15 oorzaken van benauwdheid in huis

Voelt u zich niet prettig in uw woning?  Heeft u het snel benauwd en voelt u de neiging om direct de ramen tegen elkaar open te zetten als u binnenkomt? Dan is de kans groot dat er iets mis is in uw binnenmilieu. Misschien heeft u een allergische reactie op een bepaalde stof of is er te weinig zuurstof aanwezig. In dit artikel van Strooming  hebben we een aantal veel voorkomende oorzaken van benauwdheid in huis op een rij gezet. Hopelijk helpt dit u bij het vinden van een oplossing.

 

Wat kan er zoal aan de hand zijn?

Benauwdheid in huis is een erg vervelend probleem. Het zorgt ervoor dat u zich niet prettig voelt. Snel moe, veel gapen, weinig energie. Herkenbaar? Gebruik dan het onderstaande lijstje om na te gaan wat in uw woning het probleem kan zijn.

 

 1. Te hoge of lage luchtvochtigheid

 

Een te hoge en een te lage luchtvochtigheid kunnen allebei voor benauwdheid zorgen. Een luchtvochtigheidsgraad van 40 tot 60% is optimaal. U kunt hiervoor een metertje aanschaffen.

 

 1. Onaangename temperatuur

 

Is het in huis erg warm? Dan wordt het benauwd. Is het erg koud? Dan neemt de kans op luchtvochtigheidsproblemen toe en kunt u het ook benauwd krijgen. Houd daarom overdag bij voorkeur een kamertemperatuur van 20 tot 21 graden aan.

 

 1. Schimmel

 

In een vochtig huis hebben schimmels vrij spel. Die verspreiden gevaarlijke mycotoxinen, die zorgen voor benauwdheid en verschillende gezondheidsproblemen.

 

 1. Stof en fijnstof

 

Teveel stof in huis kan zorgen voor benauwdheid. Zorg daarom voor goede en regelmatige schoonmaak. Fijnstof in huis, bijvoorbeeld door een houtkachel of roken, kan ernstige longschade veroorzaken. Pas daar dus erg mee op.

 

 1. Formaldehyde

 

Formaldehyde is een stof die wordt gebruikt voor bouwmaterialen zoals MDF en spaanplaat. Het kan voor benauwdheid en andere klachten zorgen, zeker in een te warm en te vochtig huis. Formaldehyde is vaak herkenbaar aan een zure stank in huis.

 

 1. Slechte ventilatie

 

Slechte ventilatie is voor ieder binnenklimaat een probleem. Slechte of gevaarlijke gassen hopen zich op en zorgen voor benauwdheidsklachten en meer.

 

 1. Weinig zuurstof

 

Zuurstof is onze belangrijkste levensbehoefte. Komt er bijvoorbeeld door extreme isolatie of weinig ventilatie te weinig zuurstof in de woning? Dan is benauwdheid een logisch gevolg. Dit probleem komt veel voor in (duurzame) nieuwbouwwoningen.

 

 1. Salpeterzuur

 

Salpeterzuur is een witte, harige uitslag die bij vochtproblemen kan ontstaan op de binnenmuren. Salpeterzuur vervuilt de lucht en kan voor benauwdheid en ernstige gezondheidsschade zorgen.

 

 1. Chemische gassen en dampen

 

Schoonmaakmiddelen, verf, ammoniak: er zijn allerlei chemische stoffen die in huis voor benauwdheid kunnen zorgen. Die gassen en dampen kunnen ook van buiten of onder het huis komen, zoals radon. Gebruik bij voorkeur zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis.

 

 1. Huisstofmijt of andere allergie

 

Bij sommige mensen ontstaat benauwdheid in huis door een allergische reactie. Bijvoorbeeld op huisdieren, pollen van buiten of huisstofmijt. Een allergietest kan uitsluitsel geven.

 

 1. Planten

 

Kamerplanten kunnen verschillende stoffen uitscheiden waar mensen niet tegen kunnen en die benauwd maken. Google eens welke planten u heeft en of dit in uw huis tot de mogelijkheden behoort.

 

 1. Airco of mechanische ventilatie

 

Airco en mechanische ventilatie in huis zijn hartstikke prettig, tenzij ze niet worden schoongemaakt en voor luchtvervuiling in huis zorgen. Laat ze daarom regelmatig reinigen.

 

 1. Roken in huis

 

Roken in huis zorgt voor ernstige benauwdheid en longaandoeningen, ook als u zelf niet rookt.

 

 1. Kleine en donkere ruimtes

 

Om goed te functioneren, hebben we als mens voldoende ruimte en genoeg daglicht nodig. Is uw woning erg donker? Dan kan dit u benauwd en zelfs claustrofobisch maken.

 

 1. Stankoverlast

 

Stankoverlast in huis kan ook erg bedwelmend werken. U voelt zich benauwd of misschien zelfs misselijk. Achterhaal daarom de bron van eventuele stankoverlast zo snel mogelijk.

 

Benauwdheid in huis oplossen

Heeft u ook last van benauwdheid in huis en wilt u graag de hulp inschakelen van een expert om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te vinden? Dan bent u bij Strooming op de goede plek. Bijvoorbeeld met een luchtonderzoek, geuronderzoek of bemonstering, meten we of er problemen zijn in uw binnenmilieu. Bij de uitslag krijgt u direct advies op maat om de problemen op te lossen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan