Zitten er giftige stoffen in plastic?

Plastic, we gebruiken het veel. Ons eten halen we meestal uit een plastic verpakking en koken doen we vaak met allerlei plastic keukengerei. En wat dacht u van alle plastic speeltjes die uw kind gebruikt? Sterker nog, in zijn of haar mond stopt. Het is daarom belangrijk om te checken of er giftige stoffen in plastic zitten. In deze blog van Strooming leest u hier meer over.

 

Recycle code voor giftige stoffen in plastic

Hoe weet u of er in plastic giftige stoffen zitten? Dit weet u door kritisch te kijken naar de recycle code. Deze code geeft aan van wat voor materiaal het plastic is gemaakt. Deze code staat vaak aan de onderkant van een plastic product. U ziet een driehoekje staan met cijfertjes en een afkorting eronder. Uw plastic product is veilig als de cijfers 1,2,4 en 5 vermeldt staan. Staan de nummers 3,6, en 7 op het plastic product? Dan zitten er waarschijnlijke giftige stoffen in. Deze plastic producten moet u zo veel mogelijk vermijden. Staat er BPA vrij op uw product? Dan betekent dit dat er geen gevaarlijke weekmakers in het plastic zitten.

Weekmakers in plastic

Weekmakers houden plastic flexibel. Maar diezelfde weekmakers laten los van het plastic en komen zo in het voedsel dat in de plastic verpakking zit. Ook in blik zitten deze stoffen. Om deze giftige stof te vermijden, raden wij u aan om zo veel mogelijk vers, niet verpakt voedsel te eten. Weekmakers kunnen ook in plastic speelgoed voorkomen. Als u plastic speelgoed koopt, check dan altijd of er weekmakers (ftalaten) in zitten.

polyethyleen tereftalaat

PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic. Het erge is: dit product heeft u waarschijnlijk dagelijks in uw handen. Het materiaal wordt namelijk gebruikt voor het maken van water- en frisdrankflessen. Ook saladebakken, koekverpakkingen, olieflessen en allerlei ander verpakkingsmateriaal zijn van PET gemaakt. Wanneer u dit soort plastic hergebruikt, kunnen er giftige stoffen zoals acetaldehyde gaan lekken. Deze stof kan uw hormoonbalans ernstig verstoren en is in het ergste geval zelfs kankerverwekkend.

 

BPA

Bisphenol A is ook een giftige stof in plastic. BPA wordt onder andere gebruikt voor de productie van polycarbonaat. Dit is een harde, glasheldere kunststof. Denk hierbij aan producten als: CD’s en DVD’s, lichtkoepels, onbreekbare flessen voor dranken, tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de magnetron. Bisphenol A wordt ook toegepast in epoxyharsen, die als beschermlaag dienen in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Doordat BPA in veel producten wordt toegepast komt iedereen regelmatig in aanraking met deze giftige stof.

 

Ziektes door giftige stoffen in plastic

Het gebruik van plastic kent wel zeker gevaar. Het kan grote gezondheidsrisico’s met zich meenemen. De giftige stoffen in plastic hebben volgens sommige onderzoekers een bijdragend effect bij deze ziektes:

 

  • Kanker
  • Lymfomen
  • Cysten op de baarmoeder
  • ADHD
  • Autisme
  • Ziekte van Parkinson

 

Bescherm u zelf tegen de giftige stoffen in plastic

Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen en gewoontes die u kunt veranderen om ervoor te zorgen dat u blootstelling aan de giftige stoffen in plastic vermindert:

 

  1.   Drink en eet zo min mogelijk producten die uit een plastic verpakking komen
  2.   Verwarm, serveer en bewaar uw eten niet in plastic bakjes
  3.   Gebruik glazen of metalen houders in uw keuken
  4.   Kies voor plastic producten die BPA-vrij zijn
  5.   Koop geen beweegbaar plastic speelgoed voor uw kinderen
  6.  Hergebruik geen plastic flesjes

 

100% veilig en gezond wonen

Wilt u weten of er bij u in huis giftige stoffen aanwezig zijn? Strooming helpt u met alle soorten luchtmetingen naar gevaarlijke stoffen. Wij werken voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Interesse in een meting naar gevaarlijke stoffen? Neem contact op met Strooming.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan