Stankoverlast door de buren

Stankoverlast door de buren is een probleem. Overlast van stank door de buren is een veel voorkomende problematiek tussen buren. Heeft u regelmatig last van vieze geuren of gewoonweg stank in uw woning? En vermoedt u dat uw buren deze veroorzaken? Lees onze tips en adviezen.

Waar komt de stankoverlast vandaan?

Stankoverlast kan diverse oorzaken hebben, zeker als u zelf de oorzaak niet kunt achterhalen. Wellicht leiden uw buren een ongebruikelijk leven? Of de stankklachten komen uit het riool, bijvoorbeeld door een verstopping. De rook en verbrandingsgassen van een Palletkachel en/of openhaard kan u ook overlast bezorgen en zelfs uw gezondheid schaden.

Heeft u last van geurhinder als buren koken of stankoverlast door de uitlaat van de afzuigkap van de buren? Dan kunt u allereerst uw buren vragen of zij iets tegen de geur kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld zorgen voor betere afzuiging of de ramen gesloten houden, zodat de geuren uw huis niet binnendringen. Ook kunt u nagaan aan welke kant van de woning uw buren koken, en zelf op die tijdstippen uw ramen en deuren aan die zijde van de woning gesloten houden.

Door chemische reacties kunnen stoffen, gassen en dampen vrijkomen, waar de meeste buren niet blij van worden. Dit kan voorkomen bij industrie en agrarische bedrijven (bijvoorbeeld door bemesting). In goed overleg met de buren zijn er vaak geen problemen. Maar… willen of kunnen zij niets doen aan de stankoverlast? Dan is het tijd om Strooming in te schakelen voor een geuronderzoek.

Is de stankoverlast door buren gevaarlijk?

Op deze vraag is geen simpel ‘ja’ of ‘nee’ mogelijk als antwoord. Om te weten met welke vorm van stankoverlast u te maken heeft, is het belangrijk om eerst een geuronderzoek te laten doen naar de vervelende geuren of gevaarlijke penetrante stank. Op die manier weet u precies waarmee u te maken heeft en welke stoffen er in de lucht hangen. Dan is pas te zeggen of ze wel of niet gevaarlijk zijn.

Negen van de tien keer is een stof vervelend, maar niet gevaarlijk. Maar het gebeurt bijvoorbeeld ook dat een rottingsproces waterstofsulfide H2S gas veroorzaakt. Te lange blootstelling daaraan is levensgevaarlijk. Als een geuronderzoek de oorzaak van de stankoverlast duidelijk heeft gemaakt, krijgt u advies hoe u dit kunt verhelpen.

Het geuronderzoek

Wilt u weten waar de stankoverlast door de buren precies vandaan komt? Dan is het verstandig door ons een geuronderzoek te laten uitvoeren. De volgende tips helpen Strooming een goed geuronderzoek uit te voeren:

 

  • Probeer zo duidelijk mogelijk te omschrijven waar de klachten vandaan komen
  • Omschrijf de geur(en) die u ruikt zo goed mogelijk
  • Heeft u een bouwtekening met ventilatiekanalen? Dan helpt het als wij die kunnen zien

 

Onze adviseur meet de stoffen in de lucht om de oorzaak van de geur te achterhalen. Dit doen wij met speciale meetapparatuur die oplos- en bindmiddelen in de lucht meet.

Zodra u Strooming inschakelt voor een geuronderzoek, volgen deze stappen:

 

  • Inventariseren van het geurprobleem. Zijn er misschien meer buren die last hebben van dezelfde stank?
  • Wat voor soort geur wordt er precies geroken? Is dat altijd dezelfde geur, of veranderd deze per dag bijvoorbeeld rotte eieren lucht is dit in ochtend erger of juist in de avond?
  • Zijn er grote wijzigingen of gebeurtenissen geweest die aanleiding geven voor de stankoverlast?

 

Nadat wij de stoffen hebben gemeten en alle relevante gegevens bekend zijn, heeft u de optie om deze meetresultaten mondeling te laten toelichten of uitgebreid in een schriftelijke rapportage. U krijgt advies over de te nemen maatregelen, zodat de geuroverlast tot het verleden behoort.

 

Geuronderzoek aanvragen?

Herkent u deze geurproblemen en wilt u een goed passend advies? Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.