Bij snelweg wonen ongezond? Niet met deze tips

Is het ongezond om bij de snelweg te wonen? De meningen zijn erover verdeeld. Maar één ding is zeker: langs snelwegen of middenin drukke steden komt meer fijnstof vrij dan op andere plekken. En fijnstof is niet gezond. Lees in dit artikel van Strooming alles over wonen langs de snelweg en maatregelen die u kunt treffen om gezondheidsrisico’s te beperken.

 

Wat is fijnstof?

Als we het hebben over luchtverontreiniging, dan is fijnstof een van de meest schadelijke stoffen. Fijnstof is afkomstig van allerlei bronnen, waarvan uitstoot (roeteeltjes) door motorvoertuigen een belangrijke is. De fijne stofdeeltjes zijn zo klein dat ze kunnen doordringen in de longblaasjes; het diepste gedeelte van de menselijke longen. Daardoor zorgen ze voor verschillende gezondheidsproblemen. Fijnstof bestaat in verschillende afmetingen:

 

  • PM10: fijnstof met een omvang minder dan 10 micrometer
  • PM2,5: fijnstof met een omvang minder dan 2,5 micrometer
  • Ultra fijnstof: fijnstof met een omvang minder dan 2,5 micrometer

 

Gevolgen & richtlijnen

Er zijn verschillende Europese richtlijnen die aangeven hoe hoog de uitstoot van fijnstof maximaal mag zijn, ook langs snelwegen. Nederland blijkt het op dat gebied best goed te doen; de uitstoot is vaak lager dan gewenst. Maar dat zegt niet alles, want verschillende onderzoekers stellen dat ook lagere fijnstof-concentraties al schadelijk zijn. Bijvoorbeeld voor zwangere moeders en/of pasgeboren baby’s. In het medisch vakblad The Lancet Respiratory Disease stond bijvoorbeeld dat het geboortegewicht van baby’s daalt naarmate de moeder meer wordt blootgesteld aan luchtverontreiniging zoals fijnstof.

Een aantal mogelijke gevolgen bij teveel blootstelling aan fijnstof:

 

  • Veel hoesten
  • Benauwdheid
  • Luchtwegklachten
  • Longziektes
  • Toename van klachten bij hart- en vaatziekten

 

Via deze kaart kunt u zien hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit op verschillende plekken in Nederland.

 

Maatregelen voor woningen aan een snelweg

Woont u langs een snelweg en maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de hoeveelheid fijnstof in uw woning te verminderen.

 

  1. Voorzetgevel

 

Niet goedkoop maar wel efficiënt is een extra voorzetgevel die fijnstof helemaal buiten de deur houdt. Steeds meer nieuwbouwwoningen in de buurt van de snelweg krijgen dit standaard.

 

  1. Luchtreiniging

 

Een ionisator is een luchtreiniger die wordt gebruikt om de lucht in huizen of kantoren te reinigen. Het aantal schadelijke deeltjes in de lucht (ook fijnstof) wordt verminderd. De ingeademde lucht is dan beter voor de gezondheid.

 

  1. Ventilatie

 

Veel bewoners langs de snelweg zijn bang om te ventileren omdat op die manier de schadelijke roetdeeltjes en fijnstof makkelijker de woning binnendringen. Toch is ventilaite erg belangrijk om de binnenlucht gezond te houden. Tip: ventileer extra aan de niet-snelweg-kant van het huis en vintileer extra buiten de spits.

 

  1. Schone lucht aanzuigen

 

Het is ook mogelijk om met een mechanisch luchtsysteem schone lucht aan te zuigen aan de “gezonde” kant van de woning.

 

  1. Inrichting van het huis

 

Heeft uw huis meerdere kamers? Dan kunt u met de indeling rekening houden met ligging aan de snelweg. Richt dus bijvoorbeeld de slaap- en woonkamer niet in aan de kant van de snelweg.

 

Meer weten

Is wonen langs de snelweg ongezond? Volgens de Vara wel. Bekijk de uitzending van Zembla over fijnstof en ontdek meer.

 

Fijnstof meten via Strooming

Woont u dichtbij de snelweg en twijfelt u of u teveel fijnstof in uw woning heeft? Heeft u bijvoorbeeld vaak last van uw ogen of van benauwdheid? Dan kunt u kiezen voor een luchtonderzoek door Strooming. Op die manier weet u snel en zeker hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in uw woning en krijgt u advies voor een snelle en goede oplossing.

 

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan