Gezonde binnenlucht is een belangrijke voorwaarde om prettig te wonen en te werken. Helaas zijn er veel stoffen die voor luchtverontreiniging zorgen. De printer op kantoor is een beruchte: de stof en fijnstof die vrijkomt bij het veelvuldig printen van papier, kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Strooming beantwoordt 5 veel gestelde vragen.
Bij het gebruik van een printer komen verschillende stoffen vrij. Dit is per printer verschillend en heeft bijvoorbeeld te maken met het soort papier en de verschillende soorten inkt, toners, cartridges en toner. De verschillende stoffen die kunnen vrijkomen zijn onder andere:
Sommige van de bovengenoemde stoffen die vrijkomen bij intensief gebruik van printers, zijn simpelweg vervelend. Bijvoorbeeld omdat zij de slijmvliezen prikkelen of voor benauwdheidsproblemen kunnen zorgen. Maar er zijn ook stoffen die – bij meer dan normale emissies – gevaar opleveren voor de gezondheid.
De afgelopen jaren staat tonerstof regelmatig in de schijnwerpers. Media kopten bijvoorbeeld dat deze stof gevaarlijker zou zijn dan (mee)roken of asbest. Ook het televisieprogramma Tros Radar besteedde er jaren geleden een uitzending aan. Enkele media noemden printen zelfs dodelijk.
Verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland hebben inmiddels aangetoond dat intensief gebruik van printers (dan hebben we het over duizenden prints per maand) inderdaad voor hogere concentraties fijnstof kan zorgen en daardoor gezondheidsproblemen kan opleveren. Per printer en fabrikant verschillen de waarden.
Tonerstof is een vorm van fijnstof die vrijkomt door het maken van afdrukken op papier. Dit gebeurt in vrijwel iedere woning en ieder kantoor. In de woning is dat vaak niet zo’n probleem, maar op een middelgroot tot groot kantoor waar de printer de hele dag draait, kan tonerstof wel degelijk gevaar voor de gezondheid opleveren zoals irritaties van de slijmvliezen en luchtwegen, astmatische en allergische reacties of huidproblemen. De klachten worden ook wel tonerziekte genoemd.
Nee, niet iedere printer zorgt voor fijnstof. Of allicht niet in meetbare/substantiële mate. Net als alle andere apparatuur, gaan ook printers met de tijd mee en worden steeds beter, zuiniger én schoner. Bepaalde fabrikanten besteden extra aandacht aan “schone” printers en houden in de gaten wat de emissiewaarden zijn. Of hun producten zijn voorzien van een keurmerk, zoals de Blauwe Engel.
Fijnstof printer? Er zijn behoorlijk wat dingen die u als bedrijf kunt doen om luchtvervuiling door printers te verminderen en zo te zorgen voor een schoon, veilig en prettig binnenklimaat. Een aantal tips van Strooming:
Ook een schoon, veilig en gezond kantoor? Bijvoorbeeld door een goede mechanische ventilatie en afzuiging? Of wilt u een luchtonderzoek laten doen om te weten hoe het met de hoeveelheid fijnstof in uw kantoor gesteld is? Neem dan contact op met Strooming voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
L.S.,
Naar aanleiding van een opmerking van een collega betreffende het schudden van toners van printer als ze minder gaan printen ben ik wat verder gaan zoeken en kwam ik op uw website.
Ik kan namelijk via Google wel informatie vinden over het vrijkomen van fijnstof bij printen (of zelfs bij printers in rust), maar ik vind geen specifieke informatie over het vrijkomen van fijnstof bij het schudden van toners.
Heeft u hier informatie over? Of weet u waar ik dit wellicht zou kunnen vinden?
Goedemiddag Saskia,
Dank voor je bericht op onze website.Mijn inziens heeft dit vrijwel geen invloed op de luchtkwaliteit dan wel het vrijkomen van fijnstof. Groet Sam