Rookgas meten? In de koude wintermaanden wordt er flink gestookt. Kachels, open haarden en ook de cv-ketels staan lekker te poffen. Maar al dat stoken brengt ook risico’s met zich mee. Het is enorm te betreuren, maar jaarlijks vallen er slachtoffers door de gevolgen van blootstelling aan schadelijke rookgassen. Bij Strooming worden we regelmatig ingeschakeld om rookgassen te meten, In dit artikel hebben we de belangrijkste feiten op een rij gezet, zodat u gezondheidsrisico’s kunt voorkomen.
Wat zijn schadelijke rookgassen?
Rookgas is het gas dat overblijft na de verbranding van een bepaald soort brandstof. Afhankelijk van de samenstelling daarvan – en van de omstandigheden van de verbranding – kan rookgas verschillende componenten bevatten. Hieronder ziet u de meest voorkomende rookgassen:
- Koolstofdioxide
- Koolmonoxide
- Stikstofdioxide
- Zwaveldioxide
Stuk voor stuk zijn deze gassen erg gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend. Daarom is het in woningen, kantoren en bedrijfspanden erg belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer van rookgassen. Voornamelijk om vergiftiging, of verstikking door bijvoorbeeld koolmonoxide, te voorkomen. Strooming kan voor u de verschillende soorten rookgas meten, mocht u zich zorgen maken.
Het zeer giftige koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een rookgas dat veel slachtoffers maakt. Het is een kleur- en geurloos gas en zeer giftig. Een sluipmoordenaar dus! Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding. De meeste slachtoffers van koolmonoxide vallen bij onvolledige verbranding van gas in geisers en cv-ketels. Maar ook een gasoven, een gaskachel, een gelkachel of een petroleumkacheltje kan veel koolmonoxide verspreiden.
Neem op dit vlak geen enkel risico. Laat ook bij de geringste twijfel een koolmonoxide-meting doen!
Zo voorkomt u gevaar
Hout gestookt, gel, gas: kachels zijn er in allerlei soorten en maten. Om risico’s te voorkomen is het belangrijk dat ze goed worden gebruikt. Heeft u een kachel in huis? Zorg dan:
- Dat die goed wordt aangesloten op het rookgaskanaal.
- Dat de kachel regelmatig wordt schoongemaakt.
- Dat vogelnestjes, bladeren en stenen worden verwijderd
- Dat bekwame en gecertificeerde vakmensen de kachel onderhouden.
- Dat u goed stookt: een kachel op een lage stand kan gevaarlijk zijn. Dit vermindert de trek in het rookgaskanaal.
- Dat u met een goede kwaliteit hout stookt.
- Dat de kachel niet te groot is voor de kamer.
- Dat u voldoende ventileert.
Slecht voor de gezondheid
Met het stoken van hout komen veel schadelijke rookgassen vrij waaronder fijnstof en kankerverwekkende Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). Het merendeel verdwijnt via de schoorsteen naar buiten, maar een deel ontsnapt binnenhuis. Dit is bovenal slecht voor de gezondheid. Naast een goed trekkende schoorteen en een juiste manier van stoken, is ook luchtcirculatie in huis heel belangrijk. Zorg altijd voor voldoende ventilatie in huis. Kit niet alle kieren van ramen en deuren dicht en zet ventilatieroosters open.
Wilt u weten hoe de luchtstromen in uw huis lopen dan kunnen wij dat voor u in kaart brengen.
Laat rookgassen meten!
Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Laat dan rookgassen meten. Met een rookgas meting kijken we hoe veilig uw woning is en hoe we eventuele problemen en gevaren zo snel mogelijk oplossen.