Nederland werkt in hard tempo aan een duurzaam land. Op een duurzame manier het huis verwarmen, is hier een belangrijk onderdeel van en wordt vanuit de overheid gestimuleerd. Tot 2021 geeft de overheid zelfs subsidies bij aankoop van een warmtepomp, waarmee het huis op een milieuvriendelijke manier verwarmd wordt.
Dat heeft voordelen, maar ook één groot nadeel: een warmtepomp maakt geluid en volgens sommigen zelfs regelrecht herrie. Heeft u last van het geluid van uw eigen warmtepomp of misschien die van uw buren? Lees snel verder en ontdek wat u kunt doen.
Bekend van:
Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Die werken tegelijk. Naarmate het kouder wordt of warm tapwater wordt geproduceerd, slaat de pomp vaker aan. Waardoor vaak ook geluidsoverlast begint. Het geluid van de warmtepomp kan gericht via de ventilatoropening worden uitgestraald of rondom via de metalen constructie. Het is vaak ook de buitenunit die zorgt voor geluidsoverlast. Het ‘warmtepomp-geluid’ wordt vaak omschreven als een irritant bromgeluid.
Het geluid van de waterpomp van de buren kan zorgen voor behoorlijke irritatie. Als de installatie aan de gevel, in de achtertuin of op het balkon staat, produceert deze vaak een geluid dat bij de schutting of de heg te horen kan zijn. Het geluid dat een warmtepomp produceert lag vergaande jaren tussen de 53 en 74 decibel. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat betekent niet dat geluid onder 80 decibel niet hinderlijk kan zijn.
Vanaf 2021 gelden nieuwe eisen voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. De nieuwe geluidsnorm voor dit type warmtepomp staat in het Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De geluideisen voor de warmtepomp hebben betrekking op de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag ‘s nachts maximaal 40 dB zijn en maximaal 45 dB overdag.
Ook met de nieuwe eisen omtrent het geluidsniveau, kan het geluid van de warmtepomp van de buren nog steeds overlast veroorzaken. Zeker als de installatie zich vlak naast uw slaapkamerraam bevindt. Ga in dat geval het gesprek aan en vraag of de installatie kan worden verplaatst.
De meeste mensen kiezen bij het aanschaffen van een elektrische waterpomp voor een variant met een buiteninstallatie. Als uw waterpomp lawaai maakt, kunt u ervoor kiezen om de buitenunit verder van de erfgrens te plaatsen. Maakt uw eigen waterpomp veel geluid? Als u last hebt van het geluid van uw eigen installatie – en om zeker te zijn dat u aan de nieuwe norm voldoet – is het raadzaam om de waterpomp te isoleren. Dit kan door de buitenunit in een geluidswerende kast te plaatsen.
Er zijn tegenwoordig ook leveranciers van warmtepompen die al standaard zo’n omkasting meeleveren. Die bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal, waaronder een stalen buitenschil. Deze zorgt naast geluidsreductie ook voor bescherming van de warmtepomp. Speciale geluiddempende lamellen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie.
De Gezondheidsraad erkend dat blootstelling aan geluidsoverlast een zeer belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot:
Daarnaast heeft geluidsoverlast ook een negatieve invloed op het woongenot. Geluidsoverlast kan voor veel mensen een reden zijn om te verhuizen. Gelukkig hoeft ver hoeft het niet te komen.
Ervaart u geluidsoverlast door uw eigen warmtepomp of die van uw buren? Dan kan Strooming helpen met het uitvoeren van een een geluidsmeting. Hiermee krijgt u inzicht in de mate van geluidsoverlast en tips om de overlast snel op te lossen. Ook kunnen wij een akoestisch onderzoek uitvoeren. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© 2022 Strooming
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
veel last van de warmtepomp van de buren op ons houten platte dak 24 uur per dag het is een ramp wat doe je er aan er over praten is al moeilijk
Hallo, ik woon in België, meer bepaald in Heverlee (Leuven). Pal naast mijn pas gekochte studio is ’t Spit’ (een kringloopwinkel) bezig een nieuw gebouw neer te poten, met op de hoek, vlak bij mijn studio, een installatie voor warmtepompen. Ik zie dat er meerdere apparaten op de hoek van het dak komen: die gaan dus meer lawaai maken dan één apparaat van een particulier. Van deze nieuwbouw wist ik niets toen ik mijn studio kocht.
Wat kan ik doen?
Geachte heer Claeskens,
Dank voor uw bericht. Wat u moet doen is formeel bezwaar maken tegen de geplande installatie. U zult dit moeten doen bij de instantie die de bouwvergunning zal moeten afgeven, waarschijnlijk is dit de Gemeente.
In Nederland is de bouwer verplicht vooraf een akoestisch onderzoek uit te voeren om te bepalen wat de invloed is van het pand op zijn omgeving. In een dergelijk analyse wordt het aspect “uitstraling van geluid door apparaten” worden meegenomen.
Als ik het goed begrijp is dus iedereen waarbij de buren een warmtepomp installatie BUITEN de woning hebben de klos, vanwege het ontbreken van geluidsgrens Bouwbesluit. Gemeente is wezen meten bij mijn buren, meet 51-53 db overdag (met smartphone) ikzelf meet op mijn gevel 43 db om 05.30 uur. Gemeente kan wettelijk niets voor ons doen omdat volgens gemeente ‘het apparaat binnen de nu geldende afspraken voldoet’. Buren leven in complete ontkenning, warmtepomp heeft volgens hen geen onderhoud nodig! ‘Ga maar verhuizen’ zeggen buren. Mijn vraag aan Strooming is: hebben wij nog opties over, wat adviseren jullie ons?
Beste JBC,
De enige optie is er is om, op basis van artikel 37 uit het BW:deel 5, een rechtzaak te starten tegen de buren op grond van onduldbare hinder. De ervaren overlast kan als onduldbaar worden aangemerkt. Deze grond gaat voorbij aan de wettelijke maximale geluidsnorm maar gaat kijken naar de mate van hinder die door eiser wordt ervaren. Als u beschikt over een rechtsbijstandsverzekering kunt u eventueel met hun hulp inroepen.