Legionella in waterleiding en drinkwater

Zit er een rare smaak aan uw water en vertrouwt u het niet helemaal? Of zijn er misschien al mensen ziek geworden? Legionella in uw waterleiding en drinkwater is een groot probleem dat snel aangepakt moet worden.

 

Maar wat is de oorzaak van legionella in uw drinkwater? En belangrijker: hoe komt u ervan af? Strooming is expert op het gebied van legionella en waterkwaliteit, en kan u als geen ander helpen bij de bestrijding van legionella in uw waterleiding. Wij bieden u:

 

 • Snelle en effectieve bestrijding d.m.v. chemische desinfectie
 • Ontzorging bij legionellapreventie, om legionella in de waterleiding verder te voorkomen
 • Zekerheid dat u voldoet aan alle wettelijke eisen
 • Discrete professionals met geheimhoudingsplicht
 • 100% tevredenheidsgarantie

 

Lees snel verder voor al onze tips tegen legionella in uw waterleiding!

 

Oorzaak legionella in de waterleiding: hoe ontstaat het?

Legionella is een bacterie die zich onder de juiste omstandigheden razendsnel kan vermenigvuldigen in uw water. Bij een te hoge concentratie legionella in uw waterleiding spreken we van een legionella-besmetting. Dit is gevaarlijk, omdat legionella ziektes kan veroorzaken bij mensen, waaronder de ernstige veteranenziekte. Maar hoe ontstaat een legionella-besmetting?

 

Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt

Legionella gedijt bij temperaturen tussen de 25 en 55 graden Celsius, en komt tot volle bloei bij 37℃. Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.

Vooral als de koud waterleiding zich in de buurt van niet-geïsoleerde warm waterleidingen bevindt of als de leidingen te dicht op elkaar liggen, creëert dit de perfecte omstandigheden voor een legionella-besmetting.

 

Oorzaak 2 legionella: stilstaand water

Naast de juiste temperatuur is de legionellabacterie ook afhankelijk van de juiste omgeving: stilstaand water, waarin het zich rustig kan ontwikkelen. Om die reden zijn dode leiding-stukken erg bevattelijk voor legionella. Deze dode leiding-stukken ontstaan bij een gebrek aan doorstroming, maar bijvoorbeeld ook bij een verkeerd weggehaald tappunt.

 

Oorzaak 3 legionella: vervuilde leidingen en kalkaanslag

Voordat de legionellabacterie zich kan vermenigvuldigen, heeft hij daarnaast een goede nestelbodem nodig. Deze vindt de bacterie in biofilm, een slijmlaag die gaandeweg ontstaat met het vervuilen van de waterleiding en vaak aanwezig is in oudere waterleidingen. Deze slijmlaag bestaat onder andere uit kalk, een mineraal dat van nature voorkomt in ons drinkwater.

 

Kalk in water: goed of slecht

In de weg die kraanwater aflegt van grond- of rivierwater tot aan leidingwater worden verschillende mineralen opgenomen uit de bodem, zoals kalk en magnesium. Deze mineralen zijn gezond en zelfs noodzakelijk voor de mens. Magnesium helpt bij zenuwaandoeningen en hart- en vaatziekten. De kalk (oftewel calcium) in het water bevordert sterke botten en een gezond verteringssysteem.

Hoe meer magnesium en kalk in het water, des te ‘harder’ wordt het water. Hoe hard het water is, hangt bijvoorbeeld af van de plek in Nederland waar het water gewonnen wordt. Ook een defecte terugslagklep of keerklep kan voor te veel kalk in het water zorgen. Kalk in het water mag dan gezond zijn, maar hard water heeft ook grote negatieve bijeffecten.

Hard water zorgt voor meer kalkaanslag, de witte aanslag op bijvoorbeeld glazen en de douchewand. Deze kalkaanslag kan desastreuze gevolgen hebben voor apparaten als waterkokers en (vaat)wasmachines, die bij te veel kalk snel kapot kunnen gaan. Én hard water met veel kalk leidt dus ook tot biofilm in de waterleidingen, de favoriete broedplaats van legionella.

