Is houtstof gevaarlijk voor je gezondheid?

Werkt u veel met houtstof of komt u om een andere reden veel in aanmerking met deze stof? Dan kan het zijn dat u op uw gezondheid moet letten. In dit blog van Strooming beantwoorden we de vraag of houtstof schadelijk is. Daarnaast vertellen we u hoe u zichzelf tegen houtstof kunt beschermen en wat het nut van een houtstof meting is.

 

Wat is houtstof?

Houtstof is de stof die ontstaat als u hout verwerkt of bewerkt. Als u schaaft, zaagt of schuurt, dan komt daar logischerwijs stof bij vrij. Hoeveel houtstof er vrij komt is afhankelijk van het materiaal waarmee u werkt. Massief hout laat bijvoorbeeld veel minder stof vrij dan wanneer u plaatmateriaal als MDF bewerkt. Ook multiplex laat maar weinig stof vrij. De hoeveelheid stof hangt tevens af van het gereedschap dat u gebruikt. Als u werkt met gereedschap dat langzaam beweegt, komt er relatief weinig stof vrij. Bewerkt u het hout juist met snel draaiend of bewegend gereedschap? Dan krijgt u een stuk meer stof. Daarnaast is het zo dat scherp gereedschap minder stof produceert dan bot gereedschap.

 

Wat zijn de risico’s van houtstof inademen?

In Europa en dus Nederland is houtstof (stof van hardhout) al sinds 1998 geclassificeerd als kankerverwekkende stof. Vooral hardhout is gevaarlijk voor de gezondheid. Voor zachthout zijn de gezondheidsrisico’s minder duidelijk aangetoond. Al met al is de blootstelling aan houtstof gevaarlijk en vormt het een risico voor uw gezondheid. Gezondheidsrisico’s die u loopt bij veelvuldige blootstelling aan houtstof zijn:

 

  • Irritaties aan huid, ogen en slijmvliezen.
  • Huiduitslag en eczeem.
  • Splinters die kunnen zorgen voor (enorme) ontstekingen.
  • Inademing kan leiden tot braakneigingen of maagkrampen.
  • Ontstaan van allergie voor houtstof, vooral bij grenen, eiken, teak, western red ceder, iroko, robinia.
  • Long- en neuskanker.

 

Niet alleen de gezondheidseffecten zijn een risico van fijnstof. Er is tevens gevaar voor explosies. Veilig werken met hout en houtstof is geboden!

 

Preventie houtstof

Om blootstelling aan houtstof te beperken, moeten werkgevers aan bepaalde regels voldoen. Zo bestaat de arbeidshygiënische strategie, waarbij eerst naar de bron wordt gekeken. De maatregelen die we aanbevelen als u te maken heeft met blootstelling aan het gevaarlijke houtstof zijn de volgende:

 

  • Kies hout dat zo min mogelijk stof veroorzaakt.
  • Gebruik de juiste werkmethodes om zo min mogelijk stof te verspreiden.
  • Maak gebruik van het juiste gereedschap en onderhoud dit goed.
  • Onderhoud de afzuiginstallaties en vervang tijdig stoffilters.
  • Maak de werkplek schoon door stof op te zuigen en niet te vegen (daarmee verspreidt u het stof). Neem indien mogelijk nat af.
  • Beperk het aantal werknemers dat blootgesteld wordt aan houtstof.
  • Zorg ervoor dat uw werknemers zichzelf goed beschermen met speciale kleding, mondkapjes en maskers.
  • Geef instructies over veilig werken met houtstof.

 

Houtstof en explosiegevaar

Wanneer bij houtverwerking fijn stof vrijkomt, bestaat er kans op stofexplosies en brandgevaar. Als er voldoende houtstof in de lucht aanwezig is, kan één enkel vonkje van een lamp of machine voldoende zijn om een stofexplosie te veroorzaken. Verwijder stof daarom altijd door het op te zuigen of nat te verwijderen.

 

Houtstof meten met een luchtonderzoek

Door middel van een luchtonderzoek kunt u houtstof meten. Zo weet u precies hoeveel houtstof er aanwezig is op de werkplek en of dit binnen de normen valt. Met behulp van een datalogger met laser zien wij precies hoeveel houtstofdeeltjes er in de lucht zweven. Deskundigen lezen de data uit en bekijken of de grenswaarden overschreden worden.

 

Is houtstof gevaarlijk voor de gezondheid? Schakel Strooming in!

Wilt u een luchtonderzoek uit laten voeren door Strooming om te kijken hoeveel houtstof er in de lucht aanwezig is? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Natuurlijk mag u ook direct, geheel gratis en vrijblijvend, een offerte aanvragen. Wij komen graag bij u langs om de werkplek veilig te maken!

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.