Kraan doorspoelen – legionella

We weten het allemaal: kranen die lang niet gebruikt zijn moeten doorgespoeld worden voor gebruik. Maar waarom eigenlijk? Wat heeft de waterleiding doorspoelen met legionella te maken? En hoe lang moet de kraan worden doorgespoeld? Wanneer is de kraan doorspoelen tegen legionella niet voldoende? U vindt hier het antwoord op al deze vragen, lees snel verder.

Waarom kraan doorspoelen i.v.m. legionella?

Legionella is een bacterie die van nature in (leiding)water voorkomt en in grote hoeveelheden tot een gevaarlijke legionellabesmetting kan leiden. Besmet water kan verneveld ingeademd worden en zo leiden tot ziektes, zoals de ernstige veteranenziekte. Voordat legionella tot risicovolle hoeveelheden kan uitgroeien, heeft de bacterie eerst de juiste omstandigheden nodig.

Een combinatie waar legionella dol op is, is een goede watertemperatuur en stilstaand water. En deze omstandigheden worden al snel behaald wanneer uw leidingen lange tijd niet zijn gebruikt, bijvoorbeeld omdat u op vakantie was of omdat er weinig mensen op kantoor komen vanwege corona. Om die reden is het advies om eerst uw kranen door te spoelen na de vakantie of afwezigheid.

Zeker op plekken waar de zon de stilstaande waterleiding volop heeft kunnen opwarmen – zoals de tuinslang – is er een extra risico op legionella. De oplossing: spoel de kranen op een veilige manier door om de ontstane legionella weer af te voeren en/of te doden.

 

Stappenplan kranen doorspoelen tegen legionella

U moet uw kranen op de juiste manier laten lopen om er zeker van te zijn dat u legionellavrij bent en om geen risico op een legionellabesmetting te lopen. Onze tips:

 

  • Spoel het toilet door;
  • Spoel de leidingen rustig door met heel koud of heel heet water. Zo doodt u de legionellabacterie. Zorg ervoor dat er geen verneveling ontstaat of dat u de verneveling niet inademt;
  • Spoel de douchekop door met heet water, en houd daarbij de sproeikop onder water om ingeademde verneveling te voorkomen;
  • Heeft uw plantenspuit of gieter met water in de zon gestaan? Maak die dan goed schoon voor gebruik.

 

Hoe lang kraan doorspoelen tegen legionella?

Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen. Dit water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. Vang het doorgespoelde water op in een emmer of gieter en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto mee te wassen.

 

Help, mijn kraanwater stinkt

Merkt u bij het doorspoelen van de leidingen dat uw kraanwater vies ruikt? Stinkend leidingwater kan betekenen dat er iets niet in orde is. Water dat lang stilstaat naar rotte eieren gaan stinken, doordat bepaalde biochemische processen het stofje H2S produceren bij een gebrek aan zuurstof.

Legionella zelf ruikt niet, maar ook de biofilm waarin legionella goed gedijt kan wel voor stinkend kraanwater zorgen. Stinkend water uit de kraan kan dus zeker betekenen dat de omstandigheden voor legionella iets te gunstig zijn.

 

Vermoedt u legionella? Schakel Strooming in

Zijn de leidingen lange tijd niet gebruikt en twijfelt u of u legionella heeft? Of stinkt uw kraanwater? Schakel Strooming in voor een professionele monstername en krijg snel en efficiënt zekerheid over de legionella-toestand. Ook voor de verdere preventie en bestrijding van legionella staat Strooming voor u klaar. Neem contact op voor extra informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.