Natuurlijke ventilatie zonder mechanisch ventilatiesystee

Woont u in een wat ouder huis en heeft u geen mechanisch ventilatiesysteem? Dan bent u aangewezen op luchtroosters, klepraampjes, naden en kieren voor de toevoer van gezonde en schone lucht. Helaas is dit onvoldoende ventilatie. Hoe kunt u met natuurlijke ventilatie wel voldoende ventileren? U leest alles over natuurlijke ventilatie in dit blog van Strooming.

 

Waarom ventileren?

Ventileren is enorm belangrijk voor de schone lucht in uw huis. De luchtkwaliteit heeft invloed op uw welzijn en kan, als deze niet in orde is, vervelende gezondheidsproblemen opleveren. Voor een gezonde lucht heeft u ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Maar liefst twee derde van de Nederlandse woningen heeft geen mechanisch ventilatiesysteem en moet het doen met natuurlijke ventilatie. Vaak gaat dit niet helemaal goed: we isoleren onze woningen om onze energierekeningen te verlagen en we houden massaal roosters dicht. Zo ontstaat er een ongezonde leefomgeving.

Natuurlijke ventilatie: hoe?

Zoals gezegd is natuurlijke ventilatie echt nog om de lucht in huis gezond te houden. In alle seizoenen met de lucht lekker naar binnen kunnen stromen en de ongezonde lucht het huis kunnen verlaten. Let op: luchten is zeker niet hetzelfde als ventileren! Luchten doet u alleen als het echt nodig is, door bijvoorbeeld alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Ventileren doet u, in tegenstelling tot luchten, altijd.

 

  • Heeft u de luchtroosters openstaan? Zo niet, doe dat dan nu en laat ze in principe altijd open
  • Ventileer extra goed in keuken en badkamer, met bijvoorbeeld een afzuigkap en ventilator
  • Gebruikt u een afzuigkap op een bestaand afvoerkanaal? Plaats en ventilatiewisselklep tussen de afzuigkap en het afvoerkanaal, zodat de ventilatie ook goed blijft als u de afzuigkap niet gebruikt
  • Kozijnen vervangen? Ga voor kozijnen met ventilatieroosters, bij voorkeur winddrukgeregelde roosters
  • Dicht kieren bij de voordeur, zoals de brievenbus, omdat de luchtstroom hierdoor geen goede invloed heeft op de gezonde lucht, maar wel de natuurlijke luchtstroom door de kamers kan verstoren
  • Rook niet binnen en open altijd een raam als er veel mensen in uw huis zijn
  • Maak ventilatieroosters eens per jaar goed schoon met bijvoorbeeld een stofzuiger en een sopje

 

Tip: om ervoor te zorgen dat uw geopende kiepraampjes geen open deur zijn voor inbrekers, kunt u het raam voorzien van sloten of een veiligheidsstang waardoor inbrekers uw woning niet in kunnen.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie berekenen

In elk huis moet de toevoer van ventilatielucht voor de helft van buiten komen. Dankzij deze verse lucht heeft u een gezonde binnenlucht. Specialisten kunnen voor u onderzoeken of de natuurlijke ventilatie voldoende is. Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een gemiddelde woonkamer minstens één luchtrooster nodig heeft van 1 meter bij 10 centimeter. Het is nog beter om er twee tegenover elkaar te hebben. Daarnaast is ook vrije doorstroom van de lucht in huis nodig. Daarom moet elke binnendeur ongeveer 1,5 centimeter ruimte overlaten tussen de vloer en de deur.

 

Strooming helpt met uw ventilatie

Twijfelt u of uw natuurlijke ventilatie genoeg is? Heeft u last van stank in huis of heeft u gezondheidsklachten en vermoedt u dat deze door ongezonde lucht veroorzaakt worden? Schakel dan Strooming in. Wij kunnen u helpen met verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld een luchtonderzoek of geuronderzoek. Naar aanleiding van de resultaten oplossingen geven voor natuurlijke ventilatie en meer. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie of direct een offerte aanvragen. Beide is geheel gratis en vrijblijvend.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.