U loopt in uw woning en ruikt regelmatig een rotte eieren geur. Herkent u dit? U gaat er steeds meer op letten en dan merkt u dat de stankoverlast vooral ontstaat als het buiten regent. Hoe is dit nu mogelijk? In een riool hangen verschillende gassen, waarvan waterstofsulfide en methaan de twee voornaamste zijn. Methaan is licht ontvlambaar en dus erg gevaarlijk. Waterstofsulfide – ook wel zwavelwaterstof genoemd – ontstaat door een rottingsproces. Het is erg giftig en in hoge concentraties zelfs levensbedreigend voor de gezondheid. Die wilt u niet in uw binnenmilieu. Strooming wordt regelmatig ingeschakeld voor dit soort geurproblemen, vandaar dat we de meest voorkomende oorzaken en tips voor u op een rij hebben gezet.
Rioolstank in huis na regen: oorzaken en oplossingen
De 5 veel voorkomende oorzaken van rioolstank in huis na regen
Hoe is het mogelijk dat een rioolstank in uw woning vaak na regen voorkomt? Daar zijn diverse oorzaken voor:
- Hoofdriool stroomt vol: in een riool is altijd een combinatie van water en lucht aanwezig. Bij een heftige regenbui kan het riool volstromen met water, waardoor een overschot aan lucht wordt weggedrukt en een uitweg zoekt. Dit kan dan bijvoorbeeld gebeuren via uw toilet, maar ook via een andere afvoer zoals die van de vaatwasser of wasmachine.
- Riool en regenafvoer op één rioolbuis: hetzelfde probleem geldt als de riolering en regenafvoer op 1 rioolbuis zijn aangesloten. Als het stevig regent, kan de rioolbuis het dan soms niet meer aan. Er wordt een grote hoeveelheid rioollucht terug de woning ingedrukt.
- Probleem met de rioolontluchting: als het hard regent en er moet veel lucht uit het riool (doordat het zich vult met water) zoekt de rioollucht de weg van de minste weerstand. Vaak is dat richting het huis waarop de riolering is aangesloten. Bij een goed ontluchtingssysteem, verdwijnt de lucht die kant op. Als er problemen zijn met de ontluchting, bijvoorbeeld een verstopping door blaadjes, is er een grote kans dat de rioollucht in huis verspreidt.
- Lekkage: bij rioolnetwerken die al even meegaan kan het voorkomen dat bijvoorbeeld door verzakking of gewoon simpelweg ouderdom de rioolbuis scheurt en uiteindelijk afbreekt. Dit speelt zoals gezegd voornamelijk bij oudere rioolsystemen die vaak niet van pvcbuizen zijn voorzien. Deze systemen zijn vaak ook met elkaar verbonden. Hierbij komt het regenwater samen met het afvalwater van uw woning. Dit zijn de gevoelige plekken na een hevige regenbui. Ruikt u dus na een regenbui een rotte eieren lucht of bloemkolenlucht dan zijn dit de plekken om eerst te onderzoeken.
- Droogstaande sifon: het kan voorkomen dat door een drukverschil in het hoofdriool (over- en onderdruk) uw sifons leeggedrukt of leeggezogen worden. Hierdoor kan het gebeuren dat de sifon (de zwanenhals) droog komt te staan. De sifon hoort altijd een laagje water te hebben om te zorgen dat stank niet via het afvoerputje van bijvoorbeeld de wasbak omhoog kan komen.
Rioollucht in huis na regen oplossen
Ruikt u na een regenbui een rioollucht in huis? Probeer dan eerst zelf te achterhalen waar de geur vandaan komt. Lukt het niet om de bron van de stankoverlast te vinden? Schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek. Wij sporen de oorzaak van de rioollucht op en bieden u een passende oplossing.
Hulp nodig?
Druk op de button welke voor u van toepassing is.
Ik ben particulier
Ik ben zakelijk