De brandweer rukt met enige regelmaat uit naar meldingen van een gaslucht in de meterkast. Soms terecht, soms vals alarm. Hoe ontstaat een gaslucht in de meterkast? En om welke geur kan het gaan als er geen gas wordt gemeten? Vaak blijft dit voor mensen een raadsel, terwijl zij wel degelijk een sterke geur hebben geroken. Lees in dit blog van Strooming alles over gaslucht in de meterkast en wat te doen!
Gaslucht meterkast? Lees wat u moet doen
Aansluitingen in de meterkast
In de meterkast van een woning zijn diverse meters opgesteld en komt de levering binnen van verschillende voorzieningen zoals gas en elektriciteit. Het verschilt per woning hoe dit is ingericht. In oudbouw treffen we vaak nog verschillende meterkasten voor de verschillende voorzieningen. Dan zit bijvoorbeeld de gasmeter onder de vloer en de elektriciteitsmeter in de bijkeuken. In sommige gebieden zit de meterkast nog buiten de woning. Voor nieuwbouwwoningen is dit anders. Daar stelt het bouwbesluit namelijk strenge eisen aan een meterkast zoals de mate van ventilatie, de afmetingen en de mate van vochtwering. In nieuwbouwwoningen zit de meterkast daardoor vrijwel altijd in de woning. Vaak in de hal, vlakbij de voordeur.
Gaslek in de meterkast
Zolang aardgas veilig wordt getransporteerd door leidingen en buizen en vervolgens wordt verbruikt door apparaten in huis zoals geisers, cv-ketels of kachels, bestaat er geen gevaar. Pas bij een lek in één van de aansluitingen of leidingen komt het gas vrij in de woning en stijgt het risico op lichamelijke klachten en ontploffing. Een gaslucht in de meterkast kan onder meer ontstaan door verouderde en poreuze buizen, een defect in het leidingwerk, een onjuiste aansluiting of een kapotte gasmeter. In al die gevallen komt gas vrij in de meterkast. Door de sterke geur die aan gas wordt toegevoegd (thiol: een organische verbinding met een zwavelatoom die al bij lage concentraties wordt waargenomen) is een gaslek bijna niet te missen.
Gaslucht meterkast: wat nu?
Ruikt u een gaslucht in de meterkast? Volg dan het stappenplan hieronder:
- Draai de hoofdkraan van de gasleiding in de meterkast dicht
- Open ramen en deuren
- Verlaat de woning en zorg dat niemand achterblijft
- Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 als u het gas rook bij de meterkast, in de hal of het portiek.
- Bel uw installateur als u gas rook bij het fornuis, de geiser, cv-ketel of gaskachel.
- Bel 112 als de gasgeur erg sterk is en u niet weet waar die vandaan kwam. Het Nationaal Storingsnummer schakelt ook de brandweer en politie in waar nodig. De hulpdiensten komen graag een keer teveel dan te weinig, aangezien het ontploffingsgevaar van gas erg groot is.
Let op! Ruikt u een gasgeur bij de meterkast? Volg dan het bovenstaande stappenplan en maak geen vuur in de woning. Zet lampen of elektrische apparaten niet aan of uit. Een klein vonkje kan gas al tot ontploffing brengen.
Als de gasgeur geen gasgeur blijkt
In veel woningen zit de gasaansluiting en gasmeter in de meterkast. Als er dan stankoverlast ontstaan in deze kleine ruimte, gaan veel mensen er vanuit dat het gas is. Geen onlogische gedachte, maar het gebeurt regelmatig dat de brandweer, een monteur of storingsdienst ter plaatse komt en dat er geen gas wordt gemeten.
Geuren uit de meterkast kunnen ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:
- Een muizenplaag (zure geur)
- Dood ongedierte (waterstofsulfide, rotte eierenlucht, ook een zwavelverbinding net als de geur van gas)
- Opwarming van plastic (indringende geur)
- Grondwater, vochtproblemen of schimmel (muffe geur)
- Problemen met ventilatie (verschillende geuren)
Bel Strooming voor geuronderzoek
Weten waar de stank uit uw meterkast vandaan komt? Bel Strooming voor een geuronderzoek. U weet dan precies welke gassen in uw woning hangen en wat u kunt doen om gevaren en gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Ik ben particulier
Ik ben zakelijk