De ongezonde werkplek: sick building syndrome

Een ongezonde werkplek is vragen om medewerkers die zich ziek, zwak en misselijk voelen. Het wordt ook wel het sick building syndrome of zieke gebouwen syndroom genoemd: werkplekken waar bacteriën en ongezonde lucht vrij spel hebben. Wat doet u eraan?

Wat is een sick building syndrome?

Is het voor u herkenbaar? Medewerkers die constant verkouden zijn, klagen over de temperatuur en het binnenklimaat, last hebben van hoofdpijn of vermoeidheid? Grote kans dat u slachtoffer bent van het zogeheten sick building syndrome; een slechte luchtkwaliteit die zorgt voor een reeks gezondheidsklachten waar u als werkgever niet vrolijk van wordt. Een ongezonde werkplek kan door ziekmeldingen of stressklachten namelijk flink in de papieren lopen. Op jaarbasis hebben we het over duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van uw personeelsbestand.

Welke klachten veroorzaakt een ongezonde werkplek?

Een ongezonde werkplek kan voor een grote variatie aan klachten zorgen onder personeel. Symptomen die veel weghebben van stressklachten. Kortom: die u liever niet in uw gebouw hebt hangen. Een aantal veelvoorkomende klachten door een ongezonde werkplek zijn:

 

  • Branderige of droge ogen
  • Keelpijn en/of veel dorst
  • Verkoudheidsklachten
  • Verergerde astatische en allergische klachten
  • Hoofdpijn en/of migraine
  • Vermoeidheid / lusteloosheid
  • Irritaties van de luchtwegen
  • Concentratieproblemen
  • Duizeligheid

 

Dit is dus slechts een greep uit de lijst klachten die een “ziek gebouw” kan veroorzaken.

 

 8 dingen die u zelf kunt doen voor een gezonde werkplek

  1. Ventilatie, ventilatie en nog eens ventilatie! Dit staat altijd op de eerste plaats als u wilt zorgen voor een gezond binnenklimaat of een gezond binnenklimaat op kantoor. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gezonde lucht is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde en productieve werkplek. Zorg daarom dat u dit goed op orde heeft en 24 uur per dag ventileert. Bijvoorbeeld door mechanische ventilatie of luchtroosters boven de ramen.
  2. Zorg dat medewerkers zelf invloed hebben op het binnenklimaat. Bijvoorbeeld door zelf even een raam open te kunnen zetten, de verwarming wat hoger te zetten of de airco te dimmen. Uit onderzoek blijken klachten over een ongezonde werkplek daardoor af te nemen.
  3. Zorg voor zo min mogelijk luchtvervuiling door chemische stoffen of printers buiten het kantoor te bewaren of te gebruiken.
  4. Zorg dat het gebouw goed wordt schoongemaakt. Niet alleen stofzuigen maar ook zorgen dat bureaus en andere meubelen goed worden gepoetst om bacteriën tegen te gaan.
  5. Anno 2016 geen verrassing meer: maar laat medewerkers niet binnen roken.
  6. Plaats planten. Planten zetten overdag CO2 om in zuurstof en zorgen daardoor voor een productievere werkplek en een gezonder werkklimaat.
  7. Gebruik voor schoonmaak zo min mogelijk chemische middelen. Zonde als bacteriën worden verwijderd, maar vervolgens de chemische middelen voor luchtverontreiniging zorgen.
  8. Zorg indien nodig met luchtbevochtigers voor een optimale luchtvochtigheid van zo’n 40 tot 60 procent.

 

Ongezonde werkplek definitief verbeteren

Heeft u binnen uw bedrijf last van het sick building syndrome of vermoedt u dit? En wilt u voor eens en voor altijd weten hoe u dit kunt oplossen? Dan is het tijd voor een gedegen luchtonderzoek. Een ongezonde werkplek kan namelijk nog veel meer oorzaken hebben, zoals schimmels, afwezigheid van of slechte reiniging van een klimaatinstallatie of de aanwezigheid van ongezonde (soms zelfs gevaarlijke) gassen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.