Een Ongezonde Werkplek: Het Sick Building Syndrome

Een ongezonde werkplek kan leiden tot medewerkers die zich ziek, zwak en misselijk voelen. Dit fenomeen staat bekend als het “sick building syndrome” of het zieke gebouwen syndroom, waarbij bacteriën en ongezonde lucht vrij spel hebben. Als u verantwoordelijk bent voor het welzijn van uw medewerkers en zoekt naar manieren om een gezondere werkplek te creëren, lees dan verder. In deze blog bespreken we wat het sick building syndrome is, welke klachten het kan veroorzaken en wat u eraan kunt doen om een gezonde werkplek te realiseren.

Het Sick Building Syndrome: Wat Is Het?

Het sick building syndrome (SBS) is een term die wordt gebruikt om een reeks gezondheidsklachten te beschrijven die verband houden met de kwaliteit van de lucht in een gebouw. Deze klachten treden meestal op wanneer mensen zich in dat gebouw bevinden en verdwijnen wanneer ze het verlaten. Als u wilt zorgen voor een gezonde werkplek die aansluit bij de behoeften van uw medewerkers, moet u zich bewust zijn van het feit dat een ongezonde werkplek niet alleen de individuele gezondheid van medewerkers aantast, maar ook de productiviteit en tevredenheid op de werkplek kan beïnvloeden.

Welke Klachten Veroorzaakt een Ongezonde Werkplek?

Een ongezonde werkplek kan uiteenlopende klachten bij uw personeel veroorzaken, die lijken op symptomen van stress. Deze klachten wilt u liever niet binnen uw organisatie hebben. Enkele veelvoorkomende klachten door een ongezonde werkplek zijn onder andere:

 

 • Brandende of droge ogen
 • Keelpijn en veel dorst
 • Verkoudheidsklachten die aanhouden
 • Verergering van astmatische en allergische reacties
 • Hoofdpijn of migraine
 • Aanhoudende vermoeidheid en lusteloosheid
 • Irritaties van de luchtwegen
 • Concentratieproblemen
 • Duizeligheid

 

Dit is slechts een greep uit de lijst met klachten die een ongezonde werkplek kan veroorzaken, en het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen.

 

Het Verbeteren van de Werkplek

Als u verantwoordelijk bent voor het welzijn van uw medewerkers, begrijpt u dat een grondige aanpak vereist is om het sick building syndrome aan te pakken. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om een gezonde werkplek te creëren en te behouden:

 

 1. Ventilatie: Zorg voor een goede luchtcirculatie en ventilatie in uw kantoorruimte. Frisse lucht is essentieel voor een gezond binnenmilieu. Mechanische ventilatie, luchtroosters boven de ramen en het regelmatig luchten van de ruimte dragen hieraan bij.
 2. Zelfregulering: Geef medewerkers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het binnenklimaat. Laat hen bijvoorbeeld ramen openen, de verwarming aanpassen of de airconditioning regelen. Dit vergroot hun comfort en kan klachten over een ongezonde werkplek verminderen
 3. Luchtvervuiling: Minimaliseer luchtvervuiling door chemische stoffen of printers buiten het kantoor te plaatsen of gebruik te maken van milieuvriendelijke alternatieven.
 4. Reiniging: Zorg voor een grondige reiniging van het gebouw, inclusief bureaus en meubels, om bacteriën te bestrijden en een hygiënische werkomgeving te handhaven.
 5. Planten: Overweeg het plaatsen van planten op kantoor. Planten helpen bij het zuiveren van de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof, wat bijdraagt aan een gezondere werkomgeving.
 6. Natuurlijk Licht: Zorg voor voldoende natuurlijk licht op kantoor. Te weinig daglicht kan leiden tot vermoeidheid en gezondheidsproblemen. Daglicht is essentieel voor het welzijn van uw medewerkers.
 7. Luchtvochtigheid: Handhaaf een optimale luchtvochtigheid om het comfort te verbeteren.

 

Professioneel Luchtonderzoek voor Een Gezonde Werkplek

Het aanpakken van het sick building syndrome vereist een grondige aanpak om ervoor te zorgen dat uw medewerkers zich comfortabel en gezond voelen op het werk. Overweeg een professioneel luchtonderzoek om specifieke problemen in uw kantooromgeving te identificeren en te verhelpen. Dit zal niet alleen de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers verbeteren, maar ook de productiviteit en tevredenheid op de werkplek bevorderen. Neem contact met ons op via de button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.