Is glaswol gevaarlijk?

De laatste tijd staat woningisolatie steeds meer in de schijnwerpers. Logisch, want het zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van huizen en dat is voordelig voor het milieu en de energierekening. Voor woningisolatie wordt veel glaswol of steenwol gebruikt; materialen die een goede isolerende werking hebben. De afgelopen jaren kwamen meer en meer berichten in de media dat glaswol gevaarlijk is. Klopt dat? In dit artikel hebben we tips verzameld om gezondheidsrisico’s door glaswol te voorkomen. Better safe than sorry.

 

Verschillende soorten isolatie

Er zijn allerlei materialen in omloop om woningen te isoleren. Isolatiematerialen zijn te verdelen in kunststof, minerale- en natuurlijke materialen. Veel gebruikte materialen zijn pur, steenwol en glaswol. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn kunststofplaten lekker licht en stabiel en is minerale wol eenvoudig te plaatsen. Maar veel isolatiematerialen bevatten ook stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt ook voor Glaswol. En die nadelen worden nog weleens over het hoofd gezien.

 

Wat is glaswol precies?

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en heeft een open structuur. De lucht wordt ingesloten tussen de vezels en kan daardoor geen warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Omdat glaswol niet brandbaar is, niet oplosbaar in water en makkelijk te verwerken, is het een ideaal bouwmateriaal. Het weegt weinig en is eenvoudig op maat te snijden of knippen. Maar daar komen ook de vervelende eigenschappen om de hoek kijken. Bij het bewerken met glaswol komen namelijk vezels vrij. Die kunnen op de huid, in de luchtwegen of in de ogen terechtkomen en zorgen bij veel mensen voor erge irritaties.

 

Huid- en oogirritaties

Heeft u ooit met glaswol gewerkt? Dan herkent u waarschijnlijk de vreselijke jeuk en geïrriteerde huid als u geen handschoenen heeft gedragen. Bij huidcontact met glaswolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels zo scherp zijn dat ze de huid binnendringen. Bij korte blootstelling ontstaan rode bultjes en hevige jeuk. Vaak neemt dat binnen een dag weer af. Bij langdurige blootstelling wordt de huid droog, rood en kunnen pijnlijke blaren en kloven optreden. Dit wordt vaak erger bij warme en vochtige en omstandigheden. Bij contact met de ogen kan ook irritatie optreden.

 

Is inademen van glaswol gevaarlijk?

De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken. Hoewel het niet is aangetoond dat glaswol op lange termijn voor (ernstigere) gezondheidsklachten zorgt, is het toch verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen.

 

5 tips bij gebruik van glaswol

Bij het gebruik van isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol is het altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Bij juist gebruik kunnen veel problemen worden voorkomen.

 

  1. Gebruik waar mogelijk ingepakte dekens glaswol, met bijvoorbeeld een aluminium-laag. Zeker bij toepassing boven het hoofd.
  2. Zorg dat er zo min mogelijk vezels vrijkomen bij het verwerken van glaswol. Snij het materiaal met een scherp mes en trek het zo min mogelijk uit elkaar.
  3. Probeer te zorgen voor een goede afzuiging van stof en genoeg ventilatie op de plek waar het huis geïsoleerd wordt. Ook regelmatig stofzuigen is verstandig, zodat stof op de grond niet kan opstuiven.
  4. Zorg dat de blootstelling aan glaswolvezels zo kort mogelijk is.
  5. Gebruik voldoende beschermingsmiddelen zoals (leren) handschoenen, een stofbril, stevige werkkleding en een mondkapje of stofmasker.

 

In de ARBOcatalogus  Afbouw vindt u meer informatie over de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen bij het verwerken van glaswol en andere isolatiematerialen.

 

Strooming voor luchtonderzoek en advies

Wilt u als werkgever advies over juist gebruik van glaswol? Of wilt u laten onderzoeken hoe veilig de werkomgeving voor uw werknemers is? Schakel Strooming dan in voor luchtonderzoek of advies. Onze experts hebben jarenlange ervaring met gevaarlijke stoffen en materialen en helpen u graag.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan