Voelt u zich niet prettig in uw woning? Heeft u het snel benauwd en voelt u de neiging om direct de ramen tegen elkaar open te zetten als u binnenkomt? Dan is de kans groot dat er iets mis is in uw binnenmilieu. Misschien heeft u een allergische reactie op een bepaalde stof of is er te weinig zuurstof aanwezig. In dit artikel van Strooming hebben we een aantal veel voorkomende oorzaken van benauwdheid in huis op een rij gezet. Hopelijk helpt dit u bij het vinden van een oplossing.
Wat kan er zoal aan de hand zijn?
Benauwdheid in huis is een erg vervelend probleem. Het zorgt ervoor dat u zich niet prettig voelt. Snel moe, veel gapen, weinig energie. Herkenbaar? Gebruik dan het onderstaande lijstje om na te gaan wat in uw woning het probleem kan zijn.
- Te hoge of lage luchtvochtigheid
Een te hoge en een te lage luchtvochtigheid kunnen allebei voor benauwdheid zorgen. Een luchtvochtigheidsgraad van 40 tot 60% is optimaal. U kunt hiervoor een metertje aanschaffen.
- Onaangename temperatuur
Is het in huis erg warm? Dan wordt het benauwd. Is het erg koud? Dan neemt de kans op luchtvochtigheidsproblemen toe en kunt u het ook benauwd krijgen. Houd daarom overdag bij voorkeur een kamertemperatuur van 20 tot 21 graden aan.
- Schimmel
In een vochtig huis hebben schimmels vrij spel. Die verspreiden gevaarlijke mycotoxinen, die zorgen voor benauwdheid en verschillende gezondheidsproblemen.
- Stof en fijnstof
Teveel stof in huis kan zorgen voor benauwdheid. Zorg daarom voor goede en regelmatige schoonmaak. Fijnstof in huis, bijvoorbeeld door een houtkachel of roken, kan ernstige longschade veroorzaken. Pas daar dus erg mee op.
- Formaldehyde
Formaldehyde is een stof die wordt gebruikt voor bouwmaterialen zoals MDF en spaanplaat. Het kan voor benauwdheid en andere klachten zorgen, zeker in een te warm en te vochtig huis. Formaldehyde is vaak herkenbaar aan een zure stank in huis.
- Slechte ventilatie
Slechte ventilatie is voor ieder binnenklimaat een probleem. Slechte of gevaarlijke gassen hopen zich op en zorgen voor benauwdheidsklachten en meer.
- Weinig zuurstof
Zuurstof is onze belangrijkste levensbehoefte. Komt er bijvoorbeeld door extreme isolatie of weinig ventilatie te weinig zuurstof in de woning? Dan is benauwdheid een logisch gevolg. Dit probleem komt veel voor in (duurzame) nieuwbouwwoningen.
- Salpeterzuur
Salpeterzuur is een witte, harige uitslag die bij vochtproblemen kan ontstaan op de binnenmuren. Salpeterzuur vervuilt de lucht en kan voor benauwdheid en ernstige gezondheidsschade zorgen.
- Chemische gassen en dampen
Schoonmaakmiddelen, verf, ammoniak: er zijn allerlei chemische stoffen die in huis voor benauwdheid kunnen zorgen. Die gassen en dampen kunnen ook van buiten of onder het huis komen, zoals radon. Gebruik bij voorkeur zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis.
- Huisstofmijt of andere allergie
Bij sommige mensen ontstaat benauwdheid in huis door een allergische reactie. Bijvoorbeeld op huisdieren, pollen van buiten of huisstofmijt. Een allergietest kan uitsluitsel geven.
- Planten
Kamerplanten kunnen verschillende stoffen uitscheiden waar mensen niet tegen kunnen en die benauwd maken. Google eens welke planten u heeft en of dit in uw huis tot de mogelijkheden behoort.
- Airco of mechanische ventilatie
Airco en mechanische ventilatie in huis zijn hartstikke prettig, tenzij ze niet worden schoongemaakt en voor luchtvervuiling in huis zorgen. Laat ze daarom regelmatig reinigen.
- Roken in huis
Roken in huis zorgt voor ernstige benauwdheid en longaandoeningen, ook als u zelf niet rookt.
- Kleine en donkere ruimtes
Om goed te functioneren, hebben we als mens voldoende ruimte en genoeg daglicht nodig. Is uw woning erg donker? Dan kan dit u benauwd en zelfs claustrofobisch maken.
- Stankoverlast
Stankoverlast in huis kan ook erg bedwelmend werken. U voelt zich benauwd of misschien zelfs misselijk. Achterhaal daarom de bron van eventuele stankoverlast zo snel mogelijk.
Benauwdheid in huis oplossen
Heeft u ook last van benauwdheid in huis en wilt u graag de hulp inschakelen van een expert om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te vinden? Dan bent u bij Strooming op de goede plek. Bijvoorbeeld met een luchtonderzoek, geuronderzoek of bemonstering, meten we of er problemen zijn in uw binnenmilieu. Bij de uitslag krijgt u direct advies op maat om de problemen op te lossen.