De laatste tijd staat woningisolatie steeds meer in de schijnwerpers. Logisch, want het zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van huizen en dat is voordelig voor het milieu en de energierekening. Voor woningisolatie wordt veel glaswol of steenwol gebruikt; materialen die een goede isolerende werking hebben. De afgelopen jaren kwamen meer en meer berichten in de media dat glaswol gevaarlijk is. Klopt dat? In dit artikel hebben we tips verzameld om gezondheidsrisico’s door glaswol te voorkomen. Better safe then sorry.
Bekend van:
Er zijn allerlei materialen in omloop om woningen te isoleren. Isolatiematerialen zijn te verdelen in kunststof, minerale- en natuurlijke materialen. Veel gebruikte materialen zijn pur, steenwol en glaswol. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn kunststofplaten lekker licht en stabiel en is minerale wol eenvoudig te plaatsen. Maar veel isolatiematerialen bevatten ook stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt ook voor Glaswol. En die nadelen worden nog weleens over het hoofd gezien.
Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en heeft een open structuur. De lucht wordt ingesloten tussen de vezels en kan daardoor geen warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Omdat glaswol niet brandbaar is, niet oplosbaar in water en makkelijk te verwerken, is het een ideaal bouwmateriaal. Het weegt weinig en is eenvoudig op maat te snijden of knippen. Maar daar komen ook de vervelende eigenschappen om de hoek kijken. Bij het bewerken met glaswol komen namelijk vezels vrij. Die kunnen op de huid, in de luchtwegen of in de ogen terechtkomen en zorgen bij veel mensen voor erge irritaties.
Heeft u ooit met glaswol gewerkt? Dan herkent u waarschijnlijk de vreselijke jeuk en geïrriteerde huid als u geen handschoenen heeft gedragen. Bij huidcontact met glaswolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels zo scherp zijn dat ze de huid binnendringen. Bij korte blootstelling ontstaan rode bultjes en hevige jeuk. Vaak neemt dat binnen een dag weer af. Bij langdurige blootstelling wordt de huid droog, rood en kunnen pijnlijke blaren en kloven optreden. Dit wordt vaak erger bij warme en vochtige en omstandigheden. Bij contact met de ogen kan ook irritatie optreden.
De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken. Hoewel het niet is aangetoond dat glaswol op lange termijn voor (ernstigere) gezondheidsklachten zorgt, is het toch verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen.
Bij het gebruik van isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol is het altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Bij juist gebruik kunnen veel problemen worden voorkomen.
In de ARBOcatalogus Afbouw vindt u meer informatie over de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen bij het verwerken van glaswol en andere isolatiematerialen.
Wilt u als werkgever advies over juist gebruik van glaswol? Of wilt u laten onderzoeken hoe veilig de werkomgeving voor uw werknemers is? Schakel Strooming dan in voor luchtonderzoek of advies. Onze experts hebben jarenlange ervaring met gevaarlijke stoffen en materialen en helpen u graag.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
Goede middag, wij hebben onze woning laten isoleren in 2015 met minerale glaswol HR++ van Knauf een veilig isolatie materiaal volgens Nederland Isoleerd . Maar de waarheid is anders. Sinds een 3 tal jaren is komen vast te staan dat mijn vrouw IPF heeft en hiervoor medicijnen moet innemen .Os bij U bekend dat ,bij gebruik van deze materialen deze vreselijke ziekte kan ontstaan.