Koken in de keuken naast een stinkende gootsteen. Gatver. Een geurende drap die in de gootsteen blijft drijven als gevolg van een verstopte afvoer. Weg ermee. Ranzigheid hoort niet in keukens thuis. In dit blog van Strooming leest u hoe de gootsteen definitief schoon te krijgen en houden. Om voortaan verlost te zijn van vieze geurtjes en verwante problemen.
Bekend van:
De gootsteen is letterlijk en figuurlijk het afvalputje van de keuken. Het is de laatste halte waar alles wat in de keuken gemaakt wordt, in verdwijnt. Idealiter ontdaan van voedselresten en overgebleven olieën en vetten, maar in de praktijk is dat vaak anders. Met als gevolg dat vieze zaken toch in de gootsteen verdwijnen. En u een probleem krijgt: een stinkende gootsteen.
Als we kijken naar het traject dat afvalwater en eventueel voedselresten afleggen, komen we achtereenvolgens de gootsteen, sifon en afvoerpijp tegen voordat het water de riolering bereikt. En op al die plekken kan de oorzaak liggen van een stinkende gootsteen.
Simpel schoonhouden is een belangrijke eerste stap in het tegengaan van een stinkende gootsteen. Houd de gootsteen vrij van vieze zaken. Afgezien van etensresten, zijn vooral bakolie en vloeibare vetten ware killers voor een goed functionerend afvoersysteem.
Gooi deze hardnekkige verstoppers daarom nooit in de gootsteen of welk ander sanitair dan ook. Olie en vet hebben de natuurlijke eigenschap te drijven op water, te stollen bij afkoeling en aan de binnenkant van de afvoerpijpen te plakken. Alsof u alles insmeert met sterke lijm, waar
langsstromende viezigheid aan hecht. Dit vernauwt niet alleen de afvoerbuis, met verstopping als resultaat, maar het vormt ook een perfecte voedingsbodem voor schimmels. Voilà, een ideale omgeving om vieze geurtjes te ontwikkelen die op hun beurt weer leiden tot een stinkende gootsteen.
Recycle olie en vetten daarom altijd. Een paar handige tips:
Een sifon is ontworpen als buffer tussen de riolering en de gootsteen. Het zit onder de gootsteen en de zwanenhalsvorm zorgt dat er altijd een laag water in staat. Zo kan rioollucht niet ontsnappen naar uw keuken. Geen stinkende gootsteen dus.
Een stinkende sifon kunt u makkelijk zelf schoonmaken:
Een stinkende gootsteen kan evengoed komen door niet goed afgesloten afvoerpijpen of pijpen die in slechte conditie zijn. De afvoerbuizen zijn onderling verbonden en afgesloten met borgringen. Door slijtage kan rioollucht ontsnappen. Dit levert een stinkende gootsteen op of zorgt voor lekkages. Zorg daarom voor goed onderhoud.
Bij kapotte pijpen kan een loodgieter naar het probleem kijken. Kan hij de stankoorzaak ook niet achterhalen, dan is het verstandig een binnenmilieu-expert in te schakelen.
Natuurlijk zijn er altijd effectieve voorzorgsmaatregelen die makkelijk en goedkoop zelf genomen kunnen worden:
Verkrijgbaar in metaal of plastic. Een zeefje dat goed in uw gootsteen past, voorkomt dat er viezigheid in het putje verdwijnt.
U hoeft geen Assespoester te worden, maar het goed en grondig schoonhouden van de gootsteen kan voldoende zijn om een stinkende gootsteen te voorkomen.
Meng (bak)soda en azijn en gooi van allebei een kopje in de stinkende gootsteen. Dit gaat stinkende verstoppingen tegen. Spoel het prutje, na dertig minuten intrekken, na met heet water. Heet water is sowieso een nuttig middel om milde afvoergeuren te bestrijden. Een vleugje citroensap toevoegen kan ook verfrissend werken.
Een gootsteen is onmisbaar in de keuken, maar onuitstaanbaar als het om een stinkende gootsteen gaat.. De vraag is zelf oplossen of hulp inroepen? Simpele schoonmaakoplossingen zijn een goed begin, net als voorkomen dat uw gootsteen een stinkende gootsteen wordt. Maar is de nare geur hardnekkig, schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek. Onze binnenmilieu-experts achterhalen wat de stank veroorzaakt en lossen de overlast vakkundig op.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.