Fijnstof printer: voorkom gevaren en gezondheidsproblemen 

Gezonde binnenlucht is een belangrijke voorwaarde om prettig te wonen en te werken. Helaas zijn er veel stoffen die voor luchtverontreiniging zorgen. De printer op kantoor is een beruchte: de stof en fijnstof die vrijkomt bij het veelvuldig printen van papier, kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Strooming beantwoordt 5 veel gestelde vragen.

 

Wat voor stof komt vrij bij het gebruik van een printer?

Bij het gebruik van een printer komen verschillende stoffen vrij. Dit is per printer verschillend en heeft bijvoorbeeld te maken met het soort papier en de verschillende soorten inkt, toners, cartridges en toner. De verschillende stoffen die kunnen vrijkomen zijn onder andere:

 

  • Ozon,
  • Papierstof,
  • Fijnstof
  • Ultra fijnstof
  • Tonerpoeder of tonerstof
  • Stikstofdioxide
  • Andere chemische stoffen

 

Kan een printer voor problemen zorgen?

Sommige van de bovengenoemde stoffen die vrijkomen bij intensief gebruik van printers, zijn simpelweg vervelend. Bijvoorbeeld omdat zij de slijmvliezen prikkelen of voor benauwdheidsproblemen kunnen zorgen. Maar er zijn ook stoffen die  – bij meer dan normale emissies – gevaar opleveren voor de gezondheid.

De afgelopen jaren staat tonerstof regelmatig in de schijnwerpers. Media kopten bijvoorbeeld dat deze stof gevaarlijker zou zijn dan (mee)roken of asbest. Ook het televisieprogramma Tros Radar besteedde er jaren geleden een uitzending aan. Enkele media noemden printen zelfs dodelijk.

Verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland hebben inmiddels aangetoond dat intensief gebruik van printers (dan hebben we het over duizenden prints per maand) inderdaad voor hogere concentraties fijnstof kan zorgen en daardoor gezondheidsproblemen kan opleveren. Per printer en fabrikant verschillen de waarden.

 

Wat zijn de risico’s van fijnstof of tonerstof?

Tonerstof is een vorm van fijnstof die vrijkomt door het maken van afdrukken op papier. Dit gebeurt in vrijwel iedere woning en ieder kantoor. In de woning is dat vaak niet zo’n probleem, maar op een middelgroot tot groot kantoor waar de printer de hele dag draait, kan tonerstof wel degelijk gevaar voor de gezondheid opleveren zoals irritaties van de slijmvliezen en luchtwegen, astmatische en allergische reacties of huidproblemen. De klachten worden ook wel tonerziekte genoemd.

 

Zorgt iedere printer voor fijnstof?

Nee, niet iedere printer zorgt voor fijnstof. Of allicht niet in meetbare/substantiële mate. Net als alle andere apparatuur, gaan ook printers met de tijd mee en worden steeds beter, zuiniger én schoner. Bepaalde fabrikanten besteden extra aandacht aan “schone” printers en houden in de gaten wat de emissiewaarden zijn. Of hun producten zijn voorzien van een keurmerk, zoals de Blauwe Engel.

 

Wat kan ik doen om fijnstof uit de printer te verminderen?

Fijnstof printer? Er zijn behoorlijk wat dingen die u als bedrijf kunt doen om luchtvervuiling door printers te verminderen en zo te zorgen voor een schoon, veilig en prettig binnenklimaat. Een aantal tips van Strooming:

  • Kies “schone” apparatuur: koop printers bij een fabrikant die op de hoogte is van emissiewaarden of een keurmerk voor milieubewuste producten heeft. Ook zijn er tegenwoordig printers verkrijgbaar met een gesloten circuit, waardoor fijnstof niet tot nauwelijks meer de kans krijgt om te ontsnappen.
  • Plaats de printers bij intensief gebruik (meer dan 5000 prints per maand) in een aparte ruimte. Bijvoorbeeld in een apart hok of op de gang.
  • Plaats de printers niet pal naast het bureau van medewerkers, maar zo ver mogelijk van de bureaus.
  • Zorg altijd voor voldoende (mechanische) ventilatie. Ook zonder printer is dit belangrijk. De toevoer van voldoende versie lucht zorgt voor een prettig werkklimaat en verkleint de kans op gezondheidsproblemen.
  • Maak, indien gewenst, gebruik van een zogeheten tonerfilter of fijnstoffilter. Daarmee wordt eventuele uitstoot direct afgezogen en komt niet meer in aanraking met de buitenlucht
  • Laat de printers regelmatig onderhouden, bijvullen en reinigen door een specialist. Iemand die weet hoe je ervoor zorgt dat er zo min mogelijk tonerstof vrijkomt
  • Vervang oude apparaten tijdig, voor zij gaan lekken en onnodig veel tonerstof de werkruimte in lekken.
  • Hanteer een beleid waarbij op kantoor zo min mogelijk wordt geprint en zoveel mogelijk digitaal wordt afgehandeld. Dat scheelt niet alleen fijnstof uit de printer, maar is ook goed voor het milieu en de portemonnee.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.