Salpeterzuur meten: Aanslag op de muren door salpeterzuur

Heeft u last van vochtproblemen in uw woning, op kantoor of in een bedrijfspand? Dan is er grote kans dat u ook last heeft van aanslag door salpeterzuur. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels: gele, groene en zwarte spikkels op de muren en plafonds. Lager bij de vloer ontstaat vaak een witte, harige uitslag. Dit zijn zoutkristallen uit salpeterzuur. In dit artikel van Strooming leest u alles wat u moet weten om het probleem op te lossen.

 

Wat is salpeterzuur?

Salpeter betekent letterlijk ‘zout van de stenen’. Vroeger werd dit zout geschraapt van oude mestvaalten of gewonnen uit nitraathoudende aarde. Dit was bijvoorbeeld te vinden in oude stallen van boerderijen. Na een filtratieproces – het zout oplossen in water en inkoken – blijft er een zuiver zoutkristal over. Kaliumnitraat. Dit werd onder andere gebruikt voor het maken van buskruit en het pekelen van vlees. Tegenwoordig wordt nog steeds kaliumnitraat gewonnen uit salpeterzuur. In de voedingsmiddelindustrie wordt het nog regelmatig gebruikt als conserveermiddel.

 

Zoutkristallen op de muren

Het proces van salpeterzuur dat zich omzet in kaliumnitraat kan ook plaatsvinden op de binnen- en buitenmuren van woningen of (bedrijfs)panden. Door vochtproblemen of het optrekken van vervuild grondwater, vindt een rottingsproces plaats in de muren. De chemische en organische elementen in het grondwater, waaronder ammoniak, gaan een reactie aan met de nitraatbacteriën, waardoor kaliumnitraat zich afzet op muren. Omdat kaliumnitraat goed oplosbaar is in water, verspreidt het zich makkelijk door het metselwerk. En zo ontstaat de witte, harige uitslag op de muren.

 

Salpeterzuur & gezondheid

Salpeter zet zich af op vochtige, slecht geventileerde muren en vaak laag bij de grond. Daar trekt het (vervuilde) grondwater in de muren. Naast het feit dat een witte aanslag van zoutkristallen niet fraai is en de muren en het leidingwerk beschadigt, is het ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Een aantal belangrijke gevaren zijn:

 

  • Slokdarmbeschadiging (bij inslikken of inademen)
  • Hoesten
  • Ademhalingsproblemen
  • Maagklachten

 

Intense en langdurige blootstelling aan zure lucht door Salpeterzuur kan zelfs de dood ten gevolg hebben. Daarom is Salpeterzuur meten, oplossen en verwijderen ontzettend belangrijk.

 

Vicieuze cirkel

Het product van salpeterzuur, het kaliumnitraat dat zich afzet op de muren, is een zout. De eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt, waardoor de muur nog vochtiger wordt. Wat weer een voedingsbodem is voor het salpeterzuur. Enzovoorts enzovoorts. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is nodig om het salpeter van de muren te verwijderen. Ook moet de luchtvochtigheid in het binnenmilieu worden aangepakt om te voorkomen dat zich nieuwe zoutkristallen zich vormen.

 

Salpeterzuur meten en verhelpen

Hoewel er veel middelen in de handel verkrijgbaar zijn om salpeter te verwijderen, adviseren wij om naar de oorzaak van het probleem te kijken en dát aan te pakken. Een luchtvochtigheidsmeting of luchtonderzoek biedt dan uitkomst, al dan niet in aanvulling met een geuronderzoek. Met speciale apparatuur meten we de luchtvochtigheid en kunnen we het gehalte salpeterzuur meten. Binnen no time speuren we de problemen op, zodat ze permanent kunnen worden opgelost.

 

Salpeteraanslag in combinatie met schimmels

Wat we in woningen en bedrijfspanden vaak zien bij salpeterzuur-afzettingen is dat dit in combinatie met schimmel voorkomt. Als dat het geval is, kunnen we ook gelijk een onderzoek naar de schimmels in huis instellen. Twee vliegen in één klap. Voor ons is het een kleine moeite, voor u de zekerheid van een gezonde leefomgeving!

 

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan