Geluidsoverlast: wanneer de VVE inschakelen?

In Nederland wonen we vaak zo dicht op elkaar dat het bijna onmogelijk is de buren niet te horen. Als uw buren zoveel geluid produceren dat u hier overlast door ervaart, kan dat erg vervelend zijn. In een appartementencomplex is het risico op geluidsoverlast nog groter, omdat het geluid van meerdere kanten komt. Soms kan een Vereniging Van Eigenaren (VVE) helpen. Maar het hoeft niet altijd zo ver te komen. Hier wat tips om zelf geluidsoverlast te verhelpen.

 

 

 

Gezondheidsrisico’s door geluid

We willen allemaal graag in een plezierige omgeving wonen. Geluidsoverlast kan het woongenot helaas flink bederven, maar ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot:

 

  • Slapeloosheid
  • Stress
  • Hoofdpijn en migraine
  • Concentratieverlies

 

Ook het dichthouden van ramen en deuren, om bijvoorbeeld het lawaai buiten te houden, heeft gevolgen: het ontbreekt dan aan goede ventilatie.

Oorzaken vve geluidsoverlast buren

Overlast door herrie in huis? Bij Strooming maken we onderscheid tussen twee soorten geluid: luchtgeluid (via de lucht) en contactgeluid (via de constructie van de woning).

  • Luchtgeluid wordt direct door de bron zelf uitgestraald, bijvoorbeeld geluid van de televisie of muziek of een blaffende hond. Wanneer luchtgeluid tegen een wand ‘botst’, wordt deze in trilling gebracht en geeft het geluid vervolgens door aan aangrenzende ruimten. Ook kunnen luchtgeluiden makkelijk door geluidslekken zoals kieren, ramen en deuren gaan.
  • Contactgeluid ontstaat wanneer een geluidsbron direct in contact staat met constructie-onderdelen, zoals bij het lopen op een vloer of het dichtslaan van een deur. Deze vorm van geluid dringt verder door dan luchtgeluid.

 

Deze soorten geluid ontstaan op een andere manier, en vragen dus ook om andere oplossingen. Onderzoeken hebben laten zien dat mensen die zelf actie ondernemen tegen geluidsoverlast minder gezondheidsproblemen ervaren dan degenen die dit niet doen. Het is dus van groot belang om, als u geluidsoverlast ervaart, hier iets aan te doen.

Mogelijke oplossingen bij luchtgeluid buren

  • Zorg voor goede geluidisolatie van uw woning, zonder af te doen aan ventilatie
  • Een goede ondervloer is belangrijk
  • Lege en holle ruimtes weerkaatsen meer geluid, voorkomen dus
  • Maak goede afspraken met de buren, bijvoorbeeld over het spelen van muziek
  • Deel uw woning anders in, bijvoorbeeld als u veel overlast hebt op een slaapkamer en ook nog een ruimte hebt elders in huis

 

Mogelijke oplossingen bij contactgeluid buren

Overlast door contactgeluid in huis is veel lastiger dan luchtgeluid. Hier zijn een aantal dingen die u kunt proberen:

 

  • Lege en holle ruimtes weerkaatsen meer geluid, voorkomen dus
  • Zorg voor goede geluidisolatie van uw woning, zonder af te doen aan ventilatie
  • Zorg voor een dikke, isolerende ondervloer
  • Gebruik eenvoudige oplossingen zoals kleden, viltjes, geluiddempers op deuren, etc. Bespreek ook met de buren de mogelijkheden om die te gebruiken
  • Zorg voor minder harde materialen in uw eigen woning om de akoestiek te verbeteren. Leg kleden neer, zet planten neer en hang dikke gordijnen op. En zet liever zachte stoffen stoelen neer dan houten krukjes.
  • Ga voor een akoestisch plafond in huis

 

VVE bij geluidsoverlast

Als een gebouw is opgesplitst in appartementen die los verkocht worden, moet er een VVE worden opgericht. Het gebouw is dan het gezamenlijke eigendom van alle eigenaars, bestuurd door een VVE. Een VVE zorgt onder andere voor het onderhoud, maar ook alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Als u in een appartement woont en geluidsoverlast door een andere bewoner van het complex ervaart, kan de VVE actie ondernemen. Het bestuur kan de veroorzaker van de overlast een waarschuwing geven en wanneer dit niet helpt een boete opleggen. In extreme gevallen kan de bewoner zelf het gebruik van zijn appartement ontzegt worden.

 

Regelement vve geluidsoverlast

Het voorkomen van geluidsoverlast in een appartementencomplex wordt vaak geregeld in een huishoudelijk reglement. Zo moet bijvoorbeeld onder harde vloeren zoals laminaat een geluiddempende laag zitten. Als u wilt weten wat de regels zijn in uw complex, kan de VVE u daar ongetwijfeld aan helpen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Neem altijd eerst contact op met uw buren als u last heeft van geluidsoverlast. Laat hen weten dat u last heeft van de geluiden en kijk of u samen praktische maatregelen kunt treffen om de situatie te verbeteren. Probeer ook afspraken te maken om de overlast te beperken. Als het niet lukt, of als de buren niet willen meewerken, kunt u de VVE inschakelen.

Als u samen niet tot op een oplossing komt en u zekerheid wilt over de mate van de overlast, kunt u een geluidsmeting laten uitvoeren. Met een akoestisch rapport staat u sterker om verbeteringen af te dwingen.

 

Geluidsmeting door Strooming

Een geluidsmeting van Strooming geeft u zekerheid over de mate van geluidsoverlast en spoort de oorzaak van het probleem op, zodat deze aangepakt kan worden. Wordt uw woongenot belemmerd en ervaart u klachten door burenlawaai? En komt u hier samen met uw buren niet uit? Neem dan vooral contact met ons voor een oplossing.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan