Bromtoon omvormer

U heeft de stap gezet en zonnepanelen aangeschaft. Vooraf zag u alle voordelen: uw elektriciteitskosten gaan behoorlijk omlaag en ze zijn erg milieuvriendelijk. Nu u ze in huis heeft, blijken er toch niet alleen positieve kanten te zijn. Zo heeft u ineens last van een vervelende bromtoon van de omvormer. Herkent u zich hierin? Lees dan verder om erachter te komen hoe een bromtoon omvormer ontstaat en hoe u dat hinderlijke geluid voorkomt en oplost.

Hoe ontstaat een bromtoon uit de omvormer?

Om erachter te komen hoe een bromtoon uit de omvormer ontstaat, is het van belang om eerst iets meer te weten over de omvormer zelf. De omvormer is het belangrijkste onderdeel van het zonnestroomsysteem. Deze zet de elektriciteit die de zonnepanelen leveren om in elektriciteit die we in huis kunnen gebruiken. De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl we in huis wisselstroom gebruiken. Het omvormen gebeurt met een bepaalde frequentie, waardoor delen van de omvormer en/of de wand waaraan deze hangt, gaan meetrillen. Deze trillingen veroorzaken de bromtoon.

Een andere oorzaak van een brommend of zoemend geluid is de ventilator. De ventilator kan zich zowel aan de buiten- als binnenkant van de omvormer bevinden. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de omvormer niet te heet wordt en goed functioneert. Vooral bij warm weer draait de ventilator overuren, waardoor er een zoemend geluid ontstaat.

bromtoon omvormer

Bromtoon omvormer voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een bromtoon uit de omvormer voorkomen is gelukkig niet zo ingewikkeld. Het heeft namelijk vooral te maken met de plaats waar u dit apparaat ophangt. Hang de omvormer zeker niet in uw slaap- of woonkamer of een andere ruimte waar veel wordt geleefd. Dan krijgt u geheid last van de bromtonen. Kies liever voor de zolder of de garage. Dan wordt het geluid gedempt door de omgeving en zult u er in de ruimtes van dagelijks gebruik minder tot geen last van hebben.

Een andere manier om een bromtoon te voorkomen is door de omvormer aan een stevige wand, zoals een stenen muur, op te hangen. In dat geval zal de wand niet gaan meetrillen, waardoor de hinderlijke bromtoon wegblijft. Kies vooral niet voor een dunne gipsplaat of hout om de omvormer aan op te hangen, want deze materialen gaan geheid meetrillen.

 

Oplossingen voor bromtoon omvorme

Een bromtoon uit de omvormer verhelpen is niet eenvoudig. Het omzetten van gelijk- naar wisselstroom gaat namelijk altijd gepaard met geluid. Wat u kunt doen, is andere geluiden produceren om de bromtoon te maskeren. Zet bijvoorbeeld de radio aan of plaats apparaten die antigeluiden produceren.

 

Last van bromtoon omvormer? Schakel Strooming in!

U kunt behoorlijk gek worden van een continue bromtoon, wat zelfs kan leiden tot hoofdpijn en slaapproblemen. Strooming helpt u graag om van de bromtoon en de nare gevolgen af te komen. Wij voeren een geluidsmeting uit en stellen zo de precieze overlast vast. Op basis van de uitkomsten adviseren wij u over mogelijke oplossingen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.