 

Hoe herkent u een legionella-besmetting?

Vermoedt u dat uw leidingwater besmet is met legionella? Een legionella-bemetting is maar op één manier betrouwbaar vast te stellen: met een monstername. Strooming is bevoegd voor RVA-geaccrediteerde legionella-monstername en geeft u betrouwbaar en snel inzicht in de situatie.

Met legionella besmet water drinken kan geen kwaad, maar vernevelde druppels inademen wel. Smaakt uw water vreemd en maakt u zich toch zorgen? Bijsmaakjes in het water kunnen verschillende oorzaken hebben:

 

 • Het soort water (oppervlaktewater, grondwater, duinwater)
 • De plaats waar het water wordt gewonnen
 • De manier van zuivering

 

In het buitenland kan er een chloorsmaak aan het water zitten, omdat daar het leidingwater met chloor wordt gereinigd. In Nederland wordt het kraanwater altijd via andere methodes gezuiverd, zoals actieve koolfilters, membraanfilters of ozon- en uv-licht.

De Nederlandse methodes laten geen smaak achter aan het water en voldoen altijd aan de strenge normen van de Waterleidingswet. Zit er dus toch een onverklaarbare rare smaak aan het water en vertrouwt u het niet, dan schiet Strooming graag te hulp!

 

Legionella in de waterleiding te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook met legionella in uw kraanwater. Er zijn verschillende manieren om legionella in de waterleiding te voorkomen en bestrijden. We geven u 2 tips.

 

Tip 1: voorkom stilstaand water

De legionellabacterie is dol op stilstaand water, dus probeer dit te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen dode leiding-stukken aanwezig zijn. Zorg er ook voor dat tappunten die regelmatig stilstaand water hebben – zoals brandslanghaspels, gevelkranen en CV-vulkranen – voorzien zijn van een goed werkende terugstroombeveiliging.

Spoor defecten in de terugstroombeveiliging tijdig op met de verplichte jaarlijkse keerklepcontrole, zodat legionella en vervuiling geen kans krijgen om terug te stromen in vernevelende tappunten (zoals douches) of het drinkwater. Wordt de waterleiding lange tijd niet of weinig gebruikt? Dan moet u voor gebruik de kranen goed doorspoelen om legionella-problemen te voorkomen.

 

Tip 2: ontkalken waterleiding

Zit er veel kalk in uw water? Het regelmatig ontkalken van de waterleiding levert veel voordelen op voor de levensduur van uw waterapparaten en het voorkomen van legionella. Zeker als kalk en biofilm één van de oorzaken van uw legionella-besmetting is, is het noodzakelijk om daar wat aan te doen.

Het ontkalken van de waterleiding én het bestrijden van legionella doen we bij Strooming in 1 klap met behulp van een chemische desinfectie. Dit is een speciale en erg effectieve spoeling met waterstofperoxide die bestaande legionella doodt en alle kalk, biofilm en andere vervuiling verwijdert. Op die manier bent u direct van de toekomstige broedplaats van legionellabacteriën af, en kunt u met schone waterleidingen verder.

 

Legionella in de waterleiding? Schakel Strooming in!

Strooming is uw professionele oplossing voor preventie, opsporing en bestrijding van legionella in uw drinkwater. Waarom Strooming?

 

 • Deskundig, snel en efficiënt
 • Ervaring sinds 1986
 • Advies op maat: úw probleem wordt opgelost
 • Inzicht in het probleem én de oplossing
 • Voorrang bij laboratoria

 

We helpen iedereen in Nederland en België voor een vast tarief. Vele tevreden klanten gingen u al voor, zij beoordelen ons gemiddeld met een 9,4! Ontdek het gemak van Strooming bij al uw legionella-problemen en vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.