Nederland is volop in ontwikkeling en er wordt veel gebouwd. Denk aan bouwprojecten zoals nieuwbouwwijken, verkeersprojecten en gebieden die nieuw- of herontwikkeld worden. Woont u in een nieuwbouwwijk? Of worden er bij u in de buurt sloopwerkzaamheden uitgevoerd? Dit kan leiden tot veel geluidsoverlast en irritatie. Strooming vertelt u in dit blog meer over overlast door bouwwerkzaamheden, welke regels er gelden en wat u hier zelf tegen kunt doen.
Bekend van:
Bouwwerkzaamheden kunnen leiden tot geluidsoverlast en trillingshinder. Bouwlawaai is het geluid van bouwwerkzaamheden dat kan leidt tot geluidsoverlast in de omgeving. Denk hierbij aan het slopen van nieuwe gebouwen, werkzaamheden aan wegen en bijvoorbeeld gevelrenovaties. Maar ook heien naast bestaande woningen kan leiden tot geluidsoverlast en trillingshinder.
Overlast door bouwwerkzaamheden kan het woongenot behoorlijk bederven. Maar geluidsoverlast is niet alleen hinderlijk, het kan ook direct schade aan de gezondheid toebrengen. Blootstelling aan geluiden vanaf 80 decibel kan al schadelijk zijn. Bij geluiden van 120 decibel kan het gehoor direct beschadigd worden. Maar overlast kan ook voor algemene gezondheidsklachten zorgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
De overheid heeft in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd, waaraan bouwwerken altijd moeten voldoen. Voor bouwwerkzaamheden gelden eisen voor zowel geluid als trillingen. De volgende eisen moeten gehanteerd worden:
De praktijk leert dat bouwlawaai pas een probleem wordt als omwonenden geluidsoverlast of trillingshinder ervaren. In sommige gevallen kan dit er zelfs toe leiden dat de bouw wordt stilgelegd tot er een oplossing wordt gevonden. Voor aannemers en opdrachtgevers kan dit heel vervelend zijn, omdat het in de meeste gevallen van belang is een project op tijd op te leveren.
Aannemers hebben de taak om overlast door bouwwerkzaamheden tot een redelijk niveau te beperken. Ga eens met de opzichter in gesprek, eventueel met andere buren die ook last hebben. Misschien zijn er simpele oplossingen te bedenken, zoals muziek die te hard aan staat op de bouwplaats (wellicht kunnen bouwvakkers koptelefoons krijgen) en een bouwkeet die van tijd tot tijd verplaatst kan worden (zodat hinder verdeeld wordt over verschillende locaties). Soms maken kleine aanpassingen al groot verschil.
Hier ook een aantal tips met betrekking tot uw eigen woning:
Als u bijvoorbeeld in (de buurt van) een wijk in aanbouw woont en het lijkt erop dat u voorlopig nog niet af bent van heipalen, schreeuwende bouwvakkers en krakende hijskranen, kan dit een hele verademing zijn. Ook al is het een investering.
Heeft u al van alles geprobeerd, maar blijft u overlast door bouwwerkzaamheden ervaren? En wilt u af van de geluidsoverlast of trillingshinder? Strooming kan hierbij helpen door het uitvoeren van een geluidsmeting en/of trillingsmeting. Op deze manier krijgt u inzicht in de ernst van de overlast en kunt u het bouwbedrijf confronteren, of in het ergste geval een gang naar de rechter kunt maken. Natuurlijk adviseren we u ook met alle plezier over mogelijke oplossingen in uw eigen woning.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.