Verschillende soorten isolatie
Er zijn allerlei materialen in omloop om woningen te isoleren. Isolatiematerialen zijn te verdelen in kunststof, minerale- en natuurlijke materialen. Veel gebruikte materialen zijn pur, steenwol en glaswol. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn kunststofplaten lekker licht en stabiel en is minerale wol eenvoudig te plaatsen. Maar veel isolatiematerialen bevatten ook stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt ook voor Glaswol. En die nadelen worden nog weleens over het hoofd gezien.
Wat is glaswol precies?
Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en heeft een open structuur. De lucht wordt ingesloten tussen de vezels en kan daardoor geen warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Omdat glaswol niet brandbaar is, niet oplosbaar in water en makkelijk te verwerken, is het een ideaal bouwmateriaal. Het weegt weinig en is eenvoudig op maat te snijden of knippen. Maar daar komen ook de vervelende eigenschappen om de hoek kijken. Bij het bewerken met glaswol komen namelijk vezels vrij. Die kunnen op de huid, in de luchtwegen of in de ogen terechtkomen en zorgen bij veel mensen voor erge irritaties.
Huid- en oogirritaties
Heeft u ooit met glaswol gewerkt? Dan herkent u waarschijnlijk de vreselijke jeuk en geïrriteerde huid als u geen handschoenen heeft gedragen. Bij huidcontact met glaswolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels zo scherp zijn dat ze de huid binnendringen. Bij korte blootstelling ontstaan rode bultjes en hevige jeuk. Vaak neemt dat binnen een dag weer af. Bij langdurige blootstelling wordt de huid droog, rood en kunnen pijnlijke blaren en kloven optreden. Dit wordt vaak erger bij warme en vochtige en omstandigheden. Bij contact met de ogen kan ook irritatie optreden.
Zie ook luchtvochtigheid kantoor voor gerelateerde klachten
Is inademen van glaswol gevaarlijk?
De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken. Hoewel het niet is aangetoond dat glaswol op lange termijn voor (ernstigere) gezondheidsklachten zorgt, is het toch verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen.
5 tips bij gebruik van glaswol
Bij het gebruik van isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol is het altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Bij juist gebruik kunnen veel problemen worden voorkomen.
- Gebruik waar mogelijk ingepakte dekens glaswol, met bijvoorbeeld een aluminium-laag. Zeker bij toepassing boven het hoofd.
- Zorg dat er zo min mogelijk vezels vrijkomen bij het verwerken van glaswol. Snij het materiaal met een scherp mes en trek het zo min mogelijk uit elkaar.
- Probeer te zorgen voor een goede afzuiging van stof en genoeg ventilatie op de plek waar het huis geïsoleerd wordt. Ook regelmatig stofzuigen is verstandig, zodat stof op de grond niet kan opstuiven.
- Zorg dat de blootstelling aan glaswolvezels zo kort mogelijk is.
- Gebruik voldoende beschermingsmiddelen zoals (leren) handschoenen, een stofbril, stevige werkkleding en een mondkapje of stofmasker.
In de ARBOcatalogus Afbouw vindt u meer informatie over de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen bij het verwerken van glaswol en andere isolatiematerialen.
Glaswol luchtonderzoek
Laat ons u helpen met een luchtkwaliteitsonderzoek om deeltjes in de lucht te meten. Na het onderzoek is duidelijk of en welke maatregelen er moeten worden genomen.