Oorzaken slechte luchtkwaliteit

Steeds meer mensen zijn bezig met hun gezondheid, denk hierbij aan gezonde eetkeuzes, niet roken en meer bewegen. Zo vragen ook steeds meer mensen zich af of de binnenluchtkwaliteit van hun woning gezond is. Wanneer de luchtkwaliteit binnen vervuild is, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Voelt u zich ziek, heeft u thuis vaak hoofdpijn, ervaart u tocht, krijgt u branderige ogen als u de verwarming aan zet? Of heeft u last van astmatische klachten, zoals benauwdheid en hoesten? Lees hier alles over de mogelijke oorzaken van een slechte luchtkwaliteit.

Wat voor klachten krijgt u van een slechte luchtkwaliteit in uw woning?

U kunt diverse klachten krijgen door een slechte luchtkwaliteit in huis. Ouderen, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s zijn gevoeliger voor een slechte luchtkwaliteit. Wanneer u de volgende klachten herkent, kan het verstandig zijn om een luchtonderzoek uit te laten voeren:

 

Wat is in uw woning een gezonde luchtkwaliteit?

In een gezond binnenmilieu is de samenstelling van lucht, zoals deze zou moeten zijn. Dat wil zeggen: ongeveer 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% minimale sporen van andere (edel)gassen. Met name in uw woning kunnen bepaalde stoffen en gassen de lucht vervuilen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn fijnstof, koolstofdioxide (door uitademing van verbrande zuurstof), chemische stoffen en andere microbiologische vervuiling; denk hierbij aan veel schimmelsporen, gisten en bacteriën. Bij een gezonde binnenluchtkwaliteit zijn deze vervuilingen binnen de norm.

 

Oorzaken slechte luchtkwaliteit

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een slechte luchtkwaliteit in huis, bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie (hoge concentratie koolstofdioxide), vervuilde luchtkanalen, vervuiling van buiten, een open haard, problemen met een CV-ketel of geiser, chemische dampen, koolmonoxide, te hoge temperatuur in de woning, lekkages en constructiefouten.

Oplossingen & maatregelen

Wilt u erachter komen waar uw gezondheidsklachten vandaan komen of wilt u een luchtonderzoek laten uitvoeren? Wij helpen u bij het opsporen van het probleem door middel van ons luchtonderzoek. Dit is een onderzoeksmethodiek welke door ons is samengesteld, waardoor u weet of er gezondheidsrisico’s zijn en wat u eraan kunt doen.