Fijnstof houtkachel: hoe komt het en wat kunt u eraan doen?

Meer dan 10% van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel in huis. Lekker warm, gezellig en sfeervol. Met name in de winter. Maar sommige buren denken daar anders over. Met name degenen met astmatische problemen of longaandoeningen hebben last van de rook en fijnstof. Zijn deze gezondheidsrisico’s reëel? En wat kunt u hieraan doen? Lees de tips van Strooming. 

 

Houtkachel & fijnstof

Met nieuwere houtkachels wordt het probleem steeds minder, maar voor oudere kachels en open haarden geldt het wel degelijk: de uitstoot van fijnstof en andere stoffen zoals koolmonoxide of stikstof is aanzienlijk. Dit komt met name doordat de temperatuur in de open haard niet hoog genoeg oploopt of houtblokken niet volledig worden verbrand. Het vrijgekomen fijnstof komt in de woning terecht of verdwijnt via de schoorsteen de buitenlucht in. Aangezien Nederland miljoenen houtkachels en open haarden rijk is, zorgt dit voor behoorlijke luchtvervuiling. De mate waarin, is afhankelijk van het type kachel.

 

Is fijnstof door de houtkachel gevaarlijk?

Inmiddels is al langere tijd bekend dat fijnstof voor verschillende gezondheidsproblemen kan zorgen. Bijvoorbeeld longaandoeningen, hart- en vaatziekten, astmatische of allergische reacties en irritaties aan de slijmvliezen of luchtwegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kortstondige vrijstelling aan hoge concentraties of juist een langdurige blootstelling aan lagere concentraties. Ook lopen bepaalde groepen mensen zoals ouderen, zwangere vrouwen of patiënten met hart- of longklachten meer risico.

 

Tips om overlast te voorkomen

Bij de verbranding van hout komen stoffen vrij. Dat is nu eenmaal een feit. Toch heeft verwarming middels een houtkachel ook zijn voordelen en het plaatsen van een haard in de woning is gewoon toegestaan. Sterker nog: er zijn weinig regels voor. Om overlast en gezondheidsrisico’s toch te beperken (ook voor uzelf) zijn er een aantal zaken die u als eigenaar zelf kunt aanpakken:

 

  1. Kies een nieuwer model houtkachel. Tegenwoordig worden in de winkels alleen nog houthaarden verkocht die zo schoon mogelijk stoken. De verbranding van de kachels wordt nauwkeurig gemeten en voldoen aan nationale (en soms ook internationale) voorgeschreven emissiewaarden
  2. Stook bij voorkeur met berkenhout. Dit is een soort hout dat snel ontvlamt en minder lang smeult en rookt dan andere houtsoorten.
  3. Gebruik voldoende hout en stook vooral als de kachel net aanstaat, stevig door
  4. Zorg dat het hout droog is voor gebruik en zorg dus ook voor een droge opslagplaats
  5. Laat jaarlijks de schoorsteen reinigen door een schoorsteenveger, om zo onnodige luchtvervuiling te voorkomen

 

Iedere zomer als de vuurkorven weer worden opgestookt of ieder najaar als de open haarden weer worden gevuld, laait de discussie over rook, rookoverlast en fijnstof weer op. Met deze tips hoopt Strooming een bijdrage te leveren aan onnodig hoge emissiewaarden, zodat de houtkachels wel voor warmte zorgen, maar niet voor gezondheidsproblemen.

Twijfelt u of de houtkachel in uw woning (teveel) fijnstof produceert? Heeft u bijvoorbeeld last van uw ogen of benauwdheid? Dan kunt u kiezen voor een luchtonderzoek door Strooming. Op die manier weet u snel en zeker hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in uw woning en kunt u werken aan een oplossing als dit ongezond blijkt te zijn. Neem contact op via de offertebutton.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.