Stinkend dak door warm weer: teer

Stank van het dak: in de zomermaanden wordt Strooming regelmatig ingeschakeld om dit probleem te onderzoeken en op te lossen. Met name bij warm weer. Hier ligt ook gelijk de oorzaak, want door warm weer kunnen bepaalde stoffen op het dak te warm worden en gassen afgeven die binnen stankoverlast veroorzaken. Teer bijvoorbeeld. Lees in dit artikel hoe dit komt en wat u kunt doen om deze problemen op te lossen.

 

Materialen op het dak

Om een gebouw waterdicht te houden, is een dak bedekt met allerlei materialen. Denk aan hout, dakpannen, isolatiemateriaal, bitumen of andere middelen. Vroeger werden ook andere materialen toegepast die tegenwoordig niet meer zijn toegestaan. Denk aan asbest daken of teer. Teer is een mengsel van allerlei organische stoffen, deels giftig. Voor veel mensen staat het goedje met name bekend als een belangrijk bestanddeel van sigarettenrook. En de schadelijke gevolgen daarvan.

 

Teer

Teer is een kleverige, donkere stof die wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen. Het ontstaat bij het verhitten van plantaardig materiaal zoals hout (bruine teer) of steenkool (koolteer). Dit proces gebeurt onder uitsluiting van lucht en wordt ook wel pyrolyse genoemd. Resultaat: een donkere, taaie substantie met een kenmerkende en zeer sterke geur. Onder de teersoorten bestaan dus twee hoofdgroepen: de koolteer en de bruine teer. Koolteer is tegenwoordig verboden in Europa. Bruine teer mag alleen nog onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt, maar komt steeds minder voor.

 

De geschiedenis van teer op het dak

De oorsprong van de teerproductie lijkt met name terug te brengen naar Scandinavië. Hier maakten vooral veel kleine boerenbedrijven teer van het hout; een product dat in het land overvloedig aanwezig was. Een mooie bijverdienste dus. Nederland en Duitsland stonden meer bekend om de productie van teer uit steenkool. Deze teer of teerhoudende materialen werden gebruikt voor asfalt of bitumen, maar ook direct als dakbedekking. Het materiaal was immers waterdicht en eenvoudig in gebruik, doordat het bij verhitting langzaam vloeide. Maar hier lag tegelijk een nadeel. Teer is hittegevoelig. Opwarming door de zon deed het teer smelten, waardoor dit bij grote hitte bijvoorbeeld door het dakbeschot sijpelde of van schuine daken liep. Daarom konden teerhoudende materialen alleen worden gebruikt voor de bedekking van platte daken.

 

Stank van het dak bij warm weer

Negen van de tien keer is stankoverlast van het dak bij warm weer een probleem bij gebouwen met een plat dak. Kortom: bij daken die met teerhoudende producten zijn bedekt. Teer heeft een erg sterke geur en bij zonnewarmte komen gassen vrij die ook binnenin een pand voor stankoverlast kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in woningen, blokhutten, benzinepompstations of andere gebouwen met een plat dak. Van teer is bekend dat dit een giftige stof is, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken als de lucht in het gebouw ongezond blijkt.

 

Stankoverlast door teer oplossen

Heeft u in de zomermaanden last van een stinkend dak? En is het dak plat? Dan is de kans groot dat u last heeft van stankoverlast door teer. Schakel in dat geval Strooming in om luchtonderzoek te verrichten. Een medewerker van Strooming onderzoekt dan de samenstelling van de lucht, om te controleren of de waardes van teer of andere gassen in het gebouw binnen de gezonde en toegestane norm vallen.
Zo ja: dan kunt u zelf kiezen of u de stankoverlast erg genoeg vind om er iets aan te doen. Zo nee: belangrijk om te zoeken naar een oplossing voor het stinkende dak tijdens warme dagen. Anders loopt u onnodige gezondheidsrisico’s. Strooming adviseert uiteraard over mogelijke oplossing, zoals luchtbehandeling, aanpassingen aan de isolatie of mogelijk vervangen van de dakbedekking. Uiteraard wordt daarbij gekeken naar uw mogelijkheden en wensen.

Ook last van een stinkend dak bij warm weer? Misschien van teer? Of herkent u de geur niet? Schakel Strooming in voor geur- en luchtonderzoek. Zo weet u waar de problemen vandaan komen, of ze gevaarlijk zijn en wat u kunt doen om het op te lossen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan