Irritant piepgeluid

We kennen het allemaal wel, zo’n irritant geluid van een mug die u ’s nachts wakker houd. Maar wat als het geen mug is, maar een piepgeluid dat u altijd en overal doorheen hoort? Bijvoorbeeld van een computer of apparaat? Die slaat u niet even dood. De impact van een aanhoudend irritant piepgeluid kan groot zijn en voor veel overlast zorgen in uw woon- of werkomgeving. Met dit blog geeft Strooming u advies om een irritant piepgeluid op te sporen en aan te pakken.

 

Wanneer zorgt een irritant piepgeluid voor overlast?

Geluidshinder is subjectief en is niet te meten. Waar sommige mensen een geluid als erg storend ervaren, zal datzelfde geluid anderen helemaal niet hinderen. Grote individuele verschillen dus. Maar wanneer is er geen sprake meer van hinder, maar van echte overlast? Dit antwoord hangt samen met het aantal decibel van een geluid en is wél te meten. Zodra u dagelijks blootgesteld wordt aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, kan dat schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen uw gehoor zelfs direct beschadigen. Hoe schadelijk geluid is, hangt ervan af hoe lang u ernaar luistert.

Effect van een irritant piepgeluid

Een irritant piepgeluid kan niet alleen het woon- of werkgenot belemmeren, op het moment dat het geluid als irritant wordt ervaren, kan het ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan het leiden tot irritatie en stress, inslaapproblemen of wakker liggen, vermoeidheid en concentratieproblemen en zelfs gehoorproblemen. Dit laatste hangt af van de combinatie van het geluidsniveau en de tijdsduur van blootstelling.

Optreden tegen een irritant piepgeluid

Heeft u last van een piepgeluid in huis? Of op het werk misschien? Werkgevers zijn verplicht gehoorschade bij werknemers te voorkomen. Zo zijn er regels over de bescherming tegen schadelijk geluid op het werk. Maar zelfs wanneer wordt voldaan aan wettelijke geluidsnormen, kunnen sommige geluiden als irritant worden ervaren. Een geluidsmeting kan conclusies trekken over de waarden van een irritant piepgeluid.

 

Strooming helpt!

Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren en maakt daarvoor gebruik van speciale apparatuur. Strooming helpt u hier graag bij. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.