische ventilatie kan als zeer hinderlijk ervaart worden. De bromtoon leidt dan ook tot verschillende gezondheidsklachten. Hierbij moet u denken aan slaapverstoring, stress en concentratieverlies. Een bromtoon geluid went simpelweg niet. Meestal wordt uw ergernis alleen maar groter. Omdat niet iedereen een bromtoon geluid kan horen, worden degenen die een hinderlijke bromtoon ervaren niet altijd serieus genomen. Dit kan een groot gevoel van onmacht en frustratie met zich meebrengen.

 

Brommend geluid wegnemen

Nu vraagt u zich vast af wat u kunt doen aan deze vervelende bromtoon? Onderstaande 3 tips kunnen u van de bromtoon mechanische ventilatie afhelpen:

 

  • Monteer de ventilatie-unit in een aparte ruimte en omkast deze met geluidsdempende materialen.
  • Breng speciale trillingsdempers aan om eventuele trillingen die door de ventilatie-unit worden geproduceerd te voorkomen.
  • Maak gebruik van geluidsisolerende ventilatiekanalen en speciale geluidsdempers. Deze worden op strategische plaatsen in de luchtkanalen geplaatst en dempen storende geluiden. Tevens zorgen ze ervoor dat de bromtoon tot een minimum wordt beperkt.

 

Hulp van Strooming bij overlast van buren

Veroorzaakt uw mechanische ventilatie een hinderlijke bromtoon in huis? Dan kan Strooming voor u een geluidsmeting uitvoeren. Op basis van de gemeten resultaten worden conclusies getrokken en wordt u geadviseerd over mogelijke oplossingen. Wilt u meer informatie over het meten van overlast? Via de offerte button kunt u vrijblijvend een offerte ontvangen.