Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt
Legionella gedijt bij temperaturen tussen de 25 en 55 graden Celsius, en komt tot volle bloei bij 37℃. Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.
Vooral als de koud waterleiding zich in de buurt van niet-geïsoleerde warm waterleidingen bevindt of als de leidingen te dicht op elkaar liggen, creëert dit de perfecte omstandigheden voor een legionella-besmetting.
Oorzaak 2 legionella: stilstaand water
Naast de juiste temperatuur is de legionellabacterie ook afhankelijk van de juiste omgeving: stilstaand water, waarin het zich rustig kan ontwikkelen. Om die reden zijn dode leiding-stukken erg bevattelijk voor legionella. Deze dode leiding-stukken ontstaan bij een gebrek aan doorstroming, maar bijvoorbeeld ook bij een verkeerd weggehaald tappunt.
Oorzaak 3 legionella: vervuilde leidingen en kalkaanslag
Voordat de legionellabacterie zich kan vermenigvuldigen, heeft hij daarnaast een goede nestelbodem nodig. Deze vindt de bacterie in biofilm, een slijmlaag die gaandeweg ontstaat met het vervuilen van de waterleiding en vaak aanwezig is in oudere waterleidingen. Deze slijmlaag bestaat onder andere uit kalk, een mineraal dat van nature voorkomt in ons drinkwater.
Kalk in water: goed of slecht
In de weg die kraanwater aflegt van grond- of rivierwater tot aan leidingwater worden verschillende mineralen opgenomen uit de bodem, zoals kalk en magnesium. Deze mineralen zijn gezond en zelfs noodzakelijk voor de mens. Magnesium helpt bij zenuwaandoeningen en hart- en vaatziekten. De kalk (oftewel calcium) in het water bevordert sterke botten en een gezond verteringssysteem.
Hoe meer magnesium en kalk in het water, des te ‘harder’ wordt het water. Hoe hard het water is, hangt bijvoorbeeld af van de plek in Nederland waar het water gewonnen wordt. Ook een defecte terugslagklep of keerklep kan voor te veel kalk in het water zorgen. Kalk in het water mag dan gezond zijn, maar hard water heeft ook grote negatieve bijeffecten.
Hard water zorgt voor meer kalkaanslag, de witte aanslag op bijvoorbeeld glazen en de douchewand. Deze kalkaanslag kan desastreuze gevolgen hebben voor apparaten als waterkokers en (vaat)wasmachines, die bij te veel kalk snel kapot kunnen gaan. Én hard water met veel kalk leidt dus ook tot biofilm in de waterleidingen, de favoriete broedplaats van legionella.
Hoe herkent u een legionella-besmetting?
Vermoedt u dat uw leidingwater besmet is met legionella? Een legionella-bemetting is maar op één manier betrouwbaar vast te stellen: met een monstername. Strooming is bevoegd voor RVA-geaccrediteerde legionella-monstername en geeft u betrouwbaar en snel inzicht in de situatie.
Met legionella besmet water drinken kan geen kwaad, maar vernevelde druppels inademen wel. Smaakt uw water vreemd en maakt u zich toch zorgen? Bijsmaakjes in het water kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Het soort water (oppervlaktewater, grondwater, duinwater)
- De plaats waar het water wordt gewonnen
- De manier van zuivering
In het buitenland kan er een chloorsmaak aan het water zitten, omdat daar het leidingwater met chloor wordt gereinigd. In Nederland wordt het kraanwater altijd via andere methodes gezuiverd, zoals actieve koolfilters, membraanfilters of ozon- en uv-licht.
De Nederlandse methodes laten geen smaak achter aan het water en voldoen altijd aan de strenge normen van de Waterleidingswet. Zit er dus toch een onverklaarbare rare smaak aan het water en vertrouwt u het niet, dan schiet Strooming graag te hulp!