Fijnstof bij Printers: Voorkom Gevaren en Gezondheidsproblemen

Een gezond binnenklimaat is van essentieel belang voor zowel wonen als werken. Helaas dragen talloze stoffen bij aan luchtverontreiniging, waarbij de printer op kantoor een notoire boosdoener is. De vrijkomende stof en fijnstof tijdens het veelvuldig printen van papier kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen. In dit artikel beantwoorden we vijf veelgestelde vragen en nemen we de ARBO-richtlijnen mee in onze aanbevelingen.

 

Welke stoffen komen vrij bij het gebruik van een printer?

 

Het vrijkomen van verschillende stoffen bij het gebruik van een printer is afhankelijk van diverse factoren, zoals het type papier en de inkt, toners, cartridges en toner die worden gebruikt. Enkele van de stoffen die vrijkomen, omvatten:

  • Ozon
  • Papierstof
  • Fijnstof
  • Ultrafijnstof
  • Tonerpoeder of tonerstof
  • Stikstofdioxide
  • Andere chemische stoffen
  • Kan een printer gezondheidsproblemen veroorzaken?

 

Sommige van de eerder genoemde stoffen die vrijkomen bij intensief gebruik van printers, kunnen irritatie van de slijmvliezen veroorzaken en ademhalingsproblemen teweegbrengen. In sommige gevallen kunnen bepaalde stoffen zelfs een gezondheidsrisico vormen bij langdurige blootstelling.

 

Tonerstof heeft in de afgelopen jaren veel aandacht gekregen in de media vanwege mogelijke gevaren, soms zelfs vergeleken met (mee)roken of asbest. Onderzoeken in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat intensief printergebruik, met duizenden prints per maand, inderdaad kan leiden tot verhoogde concentraties fijnstof en daarbij gezondheidsproblemen.

 

Wat zijn de risico’s van fijnstof en tonerstof?

Tonerstof, een vorm van fijnstof die vrijkomt bij het afdrukken van documenten, kan op kantooromgevingen tot gezondheidsproblemen leiden, zoals irritaties van de slijmvliezen, luchtwegproblemen, astma- en allergische reacties, en zelfs huidproblemen. Deze symptomen staan bekend als tonerziekte.

 

Zorgt elke printer voor fijnstof?

Nee, niet alle printers veroorzaken fijnstof in meetbare of substantiële hoeveelheden. Net als andere apparaten evolueren printers in de loop der tijd en worden ze steeds schoner en efficiënter. Sommige fabrikanten richten zich op ‘schone’ printers en houden de emissiewaarden nauwlettend in de gaten. Zo zijn er printers met milieukeurmerken zoals de Blauwe Engel.

 

Hoe kan fijnstof uit de printer worden verminderd?

Er zijn diverse maatregelen die bedrijven kunnen nemen om luchtvervuiling door printers te verminderen en een schoon, veilig, en aangenaam binnenklimaat te behouden. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor printers van fabrikanten die aandacht besteden aan emissiewaarden of beschikken over milieukeurmerken.
  • Plaats printers bij intensief gebruik in een aparte ruimte om blootstelling te minimaliseren.
  • Houd printers niet direct naast de werkplekken, maar zo ver mogelijk weg.
  • Zorg altijd voor voldoende mechanische ventilatie, wat het werkklimaat verbetert en de kans op gezondheidsproblemen verkleint.
  • Overweeg het gebruik van tonerfilters of fijnstoffilters om emissies direct af te voeren.
  • Regelmatig onderhoud en reiniging door gespecialiseerde technici kunnen het vrijkomen van tonerstof verminderen.
  • Vervang oude apparaten tijdig om lekkages van tonerstof te voorkomen.
  • Stimuleer een beleid van digitaal werken in plaats van printen, wat niet alleen de blootstelling aan fijnstof vermindert, maar ook milieu- en kostenbesparend is.

 

Wij kunnen u helpen!

Bij Strooming begrijpen we het belang van een gezonde werkomgeving. We bieden diensten voor het meten van luchtkwaliteit en geven advies om deze te verbeteren. Neem contact met ons op voor professionele ondersteuning bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers. Samen kunnen we de risico’s van luchtvervuiling door printers minimaliseren en uw bedrijf naar een schonere toekomst leiden.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.