Overlast ruziënde buren

Schreeuwen, huilen, met deuren gooien…blijkbaar hebben uw buren problemen. Maar daarmee kunnen ze het ook uw leven aardig zuur maken. Maken uw buren regelmatig ruzie en ondervindt u hierdoor overlast? Burenoverlast is een veelvoorkomend probleem en kan uw woongenot tot ver onder het nulpunt doen brengen. Strooming geeft met dit blog tips over wat te doen bij overlast door ruziënde buren.

 

 

Burengeluiden accepteren?

We wonen in Nederland steeds dichter op elkaar en hebben allemaal te maken met geluiden van onze buren in en om het huis. Normale leefgeluiden zullen we van elkaar moeten accepteren, maar wanneer geluid lawaai wordt en voor overlast zorgt zullen maatregelen getroffen moeten worden.

Er is echter wel een verschil in hoe geluid per persoon geïnterpreteerd wordt. Waar de een geluid als hinderlijk ervaart, hoort de ander misschien helemaal niets.

 

 

Overlast buren schadelijk?

Burenruzie is een vervelende en lastige vorm van geluidsoverlast. Overlast door ruziënde buren kan het woongenot behoorlijk bederven. Afhankelijk van de mate van geluidsoverlast kunnen te harde geluiden in uw omgeving schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan het leiden tot:

  • Gehoorbeschadiging
  • Hart- en vaatziekten
  • Stress
  • Slaapproblemen

 

Regels geluidsoverlast buren

Omdat geluidsoverlast gezondheid en woongenot kan schaden, zijn er regels voor geluid. Voor geluidsoverlast van buren bestaan geen landelijke regels. Wel geldt in bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden.

 

Ingrijpen bij ruziënde buren?

Wat is nu slim bij overlast door ruziënde buren? Direct aanbellen? Meteen verhuizen? Of zijn er alternatieven? Tip 1: spring niet meteen bij de eerste ruzie uit uw vel. Wacht eerst even af en probeer te ontspannen. Misschien is het eenmalig. Zijn de buren verder nette en fatsoenlijke mensen, dan kunt u besluiten voor deze keer de ogen en oren te sluiten.

Blijft de overlast aanhouden? Probeer dan eerst met uw buren te overleggen om samen tot een oplossing te komen. Misschien zijn de buren zich er totaal niet van bewust dat hun geruzie hoorbaar is of zelfs overlast oplevert voor anderen. Mogelijk kunt u samen tot een oplossing komen, waarbij beide partijen tevreden zijn. Stelt u zich vriendelijk op, dan is de kans groter dat uw buren meewerken.

Levert een gesprek niets op? Dan kunt u de hulp van anderen inroepen. Denk hierbij aan een bijvoorbeeld een buurtbemiddelaar. Dit is een initiatief van de politie in samenwerking met gemeenten en woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast.

 

Overlast ruziënde buren? Laat Strooming u helpen!

Ergert u zich mateloos aan uw constant ruziënde buren? En wordt er zo hard geschreeuwd dat het bij u in de woonkamer te horen is? Dan is het zaak om dit probleem aan te pakken. Als het niet lukt dit probleem zelf op te lossen, dan kunt u de hulp van Strooming inschakelen. Wij voeren dan een geluidsmeting voor u uit. Daarmee krijgt u inzicht in de mate van overlast en krijgt u een rapport waarmee u naar bijvoorbeeld de woningbouwvereniging of de rechter kunt. We helpen u graag met onderzoek en advies.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan